A magyar nemzet története vezérfonalának nevezte a keresztény kultúrát Orbán Viktor miniszterelnök kedden a kormány és a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarkátus közötti megállapodás aláírási ünnepségén, a Parlamentben.

"Mi nem azért vagyunk európaiak, mert erre geográfiai, földrajzi okaink lennének, hanem (...) mert keresztények vagyunk" – fogalmazott a kormányfő, hangsúlyozva: erős és sikeres Magyarország csak a nemzeti, keresztény, európai hagyományokra építhető.

Orbán: a keresztény kultúra a magyar történelem vezérfonala

Ezzel kapcsolatban történelmi tapasztalatnak nevezte, hogy Magyarország csak akkor volt erős, amikor az állam nem ellenségének, hanem szövetségesének tekintette az egyházakat. Kormánya ezért is tartotta fontosnak – folytatta –, hogy megállapodást kössön azokkal az egyházakkal, amelyeknek jelentős szerepük volt a magyar történelemben, és olyan értékeket képviselnek, amelyekre szüksége lesz Magyarországnak a 21. században is.

Az ortodox egyház is nagy mértékben járult hozzá Magyarország szellemi és anyagi gyarapodásához, meghatározó szerepet játszott a magyarországi nemzetiségek életében, kultúrájában és oktatásában – fejtette ki Orbán Viktor.

Azt is mondta, "büszkék vagyunk arra, hogy a magyar állam a nyugati és a keleti kereszténység határán született meg". Hozzátette, hogy a keleti keresztény közösségek több mint ezer éve gazdagítják Magyarország anyagi és szellemi kultúráját, sőt az első magyar keresztényeket még nem Róma, hanem Bizánc keresztelte meg.

A kormány reményei szerint a mostani megállapodás hozzájárul a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarkátus és a kabinet közötti jó kapcsolatok fenntartásához, elmélyítéséhez, és "megerősíti nemzeti és európai identitásunkat" – zárta szavait a miniszterelnök.

I. Bartolomaiosz, Konstantinápoly egyetemes pátriárkája azt mondta, a megállapodás fontos mérföldkövet képvisel a magyar kormány és a konstantinápolyi patriarchátus kapcsolatában.

A dokumentum közös rendeltetése, hogy Magyarországot szilárd keresztény alapokra építse – fogalmazott, közölve egyúttal, hogy nagyra értékelik azt a kormányzati munkát, amely az Európa-szerte megingatott keresztény értékek megerősítésére irányul. Külön kiemelte, hogy a magyar alaptörvény úgy kezdődik: "Isten, áldd meg a magyart!"

A vallási vezető is felhívta a figyelmet az ortodox egyháznak a magyar történelmében játszott fontos szerepére, amellyel hozzájárult a magyarok szellemi fejlődéséhez.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szablyafűrész
"...hangsúlyozva: erős és sikeres Magyarország csak a nemzeti, keresztény, európai hagyományokra építhető."

De tiszteljük a sintoista Jakuzát és a Cosa Nostra felekezetet is ! A Tízparancsolat betartásával ugyan még vannak gondjaink, különösen a "ne lopj" ponttal, de ez is a zemútnyócév hagyatéka...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
pbalage
a képen nagyon boldognak tűnik a fővezér, hogy végre ő is ortodox pappal mutatkozhat együtt, akárcsak Putyin, Janukovics és a többi haver.
csabee.m
Az alaptörvénynek nevezett tákolmány preambulumában azt a "szent" Stefant tekintik kiindulópontnak, aki pontosan a bizánci (ortodox) kereszténység magyarországi továbbterjedését akadályozta meg német segítséggel,római főpapi "áldással", hogy a római papa közép-európai uralma is megalapozott legyen.
Miniszterelnök bácsi el kellene végre dönteni, melyik s...et nyalja, mert baj lesz!
csikknorisz
Orbán Viktor minden nap mond valami vereteset, mert a mucsajröcsögei csirkekopasztó átadásától kezdve a parlamenti ikszipilonzé ceremóniáig mindenhol ott akar lenni. Átadás? Mit kell átadni? Turistaházat, Zeneakadémiát, szerelősort? Orbán Viktor ott van, és mond valami vereteset. Krízishelyzet? Milyen krízis? Hóesés, ónos eső, árvíz, ukrán front? Orbán Viktor ott van, tájékozódik, sajtótájékoztatót tart. De rohadtul unom már.
yazo64
@csikknorisz: A megtekint-et kihagytad:)
csikknorisz
@yazo64: Ja, igen. Megtekint, valamint a helyszínen tájékozódik. :)
Desischado
Könyörgöm, segítsen már valaki, mert ez nekem már kínai! Most keresztény lett, tavaly ázsiai volt, most ezután mi következik? Ilyen gyors fordulatokat! Ilyen gyorsan fordulni, még szegény Schumi sem tudna!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.