Az ATV a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól (KÜKÜM) kérdezte meg, hogy az Oroszországgal szemben bevezetett EU-s gazdasági szankciók, miként érintik Magyarországot, illetve sérthetnek-e magyar érdekeket.

Mivel a kőolaj majdnem 100 százaléka Oroszországból jön, a földgáz 85 százaléka és Magyarország harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere Oroszország, ezért jogos a felvetés, miszerint az Európai Unió által indítványozott szankciók, miként érintenek minket.

A KÜKÜM elismerte, hogy "ugyan minden európai gazdaságot érinthetnek a szankciókkal kapcsolatos lehetséges orosz válaszreakciók, de célunk, hogy a magyar nemzetgazdaságra ható következményeit minimalizáljuk." Mint ismeretes Magyarország is megszavazta a szankciókat, és az ukrajnai konfliktus lezárását tárgyalásos úton várja, valamint támogatja az EBESZ rendelkezéseit.

Paks bővítését, illetve a magyar honvédség alkatrész utánpótlását pedig nem érinti a Moszkva elleni uniós büntetés. Az előbbit azért nem, mert „a korlátozás nem vonatkozik ezeknek a pénzintézeteknek az európai hitelfelvételére vagy hitelnyújtására, így a szankciós intézkedés például nem érinti a paksi atomerőmű bővítését”.  A katonai téma kapcsán pedig azért nem, mert „a Magyarország honvédelmi képességeinek szempontjából fontos, a már meglévő kapacitások szervizelésének és alkatrész utánpótlásának biztosítása” mint kivétel került rögzítésre a határozat szövegében.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Mindenki mondta a zsirdisznonak ne uzleteljen a ruszkikkal, de o csak azert is. Ennek most az adofizetok isszak meg a levet.
Ilyenkor miert nem nyomul a bekamenet a taho hazahoz?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.