Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2,7 százalékkal emelkedett 2013 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához képest. A múlt év egészét tekintve 1,1 százalékos volt a gazdasági növekedés – jelentette első gyorsbecslése alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A harmadik negyedévhez viszonyítva 0,6 százalékkal nőtt a GDP a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint.

Pozsonyi Pál, a KSH főosztályvezetője közölte, hogy utoljára 2006-ban volt ennél nagyobb éves GDP-növekedés. A tavalyi negyedik negyedévben a bővülést alapvetően a mezőgazdaság, az ipar és az építőipar teljesítményének növekedése okozta – tette hozzá.

Januárban az egy évvel korábbival megegyező szinten állt a fogyasztóiár-színvonal, az előző hónaphoz, decemberhez képest pedig átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Utoljára 1970 márciusában volt példa nulla százalékos éves inflációra – mondta el Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adat ismertetésekor. Hozzátette: elsősorban a háztartási energiaárak húzzák lefelé az inflációt, de az üzemanyagárak csökkenése, továbbá a ruházati cikkek szezonális kiárusításával összefüggő árcsökkenés is szerepet játszott a januári infláció alakulásában.

Londoni pénzügyi elemzők a tavalyi negyedik negyedévre jóval 2 százalék feletti éves összevetésű GDP-növekedést vártak, és nulla közelébe, vagy az alá csökkenő tizenkét havi inflációt valószínűsítettek januárra.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Brother Louie
Még jó, hogy az emberek többsége nem a KSH-ban költi el a jövedelmét.

Ezért pontosan tudja, hogy a decemberi
- 180 forintos tej most 210 Forint
- 160 forintos krumpli most 190 Forint
- az 1400 forintos csirkemell 1700 Forint.

És a többi és a többi...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
m.macskosz
@m.macskosz: "A luxuscikkek árai évek óta emelkednek. Egyre drágábbak a felső kategóriás autók, a kiváló minőségű borok, a műalkotások, a különböző érmék, de még a ritka bélyegek is - derül ki az Economist összeállításából. 2009 eleje óta bő 50 százalékkal emelkedtek ezeknek a cikkeknek az árai..."
Mangu
Jé, valaki még emlékszik 1970-re? Mi is volt akkor?
Van egy régi pesti szólás - "feltört, - mint a meleg sz@r Óbudán", - tehát lesz ennek még böjtje, takarítani való utána.
Egyébként egy régi közgazdasági tan példa:
Egy bádog lavór után két bádog lavór 100%-os fejlődés, a lavór áráról nem is beszélve.
Eléggé ocsmány évek voltak az előzőek, nem?
Hellcat
@bundi: A gázár majdnem mindenhol kb 30% al csökkent idehaza a viktátor meg előadta a 10% os csökkentést saját érdemként...
m.macskosz
@Mangu: Beeeeeezony, és ha Albániában megellik az egyetlen tehén, akkor a szarvasmarha állomány 200%-os. :)
Desischado
Hát gyerekek, akkor velem nagy baj van, mert rohadtul nem érzékelem azt a növekedést!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.