Kicenzúrázzák a romafilmeket Miskolcról – írta közleményében a DunaDOCK filmes műhely, akik MasterClass programjukkal vettek volna részt, a miskolci CineFest nemzetközi fesztiválon.

"A CineFest szervezői a hírek szerint azzal indokolták a lépést, hogy hamarosan itt az önkormányzati választás, és nem akarnak politikai konfliktusokat gerjeszteni roma témájú filmek vetítésével. Emellett biztonsági okokkal is indokolták a romafilmek kitiltását a miskolci filmfesztiválról – közölte a DunaDOCK filmes műhely" – írja a HVG.

Tilos a roma téma Miskolcon
Kép: NOL

A filmes műhely tagjai számára érthetetlen a CineFest vezetőségének az indoklása, miszerint így akarják elkerülni az őszi önkormányzati választások miatt kialakulható konfliktusokat. A DunaDOCK hisz benne, hogy a dokumentumfilm olyan médium, amely segíti az egymás iránti empátiát, és elfogadhatatlannak tartja, hogy egy független filmes szakmai program szabadságát korlátozhatja az aktuálpolitika. Ők ilyen feltételekkel nem vállalják a CineFesten való szereplést, döntésükről már tájékoztatták a fesztivált.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
miazavalami
@világlátó: Hogy érted azt hogy az osztrákok deportálták a magyar cigányokat?:
világlátó
@miazavalami: Mint hallhattad, Balogh miniszter úr ezt nyilatkozta.. Pontosabban, valahogy úgy, hogy a romákat Ausztriából deportálták Auschwitzba. Mármint a magyar romákat. Ugye tudod, Ausztria mint földrajzi terület volt már csak igaz, hiszen az anschluss-al a Német Birodalom részévé vált. Nem az osztrákok, hanem a náci Németország német, osztrák, hatóságai, magyar hatósági segédlettel tették mindezt. A lényeg éppen itt rejlik. Nem mi voltunk akik a zsidókat, a romákat a haláltáborokba juttattuk, hanem a gaz SS és a Gestapo, no meg egy kis Wehrmacht. Mi ott sem voltunk !! Miközben a korabeli fotókon a magyar belügyi hatóságok emberei, a magyar csendőrség, a magyar honvédség katonái sürögnek, forognak a vasútállomásokon, húzzák be a teletömött marhavagonok ajtóit.Néhány német tiszt nézelődik mindössze ezeken a korabeli fotókon.
Olvasom többi hozzászólásodat is. Egyetértek, a hazai cigányságról teljes életképet kell adni. Születéstől halálig. Nem az utóbbi 10 - 20 évről, de előbbről. Sokkal előbbről. Meg kell mutatni hogy élnek, mit tesznek, miért van ez így, mivé tette őket a társadalmi, gazdasági, szociális környezet. Nagyon súlyos ítéletekkel nem teszünk mást, mint még jobban kirekesztjük őket, elidegenítjük őket, iskolázatlan, kulturálatlan, nincstelen, földönfutókká tettük, tesszük őket, kora gyermekkortól a lopás, majd a rablás, még később a még súlyosabb bűncselekmények elkövetőivé válnak közülük sokan. Igaz a nem romáknál is ugyanígy alakul sokaknak a sorsa. Ahogy a miskolci vajda mondta, kijön a börtönből, olyan mint a terminátor 2. Isten mentsen meg mindenkit az ilyenektől. Lásd a veszprémi esetet a román kézilabdás fiú esetében. Vagy gondolj a siófoki sétányon felvonuló roma bandára, akiktől rettegett a környék. A tudatlanság, az erőszak, a kirekesztettség erőszakot szül. A sehol nincs helyem ebben az országban viszi ki őket angliába. Megtanulják a szigetország lehetőségeit, kitapasztalják a szűk keresztmetszeteket, élnek azokkal. Majd folytatom .
világlátó
