Ismét benyújtja pénteken az atomerőművi blokkok építése ügyében tett népszavazási kezdeményezését Jávor Benedek. Ezt a Párbeszéd Magyarország politikusa csütörtökön budapesti sajtótájékoztatóján közölte arra reagálva, hogy a Nemzeti Választási Iroda elutasította Szigetvári Viktorral, az Együtt társelnökével közös kezdeményezését.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, Pálffy Ilona azért döntött úgy, hogy nem terjeszti a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé a kezdeményezést, mert az előterjesztők nem a jogszabályban előírt aláírásgyűjtő ív mintapéldányán terjesztették be kezdeményezésüket, valamint még az előtt gyűjtötték össze a támogató aláírásokat, hogy kezdeményezésüket az adatvédelmi hatóság nyilvántartásba vette volna.

Az ellenzéki politikus szerint "egyszerű, hivatali packázásról van szó, minden jogalap nélkül". Az a két indok, amit az elnök indoklásában megjelöl, nem megalapozott – mondta, hozzátéve: a törvény egyikről sem rendelkezik.

A törvény úgy rendelkezik, hogy az ilyen aláírásgyűjtést be kell jelenteni az adatvédelmi hatóságnál, ez megtörtént és a hatóság ezt vissza is igazolta – szögezte le a független képviselő.

Jávor Benedek azt mondta, hogy a jogerőre emelkedés megvárását semmilyen jogszabályi hely nem támasztja alá, ez az NVI önkényes jogértelmezése. Azt, hogy az aláírásgyűjtő íven kell benyújtani a minimum húsz aláírást a kérdéssel együtt, szintén nem tudta az elnök alátámasztani jogszabályi hellyel, nincs ilyen rendelkezés a vonatkozó törvényekben – tette hozzá.

Szerinte a Fidesz rendszerében már megszokott bürokratikus akadálykeltésről van szó, a Fidesz fél ettől a népszavazástól, attól, hogy a magyar nép döntsön a paksi atomerőmű bővítéséről, a "titokban megkötött moszkvai alkutól".

Jávor Benedek jelezte, hogy az újbóli benyújtás minden, az NVI-elnök általa támasztott formai kritériumnak meg fog felelni, még akkor is, ha jogszerűtlennek tartják azt.

Jávor Benedek arról, hogy az euró árfolyama reggel elérte 312 forintot, azt mondta: Matolcsy György számára ez nyilván nem az euróárfolyam elszállása, hanem egy unortodox árfolyamcsökkenés. Az biztos, hogy az a gazdaságpolitika, amit a kormány és a Magyar Nemzeti Bank folytat, az súlyos és alig helyre hozható károkat okoz a gazdaságnak, a magyar embereknek, a devizahiteleseknek – jelentette ki. Arra kérte Matolcsy Györgyöt, hogy a lehető legkevesebbet nyilatkozzon a választásig a magyar gazdaság életben tartása érdekében. A kormányfőt és az MNB elnökét arra biztatta, hogy közvetlenül a devizahitelesekkel beszéljék meg, melyek voltak azok a lépések, amelyek törlesztő részleteiket a 2009-2010-es 260 forintos euró árfolyamról 312 forintra növelte.

Gyurcsány Ferenc DK-elnök nyilatkozatáról, hogy lesznek megszorítások, ha győznek a választásokon, azt mondta: ezt a volt kormányfő magánvéleményének tartja. A baloldali összefogás programjának az alapját az Együtt-PM és az MSZP között nyáron kötött megállapodás szakpolitikai melléklete adja, ez nem tartalmaz megszorításra vonatkozó célokat – mondta. Újabb kérdésre, hogy akkor nem lesznek-e megszorítások ha nyernek, a független képviselő nemmel válaszolt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok