Szóban verhetetlenek, mítoszteremtésben, szómágiában ma senki sem jobb idehaza a Fidesznél. Szilágyi Anna kommunikáció kutató egy-egy mondaton keresztül mutatja be, milyen eszközökkel hat hallgatóságára a kormány.

„Reális veszély lett a Gyurcsány-korszak visszatérése is".
(Rogán Antal, 2014. január 11.)

Szilágyi Anna: A Fidesz kommunikációjában kitüntetett szerepet játszik az ellenségképzés. Orbán, versengő demokráciákban meglehetősen szokatlan módon, saját táborát a magyar nemzet egészével azonosítja retorikailag. A társadalmat pedig különféle veszedelmes, fenyegető ellenségekkel ütközteti beszédeiben. 2010 előtt a baloldali kormány, a választásokat követően egy darabig a multik, a nemzetközi cégek, az EU, és általában véve a nyugati világ testesítette meg a Fidesz retorikájában az első számú ellenséget. Most, a 2014-es választások közeledtével, e két csoport együtt, egymással mintegy cinkosan összefonódva alakítja az orbáni szövegvilágban az ellenség szerepét. Amint a fenti idézet is példázza, velük kapcsolatban gyakran előkerül az a retorikai beállítás, amelyet a szakirodalom a veszély, a fenyegetés toposzaként emleget. Ez a beállítás, amelyet egyébként a szélsőjobb is előszeretettel használ, mozgósító erejű, a veszély, a fenyegetés elhárítására ösztönzi a közönséget. Ebben az idézetben a beállítás közvetlenül jelenik meg, Rogán „reális veszélyről" beszél. Más esetekben, a korábbi GYED-extrával kapcsolatos szövegrészlet jó példa erre, a veszélyt, a fenyegetést inkább sugalmazzák.

Még három jó példa a Vasárnapi Hírek oldalán >>>

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bra048
A Fidesz legálságosabb szövege a "megmentettük" kezdetű strófa, mert ha ezt használják, akkor a beszéd tárgyának annyi, menthetetlenül megsemmisül, vagy ellopják...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bra048
A Fidesz legálságosabb szövege a "megmentettük" kezdetű strófa, mert ha ezt használják, akkor a beszéd tárgyának annyi, menthetetlenül megsemmisül, vagy ellopják...
dömdödöm
Majd akkor mit mondanak amikor megjelenik a valódi ellenség és lángokban áll minden mint az ukránoknál ? mocskos tetű manipulátor szélhámos hazug undorító rablóbanda ?
dömdödöm
Nagyon kussolnak a bordélybezáratási botrányról is . Mi van köcsög narancssárga szélhámosok , ti is od jártatok szopatni ?
csikknorisz
Eléggé nyilvánvaló dolgokat ír le, de azért jó cikk, szépen össze vannak foglalva benne a nyájterelgető kommunikációs húzások.
soper
@Nil: A hasonlóság kísérteties. Ott is néhány millió fanatikus vitte vágóhídra az országát.
Nil
@soper: pár hete hallgatom a tv-ben - nézni nem igen szoktam a Hitlerről szóló filmeket- ha a szövegben lecserélnénk Hitler nevét Orbánra- senki nem lepődne meg- ami most itt van arról beszélnek- csak éppen az 1930-as évek Németországával kapcsolatban.
A baj ott van hogy a néhány fanatikus nagyon felhergelte a népet ahogy most itt is történik - békemenet, taps, festmények, stadionépítés és a korona a megszállási emlékmű.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.