@miazavalami: Erről kicsit többet tudok, mégsem eleget ahhoz, hogy ítélkezzek. Azt is látom, azok, akik hónapokat töltöttek már Nagybritanniában, már nem azok, akik előtte voltak. Tájékozottak, szinte elcsodálkozom azon, mennyit tanultak. Rendezettek, talpraesettek, magabiztosakká váltak, jól öltözöttek, sokat tudnak már angol nyelven, pedig itthon nem jeleskedtek az általános iskolában.Összességében látszik, hogy ha dolgozhatnak, normális fizetést kapnak, biztosított a megélhetésük, nagyon gyorsan eltüntetik azt a " klasszikus " értelemben vett különbséget ami lehet, hogy Miskolcon és még sok helyen ordító különbség és óriásiellenszenvet vált ki mindekiből. Sokan közülük is, maguk is elmarasztaló véleménnyel vamnnak roma társaik életviteléről.
Az angolok persze hamar felismerték a rájuk leselkedő veszélyeket. Már tesznek is ellenlépéseket., mint talán hallhattad a miniszterelnöküket. Ezek érthető intézkedések. Ezek ott és a hasonló hazai és európai lépésről lépésre tett intézkedések terelhetik helyes irányba a társadalom e nehéz sorsu rétegét. Ezt a kormányok csetlő - botló és sokszor hamis, képmutató intézkedéseikkel sokszor nem segítik, inkább ártanak. Ezért mondom, írom hogy ez olyan súlyos , az egész ország életét, sorsát, megítélését, mondjuk ki lelkiismeretét érintő kérdés, amit lehet még tólni magunk előtt, de akkor ezt úgy tegyük, hogy húzzuk ki a szélsőjobb rasszista csoprtjai és hirhedett személyiségei alól a szőnyegetúgy, hogy fel se tudjanak állni. Az ő gyűlöletük ugyanis gyűlölettel találkozik. A védelem, pedig alapvető emberi joggá lett legutóbb. Mi történik, ha néhány forrófejű bunkó odalopakodik egy roma ház ablaka alá és molotov koktélt dob az alvó roma család közé?Ha kimenekül a gazda és agyonveri ezek közül valamelyiket , vajon miként közli ezt a hazai média? Mit tesz a hatóság, az ügyészség és a bíróság? Bármit is dönt a bíró, az a roma már akkor is gyilkos és sok elvetemült forral majd bosszút. Úgye nem nagyot tévedek, ha ezt vetítem előre ?
miazavalami
@világlátó: A Kádár korszakban kötelező volt a cigányoknak is dolgozni. Igaz a nők legtöbbje akkor is háztartásbeli volt.
Ha külföldre mennek legtöbbször segélyen élnek elég jól,
Kanadábó haza is zsuppolták a Miskolci romákat. Vajon miért?
ja! És a Kádár korszakban a cigány gyerekek el tudták végezni 8 általánost. Nem kellett hozzá rengeteg segély...
világlátó
@miazavalami: Ezért írom, álságos, képmutató és káros, no meg drága a segélyek átgondoltság nélküli " odalökése. Ráadásul rájuk nézve megalázó, ránk nézve pedig szégyenletes pofátlanság./ mert nélkülözi a valóságos problémamegoldást /
A külföld előbb, mint utóbb bezárja a kapuit. Itthon kell újra szembenézni a problémával. Csak a kormányok igyekeztek átlökni a következő kormányok feladatai közé ezt.
Jól látod, akkor volt egy egyszerűbb, simább útja a tüneti kezelésnek, de azért tudjuk, a betegség tüneteit gyökerestől akkor sem tudtuk felszámolni. Talán jó úton jártunk, de nem volt már erő és idő a folytatáshoz. A rendszerváltás pedig éppen őket tette ki az út szélére, mint egy autóból kidobott, megúnt kiskutyát.Most meg fel vagyunk háborodva? / nem szép magyar nyelven / Hölgyeim és Uraim, Kedves Barátaim ! Ez a mi sarunk, amit meg kell oldani. Az mondogatta a kőművesem, idézem : " Adj munkát a segédmunkásodnak, mert ha nem , majd ő ad neked ! "" az ország kőművese ezt nem tudja, de majd a segédmunkás ad neki. Sajnos azt is mi valamennyien fizetjük meg ahogy eddig is. Csak tudnánk hogy tudja , hogy ők is tudják, ahogy mi tudjuk. De úgy látjuk, nem tudja.Ezt sem, mást sem. Csak megy a saját maga által választott úton. Én hagynám hadd menjen, csak minket , többieket hagyjon itt békében. Isten áldja, legyen valahol hazája, csak innen minél messzebbre. Most éppen Bugacon találkozhat a volt szomszédokkal, aug 8.-9.-10.-én
miazavalami
@világlátó: Nem véletlen hogy a rendszerváltáskor ők kerültek leghamarabb az utcára.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.