A magyar nők jogainak érvényesítését emelte ki célkitűzései közül Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti listavezetője keddi sajtótájékoztatóján.

A politikus szavai szerint az esélyegyenlőség területén is be kell vinni a magyar szempontot az Európai Parlamentbe, s cél, hogy Magyarországon is érvényesüljenek a normák. Tervei között említette, hogy magyar civil szervezeteket Brüsszelbe vigyen és meghallgatásokat tartson a nők helyzetéről, akik elmondása szerint alacsony bérért, teljes munkajogi jogfosztottságban és bizonytalanságban dolgoznak. Hozzátette, a magyarországi szervezeteket nyugat-európaiakkal is összehozná, arra biztatva őket: álljanak ki "nővéreik" elnyomottsága ellen, valósuljon meg egy egészséges szolidaritás.

Morvai Krisztina szerint az állam sokszor téves megfontolásból azt mondja, hogy hagyni kell azokat a kulturális szokásokat, mint például azt, hogy a cigány származású lányoknak korán kell megházasodni, gyermeket vállalni, s tanulás helyett a háztartás vezetéséből kell kivenni a részüket. Erre utalva kijelentette: a női jogok univerzálisak, nem lehet azokat a kultúrára való hivatkozással "durván megsérteni".

A Jobbik listavezetője ismertette azt is, hogy nyílt levelet írt Pelczné Gáll Ildikónak, a Fidesz EP-listavezetőjének, akit a pénteki, programokról szóló vitán való részvételre buzdított. Úgy fogalmazott: nekik, nőknek különös felelősségük van abban, hogy jó példával járjanak elöl. Hozzátette: több női képviselőre lenne szükség annak érdekében is, hogy a jelenlegi, "sárdobáló", a saját kivételezett köröknek EU-s és állami pénzeket, pozíciókat osztogató politizálás az országot felemelő, építő munkává alakuljon át.

Arra a kérdésre, hogy miért maradt el képviselőtársa, a kémkedés gyanújába keveredett Kovács Béla szegedi fóruma, úgy felelt: "nem vagyok Bélának a bébiszittere, nem tudom mi történt pontosan", de érthető módon rossz idegállapotba került, ez volt az oka, hogy lemondta.

Arra pedig, hogy tudta-e, hogy a politikus az oroszoknak dolgozik, a Tanú című filmből játszott be egy jelenetet és kijelentette: nem elég képzett "elvtársnő" ahhoz, hogy válaszolni tudjon ezekre a kérdésekre. "Ugyanúgy, ahogy Pelikán elvtárs Dániel Zoliról se feltételezte, én se feltételezem Kovács Béláról" – mondta.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.