A gazdasági lecsúszással és a lomizás törvényi szigorításával párhuzamosan találékony népünk új formákat talált -illetve szokásokat vett át más országok lakóitól- a szükséges javak beszerzésére és a jövedelemkiegészítésre. A NAV-nál érdeklődésünkre azt mondták, hogy ez a fajta kereskedés az alig ellenőrizhető önbevallás kategóriájába tartozik. A talányos érvelés szerint gyakori, hogy a háztartásban feleslegessé vált használt holmik cserélnek gazdát, vagy az egyébként saját használatra vásárolt ingóságait adja el valaki például azért, mert kisebb lakásba költözik vagy pénzszűkében van. Ebben az esetben az értékesítésből származó bevételre a személyijövedelemadó-törvény alapján, az ingó vagyontárgyak átruházására vonatkozó szabályok szerint kell megállapítani az adókötelezettséget. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az értékesítés után minden esetben adót is kell fizetnie a magánszemélynek: egyfelől a használt holmikat néhány kivételtől (műtárgy, ritka gyűjtemény)...

Forrás: magyarnarancs.hu
Feltöltő: wolk
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wolk
Az igazi gond az - mondja az ügyben lapunkat informálisan tájékoztató adóhivatali szakember -, hogy jelenleg e tevékenységre nincs pontos leírás: hogy ez akkor üzlet vagy sem.

Egy korábbi adóhatósági álláspont szerint nem állapítható meg az üzletszerűség, ha a magánszemély a feleslegessé vált, eredetileg saját használatra vásárolt vagy ajándékba kapott, örökölt holmiját alkalomszerűen értékesíti.

Az ingóságok rendszeres értékesítése sem alapozza meg feltétlenül az üzletszerűséget - lehetséges például, hogy a szülők rendszeresen és folyamatosan értékesítik egy internetes oldalon a gyerekek kinőtt ruháit, cipőit.

Más lenne a helyzet akkor, ha több családtól is összegyűjtenék, esetleg olcsón felvásárolnák a használt ruhákat, és például egy online piactéren a saját hasznukra eladnák őket; ez kimerítené a gazdasági tevékenység fogalmát.

Amikor azt kérdeztük, hogy akkor miért kellett drákói szigorral lesújtani a többségükben szabályos adószámmal rendelkező, erre szakosodott cégekre, a válasz csak annyi volt: a döntéshozók bizonyára mérlegeltek "egyes társadalmi és gazdaságpolitikai szempontokat is".

Új-Zélandon például a garázsszélezés heti családi program. Ennek Tootsy a megmondhatója.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.