Október 24-i MTI-közlemény szerint a kormány döntött arról, hogy megkezdik a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek a Magyar Posta Zrt.-ben fennálló, 25 százalékot el nem érő kisebbségi részesedése értékesítésének előkészítését a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (továbbiakban: SZHISZ) számára.

Ez azt jelenti, hogy a takarékszövetkezetek kormányzati kényszer hatására bevásárolják magukat a Magyar Postába, mégpedig úgy, hogy az SZHISZ a kisebbségi tulajdon ellenértékét készpénzben fizeti meg a magyar államnak.

(...)

Próbáljuk együtt kitalálni, hogy miért van a mostani lépésre szükség, miért kell – ha közvetve is – a takarékszövetkezeteknek résztulajdont szerezni egy lomha és veszteséges állami vállalatban.

Egy irányító központhoz kerül háromezer posta- és pénzintézeti fiók, így az állam viszonylag kis befektetéssel rendkívül értékes és hatalmas hálózatot szerez, amit kénye-kedve szerint közvetlenül mozgathat, alakíthat. A bevásárlással a szövetkezetek korlátozott önállósága teljesen megszűnik, a rendszerben az MFB és a posta diktál. Háromezer fiók, háromezer értékesítési pont. Emlékeztetőül: a hazánkban működő legnagyobb kereskedelmi bank körülbelül 400 egységet üzemeltet Magyarországon, tehát az erőszakkal most kialakításra kerülő „postatakarék" hálózat mennyiségi fölénye egyértelmű lesz. Nem leszek meglepve akkor sem, ha néhány hónap múlva – természetesen önként és dalolva – valamennyi állami és önkormányzati vállalat, intézmény (iskola, óvoda, kórház, színház, hivatal stb.) ezt a pénzintézeti konglomerátumot választja számlavezető bankjának, és teljesen véletlenül a közalkalmazotti és köztisztviselői státuszban levő munkavállalók százezres nagyságrendben jelennek meg lakossági-folyószámlanyitási igényükkel. Ez már zsíros falat, biztos, hogy vonzó a központi kasszát kezelő állam számára. Az általa finanszírozott közintézmények és az ott dolgozó alkalmazottak banki kapcsolatai közvetlenül állami gondozásba kerülnek. Nagy üzlet, nagy befolyás, erős kontroll.

Dr. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkárának írása a Nol.hu-n >>>

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.