Az orosz elnök azt csinál az országában működő külföldi cégekkel, amit csak akar

A háborúzó elnök előszeretettel tolja át a külföldi vállalatok oroszországi vagyonát orosz „felügyelet” alá.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken írta alá azt a rendeletet, amely minden különösebb indoklás nélkül az orosz Ariston és a német Bosch-Siemens fúzióját, az BSH Hausgerate részvényeinek 100 százalékát a Gazprom Household Systems vállalat kezelésébe adja – értesült a Telex. Az „Ariston Thermo Rus” a leningrádi régióban van bejegyezve, fő tevékenysége háztartási gépek, elektromos eszközök gyártása. A vállalat bevétele 2023-ban 9,4 milliárd rubel (38 milliárd forint) volt, míg az adózott nyereségként 33 millió rubelt (131 millió forintot) tudtak elkönyvelni.

Újabb világcégek támogatják a Fradit – Mindezt a Gazpromnak és Putyinnak köszönhetően

Az orosz elnök azt csinál az országában működő külföldi cégekkel, amit csak akar – Fotó: MTI

Az ukrajnai háború kezdete óta Oroszország már több nyugati vállalat vagyonát adta „ideiglenes kezelésbe”, ezeket a lépéseket azzal indokolták, hogy más országok szankciókkal sújtották az orosz vállalatokat. Tavaly például Putyin egy hasonló rendeletben a Danone és a Carlsberg orosz leányvállalatainak irányítását bízta „ideiglenesen” az orosz vagyonkezelő ügynökségre. Az intézkedésre azt követően került sor, hogy a francia és a dán vállalat bejelentette, hogy ki akar vonulni az orosz piacról. Akkor a Carlsberghez tartozó Baltika orosz sörgyár részvényeinek 98,56 százalékát, valamint a Danone több tízezer részvényét helyezték az ügynökség ellenőrzése alá. Vagyis mondhatjuk akár azt is, hogy Putyin a sör és a joghurt után most a porszívókat és egyéb háztartási gépeket is viszi.

Az Ariston és a Bosch esete annyiban más, hogy az irányítást – szintén „ideiglenesen” – nem egy állami ügynökségre, hanem egy másik, bár a kormány által ellenőrzött iparági szereplőre ruházták át.

Az ügy kapcsán bekérették az orosz nagykövetet az olasz külügyminisztériumba. Antonio Tajani, az olasz Minisztertanács alelnöke pedig azt írta az X-en, hogy az oroszok váratlan döntése után azonnal kapcsolatba lépett az Ariston vezetésével, és biztosította őket, hogy „az olasz kormány a vállalat mellett áll, kész megvédeni azt a nemzetközi piacon”.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Géza
Köszönjük Vlagyimir Vlagyimirovics!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.