A fiatalabb korosztályból az 1980-as évekhez képest mintegy egymillió fő hiányzik. Így bármennyit is dolgoznak ők, csak a mostaninál jóval kevesebb lehet az állami nyugdíjrendszer fenntartására jutó összeg – írta a Portfolio.hu.

Elkerülhetetlen, hogy gondok legyenek 2030 után a nyugdíjakkal. A gyerekszám után járó nyugdíj modelljének egyik kifejlesztője, Botos Katalin arról is beszélt az M1 Ma reggel című műsorában a lap beszámolója szerint, hogy a megoldás az lehet, ha a 30-as generáció minél hamarabb elkezd takarékoskodni, öngondoskodni, mivel az állami nyugdíjat valószínűleg ki kell majd egészíteni.

A közgazdász azt is megemlítette, hogy az Idősügyi Tanácsban a miniszterelnök nemrégiben azt mondta, egyik legfontosabb feladatuknak tartják a nyugdíjak értékállóságának megőrzését. Botos szerint az emberek a jelenleginél rosszabb helyzetben is vállaltak gyereket, és ezt most is lehetővé teszi a szociális ellátórendszer, illetve az állam hozzáállása.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
leszúrt rittberger
Nagyon okos dolog volt megszüntetni a MANYUP-ot, tényleg, már látszik is, mi az hogy!

Végülis tényleg teljesen "logikátlan" volt már maga az ötlet is, hogy próbáljon meg mindenki a saját jövőjéről gondoskodni. Nem, nem, az hülyeség. Majd Orbán-bácsi gondoskodik róla, add csak ide a pénzed. Igaz, őt addigra már rég lerágják a kukacok, mire a mostani fiatalok nyugdíjasként majd számonkérhetnék, de hát az legyen az ő bajuk.
Frady Endre
A MANYUP tolv... ööö... illetve megvédők mikor fizetik vissza a pénzt? Ha már elköltötték, akkor viszont mikor ülik le a büntit? ;-)
Meine Ehre heisst Treue
Tisztességes jövedelem esetén nem jelent gondot az esetlegesen alacsony állami nyugdíj, hiszen abból a havi összegből (természetesen akkor, a megélhetési és egyéb költségek nem szállnak el) már lehet annyit félre tenni, hogy ne kelljen aggódni.

Ez az ami nincs...
1magyar
Ha a nyugdíjvagyont ellopták akkor bizony aggódhatunk.
m.macskosz
"Botos szerint az emberek a jelenleginél rosszabb helyzetben is vállaltak gyereket, és ezt most is lehetővé teszi a szociális ellátórendszer, illetve az állam hozzáállása."

Felnőtt magyar állampolgárok nem tartanak igényt a Botos házaspár cinikus megjegyzéseire, továbbá kéretlen tanácsot adjanak a saját gyerekeiknek,
nemzzenek, szüljenek tízet-huszat!
leszúrt rittberger
@Meine Ehre heisst Treue: Nem csak ez nincs, hanem a társadalomban sincs meg a takarékoskodás elve. Évtizedekig azt verték az emberek fejébe, hogy "majd az állam eltart, ha idős leszel", és ezért aki megtehetné, az sem takarékoskodik.
Meine Ehre heisst Treue
@leszúrt rittberger: Szerencse, hogy azok közzé tartozom, akik nem így gondolkodnak.
hattorihanna
Meg van az az egymillió magyar fiatal,csak éppen nem jó helyen keresték őket.Anglia,Németország,svájc ott kell őket keresni,éppen a kalandvágyukat elégítik ki a csúti tapló szerint.Azért az általuk termelt járulékok hiányoznak egy kicsit,de a fidesst ezt hol izgatja,bebetonozták az anyagi biztonságukat egy életre...
alterego56
Ha másért nem is, de a mai aktív dolgozók jövőjének ellopásáért, lenyúlásáért a gazembereknek bűnhődniük kell. Aki teheti kedves Orbán Viktor külföldre megy dolgozni, Angliába, Németországba, Ausztriába. Nem kalandvágyból kedves uram, hanem azért hogy az önök ostoba pénzpolitikája miatt elszabadult deviza árfolyamok következtében a csillagos égig emelkedő adósságaikat törleszteni tudják./ ha nem akarnak az utcára kerülni/ A másik ok pedig ha ott fizetnek járulékot, abban biztosak lehetnek hogy öreg korukra olyan nyugdíjuk lesz ami kétszeresen háromszorosan magasabb életszínvonalat fog nekik biztosítani mint az aktív magyar dolgozónak van/lesz.
verőce21
Aggódom is, mi lesz velem 2030 után, akkor kezdem a legszebb nyugdíjas éveim élni. :)

@m.macskosz: Most jöttem rá, kié is volt ez az avatar! :)
m.macskosz
@verőce21: Az enyém. Vagy Te tudsz valakit, aki sp.lagizált? :)
verőce21
@m.macskosz: (14:54) Szóval visszajöttél más néven? Hányadik nicked ez már?
m.macskosz
@verőce21: Lehet, hogy pont neked köszönhetem, hogy Propeller kitiltott annak idején?!
Letelt a büntetésem, de addigra már megszoktam az új nickemet, ezért ennél maradtam.
-Jogomban áll?
-Közöd?
Betartom a moderálási elveket: csak egy néven vagyok fenn.
Tudsz követni, jóindulatúkám?!
Ahogyan én kommentelek, az sokakhoz képest, egy leányregény,
mégis engem tiltottak ki. Vajon miért? Mert a kicsinyes, bosszúálló
fórumozók arra élveznek, hogy a nekik nem tetsző hozzászólókat
jelentgessék. Én meg méltóságomon alulinak tartom az ilyesmit,
szóval lehet ezentúl elfelejteni, ha zavarlak!!
verőce21
@m.macskosz: Csak magadnak és a stílusodnak köszönhetted, ha kitiltottak!

