A Profession.hu felmérése keretében megkérdezett magyarok 55 százaléka szeretne külföldön élni, de aktívan csak a válaszadók 21 százaléka keres külföldi munkát.

A Boston Consuting Group és a The Network 200 000 álláskereső megkérdezésével készült Decoding Global Talent kutatásának magyarországi partnere a Profession.hu 5144 ember bevonásával azt vizsgálta, hogy milyen a külföldre költözési hajlandóság az országban. A felmérés nem reprezentatív.

A Profession.hu MTI-hez eljuttatott keddi közleménye szerint bár magas azok aránya, akik elvágyódnak az országból, 62 százalék mégis motiváltnak érzi magát a jelenlegi munkahelyén.


Az adatokból kirajzolódik, mely európai úticélok a legkedveltebbek: az első London, ahol a válaszadók közel egynegyede szeretne élni, majd München, és Berlin következik. A top 10-es listára két Európán kívüli város is felkerült, New York az ötödik, Sydney pedig a tizedik helyen végzett.

Annak ellenére, hogy sokan állítják, szívesen vállalnának az országhatáron kívül munkát, az elemzésből az is kiderült, hogy ezért nagyon kevesen tesznek aktívan. A válaszadók 21 százaléka egyelőre csak fontolgatja, hogy elköltözne, további 41 százalék pedig minden lehetőségre nyitott, de nem keres munkát. 17 százalék rendszeresen nézi a külföldi állásokat, de egyelőre még sehová sem jelentkezett és csupán 21 százalék az, aki már pályázott meg külföldi pozíciót, esetleg egy állásinterjúig is eljutott.

A felmérésből kiderül, hogy a magyar munkavalló törekszik a nemzetközi tapasztalatszerzésre. " A munkaerőpiacon egyre nagyobb előnynek számít, ha valaki legalább egy fél évet élt külföldön. Ez nem csak a magabiztos angol (vagy német) nyelvtudás miatt fontos, hanem azért is, mert a multiknál általában nemzetközi vállalati kultúrában kell helyt állni. Az általunk megkérdezettek 64 százalékának semmilyen külföldi tapasztalata nincsen, így érthető, hogy szeretnék magukat kipróbálni Magyarországon kívül is"- mondta a közlemény szerint Gerhardt Erik, a Profession.hu piacelemző szakértője.

A magyar munkavállalói kultúrára alapvetően jellemző egyfajta kettőség, a dolgozók szinte mindig nyitott szemmel járnak jobb lehetőséget keresve akkor is, ha alapvetően jól érzik magukat a munkahelyükön – jegyzi meg a Profession.hu. A megkérdezettek csupán 10 százaléka vallja magát hűségesnek ahhoz a vállalathoz, ahol dolgozik, ennek ellenére a fennmaradó 90 százalék fele nem keres aktívan munkát, ugyanakkor nyitott minden lehetőségre. Hasonló tendencia tapasztalható a motiváltságot vizsgálva is. Annak ellenére, hogy tízből csak egy munkavállaló érzi magát elkötelezettnek vállalata iránt, 62 százalék valamilyen szinten motiváltnak érzi magát a munkájában, és 41 százalék gondolja úgy, hogy motiváltabb, mint a kollégái.

Tízből nyolc megkérdezett internetes állásportálokon böngészik, ha munkát keres. A válaszadók 61 százaléka nyilatkozta, hogy a személyes kapcsolati hálója is segíthet az állás keresésében, a harmadik legnépszerűbb forrás pedig a különböző webes böngészők és keresőmotorok, 53 százalék ennek segítségével keres munkát.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Meine Ehre heisst Treue
Ismerve a szomorú magyar valóságot, nem csoda, hogy sokan gondolkodnak így.
Mindenképpen elgondolkodtató a helyzet: azok menjenek külföldre, többnyire kényszerből, akik nem felelősek a kialakult helyzetért. Ezzel szemben az ország tönkretevői röhögnek a markukba és milliomosként élnek. Ez elképesztő!!!
Felteszem a kézenfekvő kérdést: miért vannak ezek férgek még mindig ilyen kiváltságos helyzetben? Miért nem ők szívnak? Miért a többség szív; az a többség, melynek az érdekében meg lettek választva és amelynek az érdekében kellene tevékenykedniük.
Meine Ehre heisst Treue
Kicsit pontosítok: ha a narancsos rablóbandára szavaztak, akkor némileg felelősek a kialakult helyzetért, de úgy gondolom, érthető a fenti gondolatmenet.
pbalage
@Meine Ehre heisst Treue: én úgy is értettem.
verőce21
Én ha elmennék ebből az országból, csak a cigányutálatom miatt történne. Egyre nagyobb gyűlölettel tudom csak elviselni ezt az élősködő, szemetelő, retek népséget.
Valaki írta itt, hogy Hollandiában egész lakótömbök munkanélküliek, hát itt nálunk Magyarországon egészen két-két és félmillió kátrányos helyzetű cigány 25 éve munkanélküli, és már soha nem is fog dolgozni. Szerintem megmaradnak rejtett munkaerőnek. Ráadásul egyre jobban élnek ebből! Régen jó, ha volt egy lopott ócska biciklijük, ma már egyre többen járnak közülük középkategóriás autóval. Most leginkább a Volkswagen Passat IV. kombit kedvelik legtöbben, amihez lopott jogosítvány is jár nekik. Mert én autóvezetői tanfolyamon egyetlen retket sem láttam még.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.