Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, hogy biztosítson védelmet a polgárok számára a szálló por okozta szennyezettség ellen – ismertették pénteken Brüsszelben az uniós intézmény egyes tagállamokkal szembeni kötelezettségszegési eljárások keretében megtett legutóbbi lépéseit.

Magyarország esetében ezúttal egy környezetvédelmi ügy jutott el abba a szakaszba, amelyben a Bizottság úgynevezett indoklással ellátott véleményt küld az érintett tagországnak. Az Európai Bizottság aggasztónak tartja, hogy Magyarország nem biztosít védelmet a polgárok számára a szakmai körökben PM10-ként emlegetett szálló por okozta szennyezettség ellen.

Ezeknek az apró részecskéknek a forrása az ipari tevékenységből, a közlekedésből és a lakossági fűtőrendszerekből származó kibocsátás. A szálló por asztmás megbetegedést, szív- és érrendszeri problémákat, tüdőrákot és korai halált okozhat. Az uniós jog előírja a tagállamok számára, hogy korlátozzák a polgárok szálló pornak való kitettségét.

A 2005 után készített jelentések alapján a legalább 2012-ig terjedő időszakban Budapest térségében, továbbá a Sajó-völgyben (beleértve Miskolcot), valamint egyes kiemelt városok térségében (ideértve különösen Nyíregyházát és Szegedet) a lakosságot évről évre érő szállópor-terhelés szintje meghaladta az egészségügyi küszöbértéket. Pécs térségében, amely 2011 júniusáig mentességet kapott az uniós jogszabálynak való megfelelési kötelezettség alól, ez a probléma szintén érintette a lakosságot.

A brüsszeli bizottság megítélése szerint Magyarország nem tette meg azokat a lépéseket, amelyekre már 2005 óta szükség lett volna a lakosság egészségének védelme érdekében. Ezért felszólította Magyarországot, hogy hozzon "előretekintő, gyors és hatékony" intézkedéseket, korlátozza a lehető legrövidebb időre a "meg nem felelési időszakot".

Ezt az indokolással ellátott véleményt tavaly februárban egy Budapestre küldött felszólító levél előzte meg. Amennyiben a mostani, nyomatékosított felszólítás nyomán Magyarország nem teszi meg a megfelelő lépéseket, az Európai Bizottság az unió luxembourgi székhelyű bírósága elé terjesztheti az ügyet.

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

hetöndöe
@Sziszifusz: Nem ismeri a szerencsétlen a liberális szó értelmét,csak röfög,mint a Cöf.:-)))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Desischado
Egyik szégyen a másik után
! Már komolyan szégyellem, amiit ezek csinálnak! @F_Viktor: Milyen igazad van már megint! Ha Vona ezt igéri, akkor nem mond igazat, eszük ágában sincs javítani rajta!
Meine Ehre heisst Treue
@F_Viktor: Akkor még egyszer: elhiszem, hogy az autóipar a igyekszik csökkenteni a környezetterhelést, de ez még mindig kevés. A gépjárművek (és persze az emberiség létszámának) számának drasztikus csökkentése lenne szükséges. Ezért írtam, hogy globálisan kell megoldani a helyzetet, mivel nem az egyén érdeke (pl., hogy valaki eljusson autóval a munkahelyére vagy kirándulni, stb.) és általában az emberiség a fontos, hanem a bolygó. Ha tönkrevágjuk, márpedig nagyon jó úton haladunk e felé. akkor mindannyiunknak vége, hiszen innen nincs hová menni. Ezért kell törekedni a minőségre: kevés ember (a legjobb koponyák, a többi selejt mehetne a levesbe) és ennek megfelelő számú gépjármű. Ez már garancia lenne a hosszú távon fenntartható jó minőségű életnek és környezetnek; bár ez csak nagyon keveseknek jutna részül.
Az ember létszámát szabályozni kellene, mert nagyon jól látszik, hogy a túlszaporodás hová vezet. Erre azonban esély sincs, inkább szennyezzük ezerrel a földet, vizet, levegőt.
Ennek viszont hamarosan meg is lesz az eredménye...
F_Viktor
@bögöly: Sorolj EU tagállamokat radikális kormányokkal?

Ausztriában legerősebb a szélsőjobb, de ha emlékszel Jörg Haiderre és kormányára, akkor őt is lemondásra késztette az EU. Pedig pártja liberális irányvonallal is rendelkezett, saját magát nemzeti liberálisnak nevezte.
F_Viktor
@Meine Ehre heisst Treue: Írtam már, hogy globálisan miért nem lehet fellépni a környezetszennyezés ellen.
Ugyanez vonatkozik az emberiség létszámára is. Európában csökken a népesség, a Föld többi részén túlnépesedés látható.

Írod:
"Ezért kell törekedni a minőségre: kevés ember (a legjobb koponyák, a többi selejt mehetne a levesbe) és ennek megfelelő számú gépjármű."

Az ilyet nem is olvasom el, reagálni sem szeretnék rá.
Meine Ehre heisst Treue
@F_Viktor: Pedig a globális megoldást az jelenti, amire azt írtad, hogy hallani sem akarsz róla.
F_Viktor
@Meine Ehre heisst Treue: Túlnépesedést bízzuk a természetre, a szabályozás az emberek dolga, de ennek nagy ellensége a vallás.
Jó példa Kína, igazából nekik sem sikerült megoldani, bár a bummot elkerülték.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.