De sokat változtál, mert most nem ismertem rád a stílusból, pedig váltottunk is néha egy-egy szót. Isten hozott!
bundi
@verőce21: "Aggódom is, mi lesz velem 2030 után, akkor kezdem a legszebb nyugdíjas éveim élni. :)"
miért tudsz valamiről?
m.macskosz
@verőce21: Én nem változom, a stílusom sem, épp ezért nem kívánok kvaterkázni veled a jövőben.
verőce21
@m.macskosz: (15:21) Úgy legyen, ha gondolod!
verőce21
@bundi: (15:19) Csak amit a cikk sugallt. :)
bundi
@verőce21: hát az alapján jogos az aggodalom...és ha belegondolsz, hogy a maradékból is kb 500 ezer külföldön dolgozik, és ott fizeti a nyugdíjpénztári tagságot is...na akkor lehet aggódnod...el kell adnod a bömös terepjáród, és a volt munkásaid csak azt fogják nézni mikor nem vagy otthon, hogy egy kis nyugdíj-kiegészítést szerezzenek...
verőce21
@bundi: Szánalmas egy alak lettél ott Landonban! (Pedig azelőtt még volt benned valami emberi...) :)
bundi
@verőce21: lehet szánalmassá váltam...de mondjuk ez személyeskedés, amit épp az előbb ítéltél el a másik cikknél...tehát témánál maradva...szerinted jogtalan az aggodalom? ez is olyan libsibolsi bérrettegők által kitalált lejárató szöveg?
verőce21
@bundi: (15:46) Libbal, ez az új kifejezés. Mert úgy gondolod a kint munkát vállalók most kifordítják sarkából Magyarországot? Volt már ilyen, nem is egyszer...
bundi
@verőce21: ööööö...igen úgy gondolom...mert tudod amikor kb 4 millió tart el kb 6 milliót akkor azért elég rendesen beleszól a dologba, hogy ebból 200-300 ezer közmunkás, és 500 ezer kint adózik...
tehát nem sokkal több marad 3 millió akinek el kell tartani (természetesen magán kívül) még 6 milliót...a múltkor ha jól emlékszem szandokannak kiszámoltam hogy átlagfizatéssel, és átlagnyugdíjjal ez most kb 42 ezres átlagnyugdíjat jelentene, ha a befizetéseket osztanák el... direktbe, és nem pótolnák ki...ezt visszakeresheted, ha van időd...
és lehet hogy volt már ilyen nem is egyszer, de hidd el nem is élvezték akkoriban...
verőce21
@bundi: (16:17) Én tényleg nagyon sajnálom, és sajnáltam mindenkor, ha sokaknak kényszerből el kellett hagynia az országot a megélhetés reményében.
De minden kint élőtől eddig életemben csak azt hallottam, olvastam, mennyivel jobb, élhetőbb, ésszerűbb, kint az élet és a megélhetés. Sokszorosát keresik a volt itthoni bérüknek. Egy hétvégi takarítással akár egész egyhavi bérüket megkeresik az itthoninak. Akkor miért ez a panaszáradat?
Ha olyan jó lenne kint, vissza se néznék, nem kérnék számon semmit az otthoniaktól, nem idézgetnék nekik statisztikákat az otthoni helyzetről. Mert akkor nagyon nem igaz amit mondanak, vagy nem kerek valami.
bundi
@verőce21: gondolom azért tisztában vagy azzal hogy szűkebb vagy tágabb értelemben de a család az ismerősök ott maradtak...sokaknak háza lakása...és itt sem könnyű beilleszkedni sokaknak az elején...de az idő múlásával ehyre kevésbé zavar...de tebis tudod hogy ez terelés a témától...tehát mire ez a nagy optimizmusnés bizalom hogy biztos a nyögdíj...
verőce21
@bundi: Hiszen éppen amiatt írtam az első hozzászólásom, hogy nem biztos a nyugdíj.
bundi
@verőce21: láthatod miután a 2030-as 3vekről poénkodtál csak azután kezdtem érdeklődni hogy mire e a nagy vigalom...
verőce21
@bundi: Én pedig csak arra utaltam, hogy maradjatok kinn nyugodtan, nem hiányoztok itthon senkinek. :)
(Küldjetek néha a sok maniból haza az itthoniaknak.)
bundi
@verőce21: hát ha ezt viccesnek találod...gondolj bele a gyerekeim ahoz a koroszzályhoz tartoznak akilnek a te nyögdíjjad is ki kellene termelniük...tehát az ottani rendszerből nem csak az az 1 millió fiatal fog hiányozni akikről a cikk is ír hanem azok is akik még papíron az ottaniakhoz vannak számolva de nagyon kicsi az esélye hogy ott fognak járulékot fizetni...
verőce21
@bundi: (00:11) Jól ráijesztettél ezzel itt mindenkire. Érezzétek jól magatokat odakinn!

(De mi lesz veled Londonban, így már sohasem fogsz megtanulni magyarul helyesen írni, ha itthon két diplomával 42 év alatt nem sikerült? Azt hiszem, Te mégsem hiányzol innen annyira.) :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.