Magyarországon az idei 3 százalékos GDP növekedés után 2015-ben csak 2 százalékos emelkedést prognosztizált a Businesseurope legfrissebb előrejelzése; az Európai Unió számos tagországában ugyanakkor javulnak a növekedési kilátások jövőre.

A 35 ország 41 munkaadói szervezetét tömörítő, brüsszeli székhelyű Businesseurope szerdán tette közzé az európai gazdaságról készült átfogó elemzését – ismerteti közleményében a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), a Businesseurope hazai tagszervezete.

A jelentés szerint Magyarországon az infláció az idei 0,3 százalékról várhatóan 2,5 százalékra nő jövőre, a munkanélküliségi ráta azonban változatlanul 8 százalékos szinten marad.

A közlemény idézi Futó Pétert, az MGYOSZ elnökét, aki elmondta: az uniós szinten végrehajtott strukturális reformok segítettek a növekedési ütem javításában, ugyanakkor többek között a munkaerőpiac rugalmassága, a tőkéhez való hozzáférés javítása és az egységes piac fejlesztése terén további lépésekre van szükség.

A szövetség elnökének meggyőződése, hogy az innovatív megoldások jelentik Magyarország növekedésének kulcsát, így létfontosságú, hogy a kormányzat több összeget fordítson a kutatás, fejlesztés és innováció (KFI) területére.

A szervezet az Európai Unión belül 2015-ben 1,7 százalékos GDP-növekedést prognosztizált 1,3 százalékos inflációs és 9,5 százalékos munkanélküliségi ráta mellett. Az előrejelzés szerint az EU-tagállamok átlagos államháztartási hiánya 2,6 százalékra csökken, míg az adósságállomány enyhén, 90,1 százalékról 89,6 százalékra mérséklődik jövőre.

Romániában a 2014-es 2,5 százalék után 2,6 százalékos növekedést jósolnak, Szlovákiában pedig az idei 2,2 százalékot 3,1 százalékos bővülés követheti.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.