Új ellenőrzési módszert vetett be az adóhatóság a magánszemélyek vagyongyarapodásának vizsgálatára: "az egyes adókötelezettségek ellenőrzése" címszó alatt indít eljárást, s annak keretében a revizorok szóban nyilatkoztatják a gyanútlan adózókat arról, hogy az elmúlt három-öt évben milyen bevételeik, és azzal szemben milyen kiadásaik voltak - írja a Penzcentrum.hu.

A lap cikke szerinttovábbra is kiemelt figyelmet kíván fordítani az adóhatóság a költségvetésnek szándékosan kárt okozó magánszemélyek vizsgálatára, az eltitkolt jövedelmek feltárására - derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) még februárban közzétett ellenőrzési irányelvéből. A dokumentum szerint a személyi jövedelemadó ellenőrzések körében a költségvetésnek szándékosan kárt okozó magánszemélyek vizsgálata a hangsúlyos. Az eltitkolt jövedelmek feltárása érdekében vizsgálandó a magánszemélyek jövedelmeinek és vagyongyarapodásának, illetve életvitelre fordított kiadásainak összhangja.

Tapasztalatok szerint azonban senki nem dőlhet hátra kényelmesen a karosszékében, aki úgy ítéli meg, nem tartozik a fent említett körbe. Nemrégiben egy nyugdíjas házaspárnál állapította meg az adóhatóság, hogy a nyugdíjukból nem tudták fedezni az életviteli kiadásaikat, amikor arról nyilatkoztak, hogy kölcsönadtak a fiúknak.

Ezen a ponton kapnak plusz jelentőséget a Központi Statisztikai Hivatal által nemrégiben közölt létminimum adatok. Az adóhatóság ugyanis a létminimumadatokat veszi alapul, amikor megállapítja, hogy valakinek volt-e elég pénze a kiadásainak fedezetére. Kiderült: 2012-ben egy két nyugdíjasból álló háztartásnak havonta több mint 133 ezer forintra van szüksége a tisztes megélhetéshez.

Részletek a Penzcentrum.hu oldalán >>>

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
@human: Van annál sokkal vagyonosabb, aki 1 szál farmerba ment a Parlamentbe
ma többszörös milliárdos !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Január
@turul72: Ha a teljes cikket elolvasod ott van benne az adószakértő tanácsa is. Mégpedig azonnal nem kell válaszolni az adóellenőröknek, hanem kérni kell, hogy tegyék fel írásban a vagyonosodásra vonatkozó kérdéseket. Így nincs meglepetés.
Ha a szülő adott kölcsön ezt bizony közjegyzővel okiratba kell foglalni, éd ezzel már igazolja is a szülői segitséget.
Aztán, ha bármi hibát találnak az adóhivatal idézésére, akkor megbízhatnak valakit, aki érti és eljár az ügyben, vagy visz magával egy adótanácsadót az adóhivatalba, mert az éppen aktuális jogszabályokkal az adótanácsadó van tisztában, az adózó nem ismerheti ezeket.
Szerintem érdemes az egész cikket elolvasni, nemcsak annyit ami itt az oldalon van.
turul72
@Január: elolvastam.
Viszont lehet, hogy nem egészen értetted meg az én felvetésem.
Kapsz a szülőtől egy kis lét, a NAV beleköt, azt mondod, itt a közjegyzői papír, hogy anyám adta. NAV: Oké. Akkor most nézzük meg, hogy a szülőnek miiből volt annyi jövedelme, hogy még félre is tudott tenni, és Téged is tudott dotálni.
És ez is kiderül a cikkből, hogy hiába mondja mama, hogy kérem, én minden megtermelek, így félre tudtam tenni apránként. Ez nem számít. Csak az igazolt bekeresett, meg a hülye statisztikai számok.
Egy barátom végigment ezen, az egész családját meghúrcolták. Sajnos.
Január
@turul72: Értettem én, csak tényleg nem lehet tudni rá a választ, amit az adósok is elfogadnak.
Van ilyen máshol is , a szülők a nyugdíjat annyira beosztják, hogy a spórolást tökélyre fejlesztették - szinte maguktól vonják meg a falatot - , és amit így összegyűjtenek szokták odaadni a gyermekeiknek, nem kis összegekről van szó.
kedwes
Ez csak a kezdet.
Akit érdekel megírom mire gondolok, de csak privibe, mert nem akarok tippet adni, ha tévednék. Sajnos félő, hogy nem!
kkalman
A 2/3 felhatalmazta őket az ország 3/4-ének a teljes nyomorba döntésére.
Nem tudom, más, normális országban is az ottani adóhatóság folyamatosan csak a kisembereket zaklatja?
Ami nálunk folyik adóügyben, az biztos, hogy nem normális. Maximum egy idióta, beteg elme agyszüleménye lehet.
aremy
a nav nak minden hova betekintése van akkor miért nem azoknál kezdik akik 10-40 milkás
autóval járnak vagy 200-400n2 méteres szükség lakásokat tartanak fenn mert

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.