A haza újjáépítése csak akkor lehet sikeres, ha szomszédainkkal nem követjük el újra a huszadik század hibáit - hangsúlyozta Kövér László, az országgyűlés elnöke a szlovákiai Nyárasdon csütörtökön, a település első írásos említésének 900. évfordulóján rendezett ünnepségen.

A házelnök kifejtette: "az országhatároktól függetlenül, egyenlő méltósággal élhető, a nyelvi és kulturális önazonosságot szavatoló életfeltételeket biztosítunk minden nemzeti közösségnek a Kárpát-medencében".

Hozzátette, a magyar és a szlovák haza csak a kölcsönös tiszteletre épülve nyújthat gazdaságilag biztonságos, a szülőföldön megélhető, emberhez méltó életet magyarnak és szlováknak egyaránt.

"A haza újjáépítése a 21. században nekünk otthon azt jelenti, hogy olyan magyar államot építünk, amely európai módon felelősséget visel a magyar nemzet minden tagjáért. Olyan erős államot, amely nem gyenge láncszeme vagy kockázati tényezője, hanem erőforrása, megbízható tagja a nemzetközi, európai és euroatlanti szövetségeknek" - hangoztatta az országgyűlés elnöke.

Kiemelte: megerősítjük a magyar emberekben a nemzeti összetartozás érzését, a hitet, hogy számíthatnak egymásra, és megerősítjük a lehetőségét annak, hogy a magyarok a gyermekáldás vállalásával éltessék a nemzetet és anyanyelvünket.

"Ez az emlékmű, amit most avatunk, arra fog emlékeztetni bennünket, hogy összetartozunk, minden ellenkező törekvés dacára. Közös a múltunk, közös a jelenünk, közös a jövőnk és közös a hazánk is, ezért aztán közös a feladatunk, a felelősségünk is" - fogalmazott a házelnök.

Kövér László beszélt arról is, hogy a határok nélkülivé váló, egyesülő Európa megannyi ellentmondása ellenére is lassan, de biztosan felszámolja a magyarokat egymástól elválasztó korlátokat. "Ezért a mi időnk magyarjainak feladata, hogy önmagunkban, gondolkodásunkban lebontsuk a határokat, és elhiggyük, hogy nem határon inneni és túli, hanem mindenféle jelzős szerkezet nélküli, egymásra utalt magyarok vagyunk" - tette hozzá.

Ehhez szavai szerint arra van szükség, hogy a magyarok, éljenek bárhol is a világban, összpontosítani tudják szellemi, lelki és anyagi erőiket. "Ez a határokon átívelő nemzeti újraegyesítés alapja és célja" - jegyezte meg. Mint mondta, a közös munka eredményességének mértéke pedig az lesz, hogy jobb állapotban adják-e át utódaiknak a világot a magyarok, mint azt elődeiktől kapták.

Ezt megelőzően, kora délután a házelnök Révkomáromban háromnegyed órás megbeszélést folytatott Anton Marekkal, a város polgármesterével, majd virágot helyezett el Esterházy János mártír politikus emléktáblájánál.

"Ha már Révkomáromban lehet emléktáblája Esterházy Jánosnak, akkor talán illő lenne, hogy letöröljük azt a bélyeget az ő nevéről, amelyet méltatlanul kapott a második világháborút követően. Ha ezt megtesszük,akkor nagyon fontos gesztust teszünk a kiengesztelődés, az együttélés szempontjából" - mondta a tiszteletadás után újságíróknak Kövér László.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bundi
mondta ezt az egyik vezérszélkakas:
hungaromem.hu/image.axd?picture=2013%2f5%2fpompom_watermarked_05150125588.jpg
de ha nem akarják megismételni a múlt hibáit, az még nem jelentené azt hogy most új hibák garmadáját kellene kitalálni

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.