A német megszállás áldozatainak emlékműve arra hivatott, hogy kifejezze azt a fájdalmat és megpróbáltatást, amelyet szabadsága elvesztése miatt a magyar nemzet érzett és elszenvedett – írta Orbán Viktor kormányfő az MTI-hez hétfőn eljuttatott nyilatkozatában a budapesti Szabadság téri emlékműről.

A miniszterelnök szerint vasárnap – amikor helyére emelték a köztéri alkotást – a kormány eleget tett kötelességének, amellyel "az alkotmányos rendnek, az egykori áldozatoknak és ma élő magyaroknak tartozunk".

Orbán megszólalt a német megszállási emlékműről

Az emlékmű "mindannyiunkat arra emlékeztet, hogy hazánk függetlenségének elvesztése tragikus következményekkel járt", sok százezer ember életét követelte, és további millióknak okozott tengernyi szenvedést – írta Orbán Viktor, emlékeztetve, hogy 1944. március 19-től 1991-ig Magyarország területén folyamatosan állomásoztak megszálló csapatok.

"A megszállás hosszú évtizedei alatt olyan szörnyű dolgok történtek Magyarországgal és a magyar állam polgáraival, amelyek függetlenségünk és nemzeti önrendelkezésünk megléte esetén sohasem következhettek volna be" – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Gyermekeinket és unokáinkat arra figyelmeztetjük – folytatta –, hogyha szabad, békés, boldog életet akarnak, ha a Magyarországon élő emberek közötti egyetértést kívánják, és ha az elődök által fölhalmozott értékek fennmaradását fontosnak tartják, mindenekelőtt Magyarország függetlenségét és önrendelkezését kell megvédeniük, megtartaniuk, és ha a szükség úgy hozza, visszaszerezniük. "Legyen ez mindannyiunk számára egyszerre tanulság, intelem és parancsolat" – zárta nyilatkozatát a kormányfő.

A Szabadság téri emlékmű elemeit vasárnap reggelre emelték be a helyükre, emiatt civilek és ellenzéki politikusok is tiltakoztak. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn közölte, hogy nem tartanak avatóünnepséget, amit azzal indokolt, hogy a kormány tiszteletben tartja az elmúlt néhány hét társadalmi vitáit, megszólalásait, az emlékművet sérelmezők fájdalmát, "félreértéseit".

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

libelle
Teljesen félrebeszél orbán. Most ez az ország szabad ? En sajnos ugy látom, hogy fidesses megszállás alatt van
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
aloe
keresztapám házába a városparancsnok költözött , és őket kitessékelték a hátsó konyhába . a tiszturak a szolgálat végén mint az állat berugtak..és összehánytak mindent..és keresztanyámnak kellett másnap kitakarítani. amikor egy napon egy ruszki halat hozott és berakta az angolvécébe ...és a marha meghuzta a láncot eltünt a hal..és majdnem lelötték keresztatyámat..mondván "zabráló masinát tart"...és hol a hal?? egy primitiv sötét ország katonái volta beszálásolva hozzánk. ha a zsidó táborok nem estek volna utjukba és azt valóban nem "szsbadították volna fel"...akkor csak a megvetés és a szitok lenne az orosznak is osztályrésze ...ahogy a fasiszta horda is ténykedett az országban gettókat kialakitva a zsidóknak, és a besorozott apámnak kellett őrizni ...és (kaját becsempészni hozzájuk...mert a városom összes zsidóját jól ismertük)...amikor a maroknyi zsidó polgártársunk hazaért a városba apámat és az összes még élő "őrt" köszönettel..és öleléssel illeték...és köszönték,hogy élelmet csempésztek be nekik. számomra felhábotító...hogy ezt az emlékművet egyesek náci emlékműnek titulálják. Igenis ennek a nyugatról jövő szemét fasiszta hordának a leigázó, ténykedését ugenis emlékmúben kell megörökiteni az utókor számára ...
aloe
igen is itt az ideje ! hogy pártállástól függetlenül minden magyarnak kutyakötelessége volna egy szál virággal adózni a lerohanást elitélendőn..az emlékműnél. és nem pedig bedőlni egy maroknyi eszementnek, akik próbálnak napi politikai tőkét kovácsolni a sötét múlt árnyaiból. vagy ha ennyire marha országot csináltunk magunknak,hogy képtelenek vagyunk disztingválni...akkor nyomás neki mindkét emlékműnek : a mostaninak, és a szemben lévőnek is. és tüntessük el 10 millióan, mindkettőt . akkor legalábba világ szégyenei lehetnénk. akik a tojást dobálják jobban tennék ha egy szociális konyhának...egy iskola konyhájának odaadnák...
JAJMÁR
@aloe: 09:03 Karakán nagyapád lehetett - aki élelmet csempészett be a zsidó táborba - :)
Igen, sok borzalom megtörtént, és mindenki a magáét, a saját családját ért szörnyűséget tartja a legrosszabbnak.

