A nemzetközi hatások alól Magyarország sem tudja kivonni magát, ugyanakkor a magyar gazdaság nem küzd olyan egyensúlyi problémákkal, amelyek ilyen mértékű forintgyengülést indokoltak volna – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vasárnap az ATV Szabad szemmel című műsorában azzal kapcsolatban, hogy néhány hete 300 forint felett van az euró árfolyama.

A tárcavezető kifejtette: Magyarországot nem lehet összevetni egyes feltörekvő országokkal, például Törökországgal vagy Dél-Afrikával, mivel ezen országokban jelentős külkereskedelmimérleg-hiány van. Ezzel szemben Magyarországon 2013-ban jelentős külkereskedelmi többlet alakult ki, ezenkívül a magyar gazdaság – ellentétben például Törökországgal – nem küzd strukturális problémákkal.

A deficit 3 százalék alatt van, az államadósság mértéke csökken, többletes a külkereskedelmi és a folyó fizetési mérleg – hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter.

Orbán Viktor miniszterelnöknek a gazdasági növekedés alakulásáról szóló, néhány nappal ezelőtti nyilatkozatával összefüggésben Varga Mihály teljesen elképzelhetőnek nevezte, hogy 2016-ra 4 százalékra gyorsulhat a magyar gazdasági növekedés. Hozzátette: sok múlik azon, mi történik a külpiacokon, főleg Németországban. A német gazdaság is meglepő adatot produkált tavaly, év végén, így van remény arra, hogy a "német lokomotív tovább fogja húzni a közép-kelet-európai térséget". Úgy vélte, hogy ezenkívül beérhetnek és segíthetik a gazdasági növekedést azok a változások is, amelyeket a kormány az adó- és járulék-, valamint az önkormányzati rendszerben elkezdett, illetve a munkaerőpiac rugalmasabbá tétele érdekében végrehajtott.

A paksi bővítéssel kapcsolatban elmondta, hogy a beruházások a magyar állam vagyonát gyarapítják, a kivitelezési szakasz 8000-9000 embernek "ad majd többletmunkát". Számítások szerint az ehhez kapcsolódó hitelfelvétel az államadósságot körülbelül egy százalékponttal növelheti átmenetileg a tízéves periódusban, "de ez nem veszélyezteti azt a célt, hogy a következő években a magyar államadósság mértéke csökkenjen" – tette hozzá.

Varga Mihály jelezte, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium által megtárgyalt, a paksi bővítéssel kapcsolatos hitelszerződést a jövő heti kormányülésen hagyhatja jóvá a kabinet, a következő lépés pedig az lesz, hogy ennek be kell kerülnie a parlament elé. "Ha ez indokolja egy rendkívüli ülés összehívását, akkor én ezt mindenképpen támogatni fogom" – mondta a miniszter.

Arra a kérdésre, hogy nem "szaladhatnak-e el" a bővítés költségei, Varga Mihály elmondta: csak olyan végrehajtott beruházást vagy szállítást lehet kifizetni, amit a magyar fél jóváhagyott, vagyis a magyar államnak erős kontrollszerepe lesz.

Hangsúlyozta: az elkészült hatástanulmányok azt prognosztizálták, hogy a paksi beruházás meg fog térülni.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
Nem bizony, csak hát a tőzsdéző fideSS oligarchák ezt kérték a vezénylő tábornoktól hogy legyen gyenge a forint. Különben akkor hogy tudnának milliókat összetőzsdézni peti bohóc és társai.
Kusza szem agytröszt megmondta hogy a 340 es euró sem okozna gondot. Nekik.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szjupermen
"Kedves" Varga "Úr"!
Lassan Törökország és Dél Afrika után fogunk kullogni gazdaságilag a dillettáns, mindent romba döntő, saját zsebeiket tömögető politikájuk miatt. Európában már sikerült a sereghajtók közé kerülnünk, amire nem vagyok büszke. Még akkor sem, ha önök tündérországot és hasító gazdaságot hazudoznak rendszeresen.
Desischado
Ennek a vargának is elgurult a gyógyszere! De mit is várjunk tőle? Majd ha bizonyos lények nem döntögetik be a forintot, amivel milliókat nyernek, akkor talán! De a jónép szív, ez viszont a rablóbandát nem érdekli! Egy fekély ez a banda a csuti rémmel együtt, az ország testén!
kukac50
A Magyar kormány gazdaságpolitikája az indok.
Úgy szar,ahogy van!
F_Viktor
Varga szinte minden szava hazugság:

" Magyarországon 2013-ban jelentős külkereskedelmi többlet alakult ki, ezenkívül a magyar gazdaság – ellentétben például Törökországgal – nem küzd strukturális problémákkal."

2011-ben, mikor az IMF hitel szóba került, akkor is azt állapította meg küldöttségük, hogy gazdaságunk csak a külkereskedelemre épül (autóipar), Eltolcsy megszorításai nem a strukturális átalakításokat szolgálja, azok közép- és hosszútávon fenntarthatatlanok.

"A deficit 3 százalék alatt van, az államadósság mértéke csökken..."

A költségvetési hiány a 7 600 milliárdos megszorítások következtében van 3 százalék alatt, ami hosszútávon szintén fenntarthatatlan (pl. szektorális adók).
Az államadósság mind nettó, mind bruttó mértéke annak ellenére is növekedett, hogy Varga az ellenkezőjét hazudja.

"...Varga Mihály teljesen elképzelhetőnek nevezte, hogy 2016-ra 4 százalékra gyorsulhat a magyar gazdasági növekedés. Hozzátette: sok múlik azon, mi történik a külpiacokon, főleg Németországban."

Orbán Széll Kálmán 1.0 terv bejelentésekor valami elrugaszkodási évről beszélt, s 2014-re 8 százalékos gazdasági növekedést prognosztizált. Jól leadták a fijjúk :-))

Az IMF és az EU éppen ezért tartja aggasztónak a magyar gazdaságot, mert csak a 4 autó összeszerelő üzemre támaszkodik.
A német gazdaság növekedése semmit nem fog érni, ha a lengyelek, csehek, szlovákok jobb feltételeket kínálnak Németországnak (itt politikai feltételekre gondolok, úgy, mint kiszámítható gazdaságpolitika, EU elkötelezettség, demokrácia, stb.), vagy a német befektetőknek.

"A paksi bővítéssel kapcsolatban elmondta, hogy a beruházások a magyar állam vagyonát gyarapítják, a kivitelezési szakasz 8000-9000 embernek "ad majd többletmunkát"."

Állam vagyona? Ha egy kW energiát nem fog termelni, mert nem fogja megérni fűtőelemekkel ellátni?
Az oroszok tudnak már erről a 8-9 ezer magyar munkaerőről?

"Számítások szerint az ehhez kapcsolódó hitelfelvétel az államadósságot körülbelül egy...
F_Viktor
"Számítások szerint az ehhez kapcsolódó hitelfelvétel az államadósságot körülbelül egy százalékponttal növelheti átmenetileg a tízéves periódusban, "de ez nem veszélyezteti azt a célt, hogy a következő években a magyar államadósság mértéke csökkenjen""

Mi ez a 10 éves periódus? Ez nekem új dolog...
Persze, hogy nem veszélyezteti az államadósság csökkenését, az elmútnégyévben sem törődtetek vele, hogy növekedett!!

"...csak olyan végrehajtott beruházást vagy szállítást lehet kifizetni, amit a magyar fél jóváhagyott, vagyis a magyar államnak erős kontrollszerepe lesz."

Misi mókus azt gondolja, hogy Putyin oligarchái majd szóba állnak vele, vagy a magyar "fél"-el?

Mókuci, Putyin kutyaóla nem Brüsszel, ott nem képvisel titeket magyar parlamenti képviselő, ott nem szavaz magyar ember Magyarország sorsáról, jövőjéről. Putyinnál parancsra kell majd cselekednie mindenkinek!

"Hangsúlyozta: az elkészült hatástanulmányok azt prognosztizálták, hogy a paksi beruházás meg fog térülni."

Azokról a hatástanulmányokról beszél amiket 10 évre titkosítottak a haverok? Varga Mihály, te sunyi népnyomorító, menj a pics@ba!
Desischado
@F_Viktor: Viktor, Viktor, már megint igazad van, sajnos!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.