A külgazdasági és külügyminiszter azt várja az amerikai kormánytól, hogy bocsássa a magyar fél rendelkezésére azokat a hiteles információkat, amelyek alapján megfogalmazta korrupciógyanúját.

Szijjártó Péter a Külgazdasági és Külügyminisztériumban (KKM) pénteken tartott sajtótájékoztatóján kiemelte: amennyiben az amerikai kormány ezt nem teszi meg, magára vonja annak a gyanúját, hogy csak befolyást akar gyakorolni bizonyos ügyekben.

A miniszter elmondta, az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége mostanáig nem közölte, hogy kik azok a magyar állampolgárok, akikkel szemben beutazási korlátozást vezettek be, és semmifajta hiteles információt nem közölt az állítólagos korrupciós ügyekről.

Hozzátette: rendszeres a konzultáció a nagykövetség és a minisztérium között, "ez így természetes". Hozzátette: egy ilyen konzultáción tájékoztatott az ideiglenes ügyvivő arról, hogy egyes magyar állampolgárokkal szemben beutazási korlátozást vezetnek be. Szijjártó Péter kérdésre válaszolva elmondta: őt a hét elején, az egyik államtitkárt a múlt hét második felében tájékoztatta az ügyvivő, nevek és hiteles információk közlése nélkül.

A miniszter közölte: hivatalosan, jegyzékben kérték, hogy bocsássák a rendelkezésükre "az állításuk szerint hiteles információkat".

A Napi Gazdaság internetes oldalán csütörtökön megjelent értesülés szerint több amerikai érdekeltségbe tartozó intézménnyel és céggel szemben is adóhatósági vizsgálat folyik Magyarországon. A lap szerint az amerikai fél erre adott reakcióként arra készül, hogy megnehezítse a vizsgálatokban érintett hatóságok vezetőinek beutazását az Egyesült Államokba.

Ezt követően az M1 Híradójának megkeresésére a budapesti amerikai nagykövetség úgy tájékoztatott: nincs tudomásuk arról, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Magyarországon működő amerikai cég vagy intézmény ellen vizsgálatot folytatna, és semmilyen amerikai lépésre nem került sor ilyen vizsgálat következményeként.

A külképviselet tájékoztatása szerint "bizonyos magyar magánszemélyekről" úgy találták, hogy nem jogosultak a belépésre az Egyesült Államokba, ugyanis "hiteles információ áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy ezek a személyek korrupciós cselekményekben vesznek részt vagy azokból hasznot húznak". A magánélet védelmét célzó amerikai törvények miatt a neveket azonban nem adhatják ki – tették hozzá.

Pénteken bekérették a KKM-be André Goodfriendet, az Egyesült Államok magyarországi ideiglenes ügyvivőjét. Fülöp Judit, a tárca sajtófőnöke kiemelte: Magyarországnak és az Egyesült Államoknak is az az érdeke, hogy minden korrupciógyanús esetre fény derüljön, és minden ilyen esetet megfelelő alapossággal, átláthatóan és a törvényeknek megfelelően vizsgáljanak ki. Ezért a KKM azt várja az Egyesült Államok kormányától, hogy bocsássa rendelkezésre azokat a hiteles információkat, amelyek korrupciógyanús esetekre utalnak; emiatt kérették be az amerikai ügyvivőt a minisztériumba.

90 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Mi pedig varjuk a korrupt fideszesek megbunteteset, ha ulnek a bizonyitekok.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
samuel
@Csizmás Kond: Már közelít a véleményünk,mert a cégvezető ,vagy a tulajdonos az akit felelőségre kellene vonni a kartellezés miatt, a büntetés mértékét törvénybe iktatni és vagy teljesen megszünne vagy lényegesen csökkene a számuk. Jelenleg a cég büntethetősége nem mindíg van arányba az okozott kárral illetve a haszonnal. Azért írtam ,hogy a Közbeszerzési Törvény azon módosítása,hogy az árakat csak a KEHI és a Számvevőszék vizsgálhatja, nem más mint a szabad rablás törvényesítése. Sokszor leírtam,hogy jó a boldog tudatlanoknak,mert fogalmuk sincs mi történik az országban, mindíg az lop-lopott többet aki a hatalmat bitorolja-bitorolta. A GENGSZTER váltást követően sajnos beleláttam a dolgokba és elkeserítő ,hogy nem hogy javult volna hanem romlott az állapot.
lajospapa
Néhány kérdés azért felmerül. Ha nincs beutazási tilalom, mért beszélünk róla? Ha nincs korrupció, mért beszélünk róla? Mért vagyunk felháborodva, ha nem érint senkit? És tényleg nincs korrupció?
Pálinkafőző Rézüst
"az amerikai külügyminisztériumot törvény kötelezi arra, hogy tartsa titokban a 7750-es proklamáció alapján visszavont vízumokkal kapcsolatos információkat. "
www.hir24.hu/belfold/2014/10/20/amerika-nem-kerdezte-mit-gondol-a-magyar-kormany-a-kitiltasrol/#sl
Ezt a zselé agyúnak is tudnia kell, ezért nagy a szája.
Jankó123
Terelésben, most is nagyok vagytok, mint mindig!
soljanka
Azért szegény LuxusPeti ezt jól beszopta. Azt hitte majd szépen nyugiban elutazgat ide-oda, néha vesz egy ingatlant. ha muszáj kiáll sajtótájékoztatni, közben meg fogadja luxuskulipintyóiban a kazahsztáni, azeri meg afrikai prominenseket.
Erre az usákok beleköpnek a levesébe.
dr. prédikátor
Te szerencsétlen hülye zselés majom!!! nem volt elég ez a pofon??? még nagyobbat akartok???Vagy azt akarjátok hogy a nevetek is napfényre kerüljön???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.