Bűnösnek mondta ki és másodfokon jogerősen is különböző mértékű letöltendő, illetve felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Szombathelyi Törvényszék pénteken a Cozma-gyilkosság ügyében garázdasággal és más bűncselekményekkel vádolt férfiakat.

A másodfokú bíróság részben megváltoztatta, több vádlott esetében enyhítette, néhányuknál pedig helybenhagyta a 2012. május 25-én a Veszprémi Városi Bíróság által hozott ítéletet.

Az elsőrendű vádlott Raffael Sándorra változatlanul három év hat hónap börtönbüntetést szabott ki a törvényszék, a döntést azzal indokolva, hogy a férfi többszörösen visszaeső, és halmazati büntetésként más, kisebb súlyú bűncselekményeiért is felelnie kell. A másodrendű vádlottra, Németh Győzőre két év tíz hónap börtönbüntetést, a harmadrendű vádlottra, Sztojka Ivánra pedig két év hat hónap börtönt szabott ki a bíróság.

Letöltendőt kaptak a Cozma-gyilkosság helyszínén verekedők

Az ítélet indoklásában a törvényszék kiemelte: a Marian Cozma sérelmére elkövetett emberölést és két másik kézlabdázó elleni emberölési kísérlet ügyét nem vették figyelembe azoknak a vádlottaknak az esetében, akik ezért már megkapták jogerős büntetésüket.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém kézilabdázóját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg Veszprémben egy szórakozóhely előtt, a segítségére siető Zarko Sesumot és Ivan Pesicet pedig életveszélyesen megsebesítették. Az emberölési ügyben a Kúria döntése szerint Raffael Sándor és Németh Győző 18-18 év, Sztojka Iván pedig 13 év börtönbüntetést kapott.

A garázdaság ügyét különválasztották a vádlottak nagy száma miatt, mivel 25 férfival szemben kellett vádat emelni a szórakozóhelyen kitört tömegverekedésben elkövetett garázda cselekmények miatt, a bíróság pedig a törvényszék szerint helyesen döntött, amikor elutasította a két ügy egyesítésére vonatkozó kérelmeket.

A másodfokú bíróság szerint a Patrióta lokálban történt, csoportosan elkövetett garázdaság – ha az emberölési cselekményt az ügy megítéléséből kizárják – súlyosabbak voltak egy kocsmai verekedésnél, de nem jártak a köznyugalom súlyos megzavarásával, azt ugyanis az Marian Cozma megölése és annak körülményei váltották ki, ebben az eljárásban tehát nem róható a vádlottak terhére.

A per többi vádlottja nyolc hónap és két év közötti szabadságvesztést kapott, másodfokon is felfüggesztett büntetést szabtak ki azokra, akik első fokon azt kaptak. A vádlottakat eltérő mértékben kötelezték a több millió forintot kitevő bűnügyi költségek megfizetésére is. Négy vádlott esetében a bíróság úgy döntött, hogy ügyüket elkülöníti, és később hoz ítéletet.

A bíróság ítéletének indoklásában kimondta: a vádlottak nem szórakozni indultak a Patrióta lokálba, hanem azzal a céllal, hogy verekedjenek. Agresszív viselkedésükkel félelmet keltettek a szórakozóhely vendégeiben; az alagsori diszkóban és később az utcán többeket bántalmaztak, több vádlott késsel a kezében üldözte az egyik menekülő sértettet, bizonyítottan megvalósították a csoportosan elkövetett garázdaság és többen a testi sértés bűntettét is.

A másodfokú bíróság hangsúlyozta: a tények és a tanúvallomások, valamint egyéb bizonyítékok mérlegelésében az elsőfokú bíróság helyesen járt el, nem vádolható sem elfogultsággal, sem pedig rasszizmussal, mint ahogyan arra a vádlottak és védőik az eljárás során többször utaltak.

A másodfokú eljárást azért helyezték át Szombathelyre, mert a Veszprémi Törvényszék tagjai közül többen elfogultságot jelentettek be – mondta a bíró.

Hozzáfűzte: az, hogy a Veszprémi Városi Bíróság ítéletében szó szerint idézett tanúvallomásokat, amelyek említették a vádlottak származását, semmiképp nem nevezhető "cigányozásnak" és rasszizmusnak.

A másodfokú bíróság azonban az elsőfokú bírósággal szemben nyomatékos enyhítő körülményként vette figyelembe az időmúlást, illetve azt a tényt, hogy a garázdaság törvényi büntetési tétele időközben jelentős mértékben enyhült, így nem lehet a garázdaság elterjedtségét sem súlyosbító körülményként figyelembe venni, mint ahogyan az ügyészség kérte.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mobil123
3 és fél év egy életért??? Na ez feháborító!!!:-((
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lenhardtibolya
Évek kellettek annak a megállapításához, hogy az a "cselekmény" több volt, mint kocsmai verekedés?! Első perctől lehetett tudni, hogy ez egészen más, ez egy ember alatti csürhe kötözködő aljassága volt, amely gyilkossággá fajult. Az ilyen véglényeket sóbányában kellene dolgoztatni, lábbilincsben, kenyéren és vízen amíg el nem pusztulnak, mert a társadalomra rászabadítani őket soha többé nem szabadna!
Maszlag
@Mobil123: Ha rám bíznák tudnám mit kell velük csinálni.
aremy
és hol van a beharangozott háromcsapás no mert itt jutalom üdüléseket szabott ki a
nagyon bíró.
szablyafűrész
@Mobil123: Amennyiben halmazatban bírálták volna el, nőtt volna az esélye annak, hogy kevesebbet is kaphatnak - de így nem !
Mobil123
@szablyafűrész: elég lett volna az ölést életfogytiglanra büntetni és nincs tovább. (így marad a véleményem az ami!)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.