Az adóhatóság is teljesen tisztában van vele, hogy a távol-keleti árukat forgalmazó nagybani piacon kereskedők is kirívóan kevés adót fizetnek – írja a hvg.hu.

A lap beszélt volt NAV-osokkal, akik szerint az elmaradott ellenőrzési gyakorlat, a leterheltség, a rossz szemlélet is oka a hatóság tehetetlenségének, de nem zárják ki, hogy vannak "téglák" a NAV-nál, akik kiadják a kínai árusoknak, mikor várható vizsgálat.

Egy anonimitást kérő vállalkozó például azt mesélte, hogy a külföldi, nagy tételben vásárló vállalkozókat gyakran egy bejáratott segítő kíséri, aki ismeri a piacot, a kereskedők bizalmi embere, és akár az adóhivatalnál sem ütközik mindig falakba.

A velük beszélgető hazai kereskedő egyenesen azt állítja: korábban az volt a jellemző, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) évente egyszer-kétszer razziázott, ráadásul rendszerint január-februárban szálltak ki a Monori Centerbe vagy a józsefvárosi piacra, mert ilyenkor a leggyengébb a kereslet a karácsonyi bevásárlások után.

Azt azonban, hogy ennyire komolyan kiépült korrupt rendszer lenne a NAV-nál a kínaiakkal kapcsolatban, még azok a hvg.hu által megkérdezett volt adóhatósági dolgozók is kétkedve fogadják, akik állítják: maguk is súlyos korrupciós mechanizmusokat és hivatali visszaéléseket tapasztaltak a szervezeten belül.

Volt adóhatósági dolgozók azt is elképzelhetőnek tartják, hogy az akciók előtt kiszivárognak, és eljutnak az árusokhoz a részletek, de nem tudni, hogy ha ez történik, úgy vezetői szinteken vagy az ellenőröknél van a szivárgás – olvasható a hvg.hu cikkében.

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

silber13
Nem ártana figyelembe venni illetékeseknek, hogy " kuplerájból nem lehet apránként apáca zárdát csinálni! "
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Toby
Na, ezek azok a "hibák" melyeket sehogyan sem akar kiküszöbölni a Nem Akarunk Vizsgálódni nevű amatőr társulat ! Ennek is oka van, mint a CBA-s sunytásoknak !
bakegya
Jaj hát előfordul az máshol is-de hát így is röpül az államkassza-csakkk a zemberek pénztárcája üres !-
Senara
Nemrég volt egy cikk , kis közértbe szinte hazajárt az adóhivatal . A kínaiaknál ezt nem tudják megoldani ? Tessék- lássék odamennek , na ez is megvolt nézzünk be a sarki fűszereshez . Két "becsületes" kínai elmegy vásárolni másfél milliárddal ?
silber13
Nem ártana figyelembe venni illetékeseknek, hogy " kuplerájból nem lehet apránként apáca zárdát csinálni! "
Toby
Elhiszi valaki, hogy nem tejelnek a kínaiak NAV-os zsebekbe ?

