Akár már a nyárra megkaphatja a hungarikum címet a jövőre százéves magyar védőnői szolgálat – közölte Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz európai parlamenti (EP-) választási listavezetője és Bábiné Szottfried Gabriella, a védőnői hálózat megújításáért felelős miniszteri biztos kedden Budapesten.

Pelczné Gáll Ildikó a sajtótájékoztatón európai szinten is egyedülállónak nevezte a védőnői szolgálat tevékenységét, szakmai felkészültségét és szervezettségét, hiszen egyszerre foglalkozik a gyermekgondozással, a várandós kismamákkal, a gyermekágyas édesanyákkal és a szűrésekkel is.

A magyar hálózat példaértékű lehet más európai uniós tagállamoknak is, továbbá cél, hogy a védőnőképzés európai központja Magyarországon legyen – mondta a kormánypárt alelnöke, EP-listavezetője.

Hangsúlyozta, hogy a kormányzat a jövőben is kiemelt figyelmet fordít majd a védőnőkre, csakúgy, mint az elmúlt négy évben, amikor az erkölcsi elismerésen túl anyagi megbecsülésben is részesítette a szolgálatot.

Bábiné Szottfried Gabriella miniszteri biztos a tájékoztatón úgy fogalmazott: "a védőnői szolgálat a mi nemzeti kincsünk".

Az elmúlt négy évben 4,4 milliárd forinttal emelték meg a védőnői szolgáltatás támogatásának összegét – közölte, hozzátéve, továbbra is azon vannak, hogy javítsák a dolgozók helyzetét és munkakörülményeit, ezért is indították el a szolgálat újjászervezését.

Bábiné Szottfried Gabriella kérdésre elmondta, az új kormány megalakulásáig – később pedig várhatóan az azt követő időszakra is – meghosszabbították miniszteri biztosi megbízatását.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Boszi27
@nezelodo: A min. elnököt belevettem, ő a legnagyobb hugarikum. Természetesen nem teljes a felsorolás, arra nem vállalkozhatok.
SpamKontroll
@hattorihanna: Most nem akarom lebecsülni a kisgyermekekkel foglalkozó szakembereket, de sokszor egyszerűen csak józan paraszti ész és némi megfigyelési képesség kell..

Meg hát az anyai ösztön...

Az ember látja a körülötte élő kicsiket, abból normálisan le tud vonni következtetéseket, hogy a sajátja okés-e?

Tehát szerintem hasznos a védőnöi szolgálat, ha jó szakemberek dolgoznak, ha meg nem, akkor meg egy tapasztalt anyuka többet tud.

Ismerősömnek a kislánya máj nélkül született. 3 hónapig állandóan ordított.

Nem vették észre.

Én meg azt mondom, ha egy gyermek minden étkezés után folyamatosan ordít, néhány napig, akkor ott valami felszívódás beli gond van...
Kis ösztönösség. Az több, mint hogy büfiznie kell. Valamikor meg kell nyugodnia.
troppauerhumer
Kedves Pelczné!...én ismerem Miskolcról, akkor intézetet vezetett Miskolcon, az egyetemen, valamint több kft-nek is a vezetője volt(?), és üzleti tanácsadással foglalkozott , de pontosan mijafaszomdajcstompisan ért,üti bele az orrát az egészségügy,azon belül a védőnői szolgálat dolgaiba?
Csak remélem,hogy nem akarja "megvédeni"mert amit a maga gazdája és FideSSe ebben az országban megvédett az eltűnt,vagy/és a FideSS korifeusok magánvagyona lett.
Én tudok mondani magácskának ténsasszony-hamár olyan szépen meghízott a mi pénzünkön-olyan országot, igaz nem a gazdag Európában, ahol nem csak a hétköznapokon, de ünnep, és vasárnapokon, ráadásul éjjel - nappal működik a védőnői szolgálat.
Bár ez nem szokása a mindentudó FideSSnek, de esetleg tőlük tanulhatnának önök is néhány dolgot.
Ja, ha már arról van szó, akkor az is lehetne hungarikum, hogy az orvosok szép csendben eltűnnek az országból, mert ebben is sokkal jobban teljesítünk. Na de ezt nem fogják FideSSék beismerni, ezért gyorsan elő kell állni valamilyen kommunikációs trükkel, ez esetben például azzal, hogy mi mennyire jók vagyunk, és micsoda jó dolgokat tanulhat tőlünk az a fene elmaradott Európa.
Igaz, a betegek rendre belepusztulnak a kritikán aluli, és elmaradó ellátásba, de természetesen ezt is felfoghatjuk úgy, hogy ebben is sokkal jobban teljesít Magyarország.
Szvetlana
Kár,hogy a védőnői szolgálat alatt csak a kismamák látogatását értik. De vannak idős beteg emberek, akiknek szintén segítségre volna szükségük. Fürdetés, gyógyszereik felíratása-kiváltása, vérnyomásmérés stb. Annyi idős embert látok aki egyedül botorkál az "sztk" folyosóin, sajnálom őket, mert nincs kísérőjük. És olyan tehetetlenek, nem ismerik ki magukat, étlen-szomjan várakoznak délutánig.
Egy kismama életerős fiatal asszony, aki tud magáról gondoskodni, de egy 80 éves ember már kevésbé
hattorihanna
@Szvetlana: igazad van,de a kettő azért nem keverendő.
A kismamák ugyan életerős fiatal asszonyok,ahogy írod,de őket nem is kísérgetik a védőnők,hanem a terhességgel,szüléssel és csecsemőgondozással kapcsolatos kérdésekben segítenek nekik.
Sajnos tényleg úgy van ha egy idős embernek nincs hozzátartozója aki segíti,
az el is áshatja magát.
Szvetlana
@hattorihanna: Oké, értem, de milyen szépen hangzana, hogy védőnői-és gondozói hálózat igazi hungarikum lehetne. És így már beleférne az idős emberek látogatása is.
Mivel a Bábiné Szottfried Gabriella nagys. asszonyt további 4 évre kinevezték, gondolom, majd erre is kiterjed a figyelme:))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.