Van egy nép ebben a történetben, amelyiket "el akarták pusztítani", egy "gyilkos eszme" bűvöletében.
Van azért különbség, - ha belegondolsz - az önkény elviselése és aközött, hogy a szüleidet, gyerekedet, szerelmedet kiszakítva a kezed közül,őket messze táborokba, idegen helyekre víve megöljék. Te pedig semmit nem tehetsz, megölnek téged is, és így telnek a napjaid.
Azon is megy a vita, hogy nem csak ők voltak az áldozatok, hanem még sokan... mint ahogy mindig sok áldozata van minden háborúnak. No meg azon, hogy vajon hány millió zsidó ember halt meg így, mert nem is annyi, hanem "csak" a fele... hiszen még ma is sokan "élnek" , nekem meg a gyomrom fordul ettől fel. Egy áldozat is sok!
Bele lehet magyarázni mindent, - hiszen a háborúnak rengeteg áldozata volt - de a zsidók népáldozat. Tényleg nem érzed a különbséget?

Semmi nem adhat felmentést a gyilkosoknak, a piedesztálra emelésük pedig óriási hiba lenne.
Ezt a fajta "gyilkos eszmét", ami miatt ártatlan milliók kipusztítása történt, - és én úgy érzem, hogy terjed - kellene megakadályozni minden áron. Ezért a célért jó lenne egy emlékmű!
aloe
@JAJMÁR: már bocsánat kihagytál egy népet és csak a zsidóról beszéltél. a cigányt ugyanigy kiakarta hitler irtani, csak arra már nem maradt energiája...hála bárkinek ...de akkor is azt mondom, érezve a külömbséget : az országot igenis elözönlötte a fasiszta horda --és ahogy az emlékmű ábrázolja szinte a magasból csapott le az országalmát kezében tartó angyalra ...mondhat bárki bármit ...frappáns ábrázolás ...de a sas miközben lecsapni készül...már szegett..és ronygyos a szárnya ...előrevetitendő...az ő végzetét...ha napjaink ...pontosabban tegnapjainkat nézem a nagy szovjetúnióból hány zsidónak kellett emigrálni bármerre a világba??? akár izraelbe is.? számomra mérvadó az a zsidó házaspárbarátom akik , semmiféle fenyegető náci eszmét nem vélnek felfedezni, még a jobbikban sem...és ezen én is meglepödtem...de amikor belegondoltam igazuk lehet. egy biztos : ezt az emlékművet nácinak minősiteni...az nem normális ember . ha venné a fáradságot az a maroknyi dobáló és egy igazi náci emlékművet mehnézne ...akkor látna külömbéget ,hogy ez nem az.
magyarbakancs
A megszállás hosszú évtizedei alatt olyan szörnyű dolgok történtek Magyarországgal és a magyar állam polgáraival, amelyek függetlenségünk és nemzeti önrendelkezésünk megléte esetén sohasem következhettek volna be" – hangsúlyozta a miniszterelnök.
Miniszterelnök úr most szabadok és függetlenek vagyunk?
Mert katonailag és gazdaságilag is elkötelezzetek vagyunk.
Szabad és függetlenek soha nem voltunk nem leszünk.
JAJMÁR
@aloe: 09:53 Igen, igazad van, a cigányság is szálka volt a fasiszták szemében, de a zsidók jobban. (Egyébként minket is lenéztek, magyarokat, mint nemzetséget. )

"...zsidó házaspárbarátom akik , semmiféle fenyegető náci eszmét nem vélnek felfedezni, még a jobbikban sem...és ezen én is meglepödtem..." - miért lepődtél meg?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok