Kövér László szerint hozzájárulna az ország belpolitikai helyzetének konszolidálásához, a belpolitikai viták "durvaságának és aljasságának" mérsékléséhez, ha lenne néhány közös nevező, nemzeti minimum a szembenálló felek között.

Az Országgyűlés elnöke szerdán Keszthelyen, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Döntsünk a jövőnkről: Mégse engedj Uram félúton megállni! című országjáró kerekasztal-beszélgetését megelőző sajtótájékoztatón, a fórum témáit megelőlegezve beszélt a nemzeti minimum szükségességéről.

Ha a pártpolitikai különbségeket félretéve, együttes erővel az országért, a nemzetért meg lehetne állapodni ebben, "akkor Magyarország sokkal sikeresebb lehetne a következő 24 esztendőben, mint amilyen volt a mögöttünk hagyott 24 esztendőben", de ehhez szükség van a baloldal megújulására – fogalmazott Kövér László.

Kifejtette: akik korszakváltást ígértek néhány héttel ezelőtt, azok nemcsak "az MSZP összes bukott arcát visszahozták a kampányba", de ezeket még kiegészítették annak az SZDSZ-nek "a süllyesztőből előkerült figuráival", amelynek 1998-as és 2010-es politikai és erkölcsi bukását köszönheti a baloldal. Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon, illetve Kuncze Gábor és Fodor Gábor említésén túl Bokros Lajos nevét is kiemelte, mint akit "annak a megszorításpolitika atyjának" tartanak, amelyet az emberek 2010-ben nagy fölénnyel utasítottak el.

Úgy vélekedett, hogy most van az a pillanat, amikor meg kell kísérelni megszabadulni a posztkommunizmustól.

Ezektől a figuráktól "még négy éven keresztül biztosan nem fogunk tudni megszabadulni", de ha a választók világosan, egyértelműen értésére adják a baloldalnak, hogy igénylik az ő korszakváltásukat, akkor lehet, hogy "négyéves fáziskéséssel" talán 2018-ban egy "személyiségében és szellemiségében megújult baloldallal" kell majd megvívnia a jelenlegi kormányzó erőnek – közölte Kövér László.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy lapinformációk szerint a kormányváltó szövetség mind a 106 egyéni választókerületben lejárató kampányra készül a fideszes jelöltekkel szemben. Megítélése szerint a baloldal azért fordul ilyen eszközhöz, mert "nincs olyan eredmény a saját nyolcéves kormányzásukból", amire építhetnének.

Mint kifejtette: a választás előtti utolsó 2-3 hétben a kormánypárti képviselőjelölteknek már nincs jogi lehetőségük, hogy bíróságon tudják bizonyítani az igazukat, vagyis úgy tudnak róluk valótlanságokat állítani, hogy már ne legyen módjuk megvédeni magukat. Ha ezek igazságok lennének, a vádlók már hónapokkal ezelőtt megtehették volna, hogy nyilvánossága hozzák állításaikat.

Az államtitkár a fórum témái közül kiemelte: a devizahitelezéssel kapcsolatos problémákat a jelenlegi kormány a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormánytól örökölte. A 2010-es kormányváltáskor 735 ezer devizahiteles szerződés volt az országban, ebből először a végtörlesztéssel 180 ezer családon segítettek, az árfolyamgáttal még 169 ezernek, majd néhány hónapja további 150 ezer családnak adtak lehetőséget az árfolyamgát kibővítésével. A Nemzeti Eszközkezelő révén 15 ezer családnak nyújtottak segítséget 2013 végéig, de sokaknak a kilakoltatási moratórium meghosszabbításával tették fenntarthatóvá a helyzetüket.

Az Alkotmánybíróság a napokban "egyfajta felhatalmazást adott a kormánynak a beavatkozási lehetőségre, ami a bankárok számára nem volt jó hír". Ha a Kúria hónapok óta várt döntése is megszületik, akkor "különböző modelljeink alapján", amint lehet, törvényjavaslatot terjesztenek a parlament elé – jelezte Rétvári Bence.

Mráz Ágoston Sámuel politológus, a Nézőpont Intézet igazgatója azt mondta: a közvélemény-kutatásokkal vigyázni kell, mert az adatok nem előrejelzések, hanem pillanatfelvételek, bár a kormánypártok számára rendkívül kedvezőek a mostani mérések eredményei. Ennek egyik oka a baloldal válsága, széthúzása, a veszekedés, a másik pedig, hogy a kormányzatnak olyan eredményei vannak, amelyek javítják az ország hangulatát.

"Nem valószínű, de nem is lehetetlen", hogy a baloldal még a 15 százalékot sem éri el a választáson, "olyan negatív spirálba került" a kampány során. A választás azonban nem dőlt még el, akkor lehet valakit győztesnek nyilvánítani, ha kihirdetik a végeredményt – tette hozzá a politológus.

A rendezvényen – amelyről Lanczendorfer Erzsébet, a győri KÉSZ tiszteletbeli elnöke, a KDNP országgyűlési képviselője elmondta, az 1997-ben indult beszélgetéssorozatnak a keszthelyi a 221. állomása – több száz érdeklődő vett részt. A Balaton Színház Simándy-termét teljesen megtöltő résztvevők között volt mások mellett Manninger Jenő, a Fidesz-KDNP választókerületi jelöltje és Sáringer-Kenyeres Tamás, a pártszövetség országgyűlési képviselője is.

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coni
Szerintem is jó lenne ha lenne egy nemzeti minimum:

Ne lopj!
Ne hazudj!
Ne gyűlölködj!

Kezdésnek elég is lenne.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csabee.m
@karma1: Üdvözlet szeretettel!A nemzeti maximum? Szerintük aki nem bírja, az maximum elmegy innen...
Desischado
Az lenne a minimum, hogy eltakarodtok innen! Bár szerintem nekik a nemzeti minimum saját magukat jelenti, mindenki más kivülesik!
bence
Akkor lenne a legsikeresebb,ha ti nem lennétek ! Csak hát sajnos vagytok,de remélem nem sokáig !
töky
"Kövér László szerint hozzájárulna az ország belpolitikai helyzetének konszolidálásához, a belpolitikai viták "durvaságának és aljasságának" mérsékléséhez, ha lenne néhány közös nevező, nemzeti minimum a szembenálló felek között."
Mondja ezt a legfőbb aljas, akinek a vérében van a gyűlölködés és Magyarország legmegosztóbb szemétládája a nagypolitika terén. Persze ez csakis a baloldalról szól, ők pedig sohasem megbántva a politikai ellenfeleiket gáláns úriemberként kezeltek minden esetben minden ügyet.
Hát lacus az ilyenfajta szemrebbenés nélküli állandó hazugságokkal , gyűlölettel teli szólamaid miatt utálnak téged leginkább az emberek. Neked soha nem volt egy olyan kijelentésed sem, ami egy minimális erkölcsi érzékkel megáldott ember számára ne csak egy köpedelmet jelentett volna. Az egész lényed csak egy köpedelem.
coyote3
Ha lenne ilyen , Te már nem lennél ...:))))
kukac50
@human: Szabolcs Szatmár Bereg Megyébe is van egy Simor 5 társa börtönben Ő a mandátuma mögé bújhat ez nem igazságos,Neki is a társai mellett lenne a helye.Talán akkor lehetne igazságszolgáltatásról beszélni,így nem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.