A kormány egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a magyar élelmiszeripart talpra állítsa, megerősítse és a nemzetgazdasági egyik húzóágazatává tegye – mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár csütörtökön Budaörsön, ahol először kaptak Kiváló Magyar Élelmiszer (KMÉ) védjegyet sajátmárkás termékek.

A Tesco budaörsi áruházában hat beszállító vehette át 29 terméke után a kiváló minőséget tanúsító oklevelet, amelyet a KMÉ-védjegyrendszer megújításának köszönhetően ezután kereskedelmi láncok saját márkás élelmiszerei is elnyerhetnek.

Zsigó Róbert a díjátadón elmondta: a magyar élelmiszeripar húzóágazattá tételének érdekében "az új uniós költségvetési ciklusban az előzőhöz képest háromszor-négyszer annyi forrást próbálunk biztosítani az élelmiszeripar fejlesztésére".

Hozzátette: a megújulás kérdése kulcsfontosságú, és a kormányzat továbbra is ösztönözni kívánja, hogy a magyar termékek aránya a kereskedelmi láncokban a jelenleginél lényegesen magasabb legyen, a magyar élelmiszerlánc szereplői között pedig az eddiginél szorosabb együttműködés alakuljon ki. Az államtitkár a következő időszak nagy kihívásának nevezte, hogy a megújulás világszínvonalú technológiák átvételével történjen, és szorgalmazta, hogy növekedjen a termelői és feldolgozói integráció is.

Zsigó Róbert rámutatott: a Kiváló Magyar Élelmiszer védjeggyel ellátott termékek esetében a fogyasztó állami garanciát, egyfajta biztosítékot kap a kiváló minőséget illetően.

A Földművelésügyi Minisztérium államtitkára szólt arról is, hogy az elmúlt időszakban a hazai élelmiszerek piacán már megfigyelhető, hogy a vásárlók számára az ár mellett a minőség is fontossá vált. A fogyasztók egyre tudatosabban választanak, és érték számukra az élelmiszer-biztonság és a termék magyar eredete is – mondta.

Bognár Lajos helyettes államtitkár a tanúsítványok átadásán kiemelte, hogy a közelmúltban megújult védjegyrendszerben szigorodtak a követelmények, az érzékszervi tulajdonságok mellett a termék megjelenése, a termékbiztonság, a fogyasztóbarát eljárások, az összetétel és a tápérték is fontos szempont a védjegy odaítélésekor. A helyettes államtitkár emlékeztetett rá, hogy ma már mintegy 70 cég több mint 430 terméke büszkélkedhet a logóval. Bognár Lajos üdvözölte, hogy a kereskedelmi láncok fontos tartják, hogy saját márkás termékeiket is kiváló színvonalra emeljék, a minisztérium pedig támogatja ezeket a törekvéseket.

Nigel Jones, a Tesco-Globál Áruházak Zrt. vezérigazgatója a díjátadón úgy fogalmazott, hogy az ünnepélyes esemény a Tesco beszállítóinak sikeréről, az általuk nyújtott minőség elismeréséről szól.

A vezérigazgató emlékeztetett rá: a Tesco jelenleg 1500 magyar vállalkozással áll kapcsolatban, több mint 20 ezer embernek adnak munkát, 3,5 millió magyar vásárlót szolgálnak ki hetente, és közvetlenül vagy közvetve egy százalékban járulnak hozzá a magyar GDP-hez.

A Tesco saját márkás termékei közül KMÉ-védjegyet viselhet ezután az Eisberg Hungary Kft. nyolc, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. egy, a Soós Tészta Kft. hat, a Sole-Mizzo Zrt. négy, a Tejmanufaktúra Kft. nyolc és a Szegedi Paprika Fűszer- és Konzervgyártó Zrt. két terméke.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csikknorisz
Húha, akkor Robika és Petike bokszolni fognak? Autóipari, vagy élelmiszeripari fellegvár leszünk? De szerintem egy döntetlen szkanderezés után megállapodnak, hogy mindkettő.
Vadlaci
Te büdös Zsigó! Hol a p...-ba voltál, amikor az élelmiszeriparunk húzóágazat volt? Ez a jellemző: tönkretesszük, aztán nagy dumával fel akarjuk támasztani. Ilyen a gazdaságunk, egészségügyünk, oktatásunk. Folytassam? Az elmút nyóc évből több,mint nígy a fidesz banda nevéhez fűződik. Egyik világháború sem okozott ekkora anyagi kárt, mint ez a banda.
nezelodo
Na végre! Hallani a B. Lajos hangját! Már azt hittem a az agrárminiszter haverjának a lépfenével fertőzött, közétkeztetésbe került marhahúsának is jár a Kiváló Magyar Élelmiszer díja! Csak azért bátorkodom megjegyezni, mert akkor nem hallottuk a szakterületével, az élelmiszer biztonsággal kapcsolatban nyilatkozni, és azóta is tartja a témában némasági fogadalmát. Csak nem vitte el a nyelvét a felcsúti cica?
1magyar
Régen is az volt, csak valami történt vele. A külföldi szarokat etetik velünk,ítthon meg tönkremegy, ment minden.
Cukorgyárak,húsüzemek lengyel vagy lejárt német szavatosságú húsokból termelnek, a magyar szarvasmarha,disznótelepeken meg éhen döglenek az állatok.
coyote3
Én adnék ennek a zsigó nevűnek vagy 100 millát 14 %-os kamatra, hozzon létre egy élelmiszeripari vállalkozást, mutassa meg. Aztán ha nem jönne be neki, behajtanám rajta kamatostul.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.