A lezuhant drón egy Orlan-10-es modell, amely több száz kilométer távolságból is bevethető harci eszköz. Értéke 120 ezer dollár körül mozog. 

Nagyot próbáltak kaszálni – Csúcskategóriás drónt akartak eladni a roncstelepen az orosz romák

Orlan 10-es drón Fotó: Wikipedia

A dél-oroszországi Tambov régióban a fémhulladékot gyűjtő cigányok egy orosz Orlan-10-es drónt vittek a hulladéktelepre. Nem ismert, mennyiért kívánták áruba bocsátani a talált tárgyat, melynek értéke mintegy 120 ezer dollár.

A telepvezető azonnal hívta a rendőrséget és a katonai mérnöki osztagot. A rendvédelmi szervek vizsgálják, hogyan került a drón a romák kezébe -írja a z Euronews.

A tavaszi hóolvadások után bukkannak fel egymás után a lepottyant drónok

Az eset kivizsgálása azért sürgető, mert eddig legalább tíz Orlan tűnt el a radarok látómezejéből anélkül, hogy elérték volna ukrajnai célpontjukat. Egy részüket a tavaszi olvadások után találták meg. Ugyanakkor több további eszköz heverhet még a tambovi régió érintetlen természeti környezetében.

A több szempontból is csúcstechnikának számító harci eszköz hátránya, hogy kevés üzemanyagot tud szállítani, ezért többnyire katapultról lövik ki őket. Az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai invázió kezdetén jelentette be, hogy kialakítják az eszköz fronton is bevethető csapásmérő változatát, bár alapvetően felderítésre és megfigyelésre tervezték. A legújabb Orlan-10 már felszerelhető VOG-25 mikrobombákkal is, így páncélosok ellen is bevethető.

Jelenleg az Orlan az orosz hadsereg egyik kedvenc fegyvere, melyet a szentpétervári Special Technology Center (STC) vállalatnál fejlesztettek ki, és ott is gyártják őket. Ez az eszköz osztályzatokkal magasabb rendű, mint az Iránból beszerzett Sahíd drónok, amelyeket az orosz hadsereg fokozatosan, saját fejlesztéseivel szeretne kiváltani.

Az Orlan alkalmas különféle harcjárművek azonosítására, hasznát veszik, ha tüzérségi célpontokat kell felderíteni. Széles körben alkalmazható az elektronikus hadviselésben is, például az ukrán GPS-kapcsolatok megzavarására vagy radarok megvakítására.

Az STC főtervezője, Roman Ivanov szerint a fegyver olyan magas színvonalú, hogy Ukrajna is próbálja is lemásolni, de egyelőre csak alacsonyabb szinten képes erre.

Elektronikus hadviselés révén kényszeríthették földre őket az ukránok

Ahogy a téli hótakaró visszahúzódik és elolvad, több elkószált drón felbukkanására lehet számítani. Az orosz Védelmi Minisztérium éberségre szólította fel a polgárokat, mondván, „kellemetlen meglepetések várhatják a szabad tereken kirándulókat, ha a tavaszi virágok helyett egy gazdátlan UAV-ba botlanak”.

A '”madarakat”' valószínűleg az elektronikus hadviselés segítségével kényszerítették földre – jegyezte meg a minisztérium, utalva arra, hogy Ukrajna zavaró eszközei több orosz drónt is kiiktattak, de ezekről pontos számot nem közöltek.

A védelmi hatóság arra utasítja a túrázókat, hogy legalább 100 méter távolságra távolodjanak el, ha ilyen eszközt észlelnek, ne használjanak se rádiókészüléket, se mobiltelefont, se GPS-t, ne érintsék meg a járművet, és a katonai mentőszolgálatot csak kellő biztonsági távolságból hívják.

Forrás: Euronews.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Honnan tudhatta volna, a roma, hogy mit is talált? Odavitte, ezért aztán lecsukták. Most már tudja, mi az és eladja az ukránoknak...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Qqberci
Honnan tudhatta volna, a roma, hogy mit is talált? Odavitte, ezért aztán lecsukták. Most már tudja, mi az és eladja az ukránoknak...
Yoda69
A ruszki csucstechnikas 20 ezer dolláros dront, egy 10 dolláros elektronikus kütyüvel kényszerítették földre az ukránok. Ügyes
izéke
azt hitték hogy gólya,csak kicsit nagyobb,levesnek jó lesz alapon elhozták :))))))
sokanvagyunk
Gondolom, orosz dollárban számolva... :)
Dr. Proktor
@Géza: "A cigány az mindenhol cigány."
Pontosan! :-)
Gondolom nem tudod hogy mit is írtál... :-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.