Kész röhej, amikor anno a Józsefvárosin razziáztak a fináncok, ahogy megérkeztek., máris bezáródtak a konténerek, a kínai lelépett, a NAV-os meg továbblépett egyet. csak a hülyéket tudták/akarták megfogni, meg aki nem tejelt !
human
Azért máshol sem tüntetik fel a tétel megnevezését a blokkon, hogy politikailag korrektek legyünk.
A nemrég kirabolt kínai kereskedőknél több százmillió forint volt. Ezért ellenük is vizsgálat indult. Ezt a szálat érdemes lenne a sajtónak követni, hogy kapnak-e büntetést.
volvós
A korrupció évezredes történet, mindig is volt, van és lesz !!
A zemberek mentalitásán kellene változtatni, az meg ugyanennyi
idöt venne igénybe.A baj az, hogy ez generációról generációra
száll, öröklödik a korrupt hajlam, aki olyan helyen dolgozik,
óhatatlanul átveszi a kenöpénzt, és mintha ott sem lett volna,
jelenti a fönökének, hogy " itt" minden rendben volt !!
human
@volvós: Ha lenne egy tisztességes ellenőrző szerv ahol korrekten kivizsgálnák a gyanús ügyeket és büntetnének is, akkor egészséges szinten lehetne tartani a korrupciót. A betörőt sem a büntetés mértéke tartja soha vissza, hanem a lebukás valószínűsége vagy hogy egy hatékonyan működő rendőrség hamar elkapja.
Elvileg lehetne jelenteni a korrupciós eseteket, de az emberek félnek, hogy a bürokráciában túltengő korrupció miatt a feljelentő húzza a rövidebbet.
Nemrég lehetett olvasni egy esetet mikor egy vállalkozó besokallt és feljelentette azt a kínai üzletet, akik rendszeresen nem adtak neki számlát, illetve a számla eredetisége is erősen megkérdőjelezhető volt. Erre mi történt? A feljelentőt kezdte vizsgálni a hatóság.
Tehát becsületes vizsgálat és méltó büntetés szükséges ahhoz hogy tisztuljon a közélet. És csakis ez után lehet elvárni az adófizetőktől is, hogy törvénykövetően járjanak el.
volvós
@human: Minden szavaddal egyetértek !!!
KERKA
Ha a kisemberek baszogatására van megfelelő apparátusa a NAV-nak, akkor legyen megfelelő létszám a kínaiak ellenőrzésére is.
Érdekes, de az én 6 ezer forintomat azonnal bekaszálták, de a több milliós tételnél tehetetlenek:))
KERKA
Hogy hol van a kínaiak összekuporgatott és dugdosott pénze? Elárulom, hazaviszik az otthoni maffiának. Ha nem ezt tennék, akkor az otthon maradott családtagjaikon töltenék ki a bosszújukat. Amúgy meg ki a fene tudja őket megkülönböztetni, hiszen nekünk mind egyformák.
Equilibrium
De még milyen jól élnek! Az egyik kínainak olyan autója van, amit eddig még nem láttunk M.országon.
nyanya001
Magyar embereket pár ezer Forintért b@sztatnak,
a kínai piacon milliárdok tűnnek el, bár tudnak róla, vagy sejtik, mégsem tesznek semmit !
Ugyan miért ?
Csak nem kenőpénz van itt is ?
1magyar
@nyanya001: Már a határon indul az ügylet, egyszer a felháborodásomra egy vámos említette, hogy ha tudnám mi folyik ott...
nyanya001
@1magyar: Átvették a románoktól a szisztémát, azok is
már határnál kezdik...
1magyar
Már 25 éve jöttek a románok különböző árukkal, sajnáltatták magukat de ezeket is leverték a kínaiak.@nyanya001:
tivoli
@Equilibrium: ma, 10:32
Kínai gyártmány?
tivoli
@1magyar: ma, 11:05
Nincs határ, nincs vámos.
Szabad piac van, ezért kell néhány kínainak magyar állampolgárság, hogy az egész eu-ra kiterjedő lehetősége legyen.
1magyar
@tivoli: Egyébkén amikor a fenti eset történt még mi sem voltunk azok.
tivoli
@1magyar: Nem eu tag. De vannak olyan kinai magyar állampolgárok, akik még sosem hagyták el Kína területét, és nem is szándékoznak. Viszont üzletemberek.
A magyar állampolgársággal automatice jogsit kap az eu felé.
tivoli
@1magyar: ma, 13:24
Már Csau idejében is erős volt a kínai piac Romániába. Oda jártunk pamut trikóért, zokniért, alsóért. És milyen öröm volt!
1magyar
@tivoli: Én nem jártam. Egyszer voltam átutazóban Bulgária felé de azóta sem kívánkoztam oda.
tivoli
@1magyar: Most már másért is érdemes. Nagyon szép vidékek vannak arra, és elfogadható áron vannak szállások.
1magyar
@tivoli: Sajnos ma már nem utazgatáson töröm a fejem.
jancsipapa
Valószínűleg sok a csalás a kínai piacokon ,de nehogy már csak erre korlátozódjon a probléma. Ez csak csepp a tengerben... Lehet nem is a nagyok közül való -
SpamKontroll
@1magyar: De magyarország EU és ha egy kinai magyar állampolgár lesz, akkor EU-s is lesz... És akkor már nyomulhat az EU-ba biznicelni alanyi jogon...
SpamKontroll
@1magyar: Hát igen... ők jobban tudják értékelni és kihasználni az európai lehetőségeket... Sok visszaélés mellett ÉLNEK Is az üzleti lehetőségekkel és nem mosogatni mennek az EU-ba... -((
Naki
Az államnak kevesebb adó folyik be? Az ő zsebükbe annál több!!!
hattorihanna
Ott indul a buli,hogy pl. az egyik ilyen legnagyobb lerakóhely a fővárosban.az az egyik navos fejes felesége nevén van,a józsefvárosi piac meg pintér sanya bácsi érdekeltsége.Ki szeretné ha a neki szépen tejelő bérlőnek gondja akadna a nav-val,vagy bárkivel is..
Innentől nincs miről beszélni.Az pedig fölöttébb érdekes hogy egy átlag magyar kereskedőt,meg tudnak büntetni azért mert nem tartotta be 223.paragrafus 5.cikkelyének a b. részét,a kínainak meg pénztárgépe sincs,csak egy olyan számológépe ami papírt nyomtat ki,de jól van az.
rugacs
@1magyar: Én dettó, szóról szóra!! :-) Viszont Szabadkán annál többször voltam, ott minőségi német (vadi új bakelit hanglemezek), meg amcsi cuccok (pl. farmer) voltak bagóért. :-)
rugacs
@hattorihanna: Ebben biztos, hogy van valami. Voltam párszor az Asia Centerben, s döbbenten esett le az állam, mikor a kínaitól számlát kérve az kiröhögött! :-)
Még számológépet is tőlem kért :-))
Meine Ehre heisst Treue
Mivel nálunk virágzik a korrupció, nem csodálkoznék, ha a rizszabálóknak beépített emberük lenne.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.