Rövid távon jó esélyt látnak az alapkamat alacsony szinten tartására az MTI-nek nyilatkozó elemzők, kockázatot elsősorban a devizaárfolyam alakulásában látnak.

A monetáris tanács kedden a várakozásoknak megfelelően változatlan szinten, 2,1 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot.

Pintér András, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere szerint az elmúlt hetek piaci folyamatai alapján egyelőre megvan a jegybank lehetősége az alacsony kamatszint fenntartására, hiszen a geopolitikai feszültségek ellenére az euró/forint árfolyamban, a hosszabb futamidejű állampapírok hozamainál és az országkockázatot tükröző CDS-árazásban is az augusztus eleji megugrást követően a stabilizálódás jelei mutatkoznak.

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint a forint piaca számára kulcsfontosságú lesz, hogy a devizahitelek év végi konverziója során milyen mértékben támaszkodnak majd a devizatartalékokra.

Pesuth Tamás, a Nézőpont Intézet vezető gazdasági elemzője is úgy véli, hogy a makrogazdasági folyamatok lehetővé teszik a jegybanki alapkamat jelenlegi alacsony szinten tartását. A magyar kamattartási ciklus hosszát véleménye szerint alapvetően az amerikai jegybank és az Európai Központi Bank (EKB) reakciói befolyásolják.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.