Megerősítette stabil kilátással Magyarország "BB plusz" szintű – a befektetési ajánlású sávtól egy fokozattal elmaradó – hosszú futamú szuverén devizaadós-besorolását, valamint a hazai valutában fennálló államadósság befektetési szintű, "BBB mínusz" osztályzatát szerdán a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő szerda este Londonban közölte, hogy megerősítette a kereskedelmi adósokra külön megállapított, "BBB" besorolási országplafont és a rövid lejáratú szuverén devizaadós-kötelezettségek "B" osztályzatát is.

Magyarországra a három nagy nemzetközi hitelminősítő – Moody's Investors Service, Standard & Poor's, Fitch Ratings – közül jelenleg a Standard & Poor's tartja érvényben a leggyengébb, "BB" államadós-besorolást. A Moody's hosszú távú magyar szuverén osztályzata ennél egy fokozattal jobb, "Ba1", amely e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings "BB plusz" hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével.

Magyarország államadós-osztályzatainak kilátása a három cég közül kettőnél negatív; a Standard & Poor's mellett a Moody's tart érvényben negatív kilátást a magyar besorolásokra.

A Fitch azonban tavaly december 20-án az addigi negatívról stabilra javította a magyar osztályzati kilátást, azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy a magyar kormány haladást ért el az államháztartási hiány csökkentésében és az államadósság stabilizálásában.

A Fitch Ratings a magyar osztályzatokat megerősítő szerda esti londoni elemzésében a megerősítés fő tényezői között kiemelte azt az előrejelzését, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért magyar államháztartási hiány a 2013-2015-ös időszakban emelkedik ugyan valamelyest, azonban továbbra is 3 százalék alatt marad, és így változatlanul megfelel a "BB/BBB" szuverén besorolási kategóriára jellemző mediánszintnek.

A Fitch elemzőinek értékelése szerint a magyar kormány változatlanul erőteljes elkötelezettséget tanúsít az államháztartási deficit 3 százalék alatt tartása mellett, és ez ellensúlyozza a 2014-es költségvetésben mutatkozó bizonyos fokú végrehajtási kockázatot.

A ház felidézi, hogy a tavaly végrehajtott, GDP-arányosan 3,2 százalékpontnyi strukturális konszolidációval Magyarország az Európai Bizottság szerint kiérdemelte a túlzottdeficit-eljárás megszüntetését.

A magyar állampapír-piac magas fejlettségű, emellett jelentős a kormányzati betétállomány és a jegybanki devizatartalék. E jellemzők és a költségvetési fegyelem hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország még az idei bizonytalan időszakokban is megőrizhette nemzetközi tőkepiaci hozzáférését – áll a Fitch Ratings szerda esti londoni elemzésében.

A hitelminősítő szerint ugyanakkor a magán- és az állami szektor magas devizaadóssága sebezhetővé teszi Magyarországot a negatív külső sokkoktól és az esetleges hibás gazdaságpolitikai lépésektől. A bruttó államadósság-ráta valamivel több mint 2 százalékponttal a GDP-érték 79,8 százalékára csökkent tavaly, a Fitch előrejelzése szerint azonban az idén és jövőre jórészt stabil marad, és 2015-ben is csak mérsékelten csökken.

Így Magyarország e mérőszámok alapján jóval a "BB/BBB" szuverén besorolási kategóriára jellemző mediánszintek felett marad a belátható előrejelzési távlatban – jósolta szerdai elemzésében a Fitch Ratings.

A cég szerint a magyar költségvetési fegyelem "kontrasztban áll a kiszámíthatatlan gazdaságpolitikával", különösen ami a banki és közszolgáltatási szektorokat illeti. A kis- és középvállalatok hitelellátásának növelését célzó legutóbbi kezdeményezések és a fő kereskedelmi EU-partnergazdaságok erősödő növekedése valószínűleg hozzájárul a magyar GDP-növekedéshez 2014-2015-ben, ugyanakkor a gazdaságpolitikával kapcsolatos bizonytalanság és a magánszektorban zajló adósságleépítési folyamat korlátot szab a magyar gazdaság középtávú növekedési potenciáljának – áll az elemzésben.

A hitelminősítő szerint ugyanakkor a magyar osztályzatokra érvényes stabil kilátás a Fitch azon megítélését tükrözi, hogy a besorolásra ható, felfelé és lefelé mutató kockázatok jól kiegyensúlyozottak. Pozitív minősítési lépést eredményezhet a közadósság-ráta jelentős csökkenését eredményező sikeres költségvetési konszolidáció, valamint a külső eladósodottság tartós csökkentése és az üzleti és a beruházási környezetet javító intézkedések – áll a Fitch elemzésében.

A cég szerint negatív hitelminősítői lépéshez vezethetnek ugyanakkor az adósságfolyamatok fenntarthatóságát veszélyeztető, tartós költségvetési elcsúszások, az inflációs és az árfolyamkilátásokat kockáztató hibás gazdaságpolitikai lépések, valamint a befektetői hangulatot érő globális sokkhatások, amelyek megfoszthatják Magyarországot tőkepiaci hozzáférésétől.

A Fitch Ratings közölte: alapeseti feltételezései között szerepel, hogy a magyar kormány fenntartja a költségvetési fegyelmet a jövő évi parlamenti választások előtti időszakban is. A cég ennek alapján nem számít arra, hogy Magyarország visszatér az olyan jellegű, deficitet eredményező választási költekezéshez, amilyen a 2002-es és 2006-os választási kampányidőszakot jellemezte.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lajospapa
A Fitch nem hallgat sem Kossuth rádiót sem Mtvt . Sem engem nem kérdezett, csak minősít a vakvilágba!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Desischado
A hitelminősítők nem hallgatják a vezírt?! Pedig épp most örültem, hogy "hasít" az ország! Bár én nem érzem, de úgy látszik, mások sem! Na Vitya, most mit fogsz csinálni? Milyen dicshimnuszt, vagy szabadságharcot fogunk hallani? Látod, nem mindenki veszi be a mesédet!
kamazuka
Bóvli?
...és ezt pont a Fitch Állítja?
Megszakadok a nevetéstől!
dömdödöm
Magyarország továbbra is bóvli és addig az is marad amíg nem fertőtlenítik ezt a terepet .
coni
Mekkora pech, hogy a nemzetközi pénzvilág a hitelminősítőknek inkább hisz mint Matolcsynak (már ha tudják egyáltalán hogy nekünk is van egy kis Andersenünk).

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.