Csalás és orgazdaság gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezték a Portik-ügy egyik tanújaként is ismert R. Lászlót – közölte a férfi ügyvédje azután, hogy a Budai Központi Kerületi Bíróság csütörtökön erről döntött.

Jován László azt mondta: a bíróság a döntést a bűnismétlés, a szökés-elrejtőzés, az eljárás befolyásolásának veszélyével, valamint azzal indokolta, hogy R. László büntetésfélbeszakítás hatálya alatt állt, és a vádirat szerint ezalatt újabb bűncselekményeket követett el.

A csalás gyanúja egy olyan, 29 millió forintos ügyben merült fel, amelyben valaki autókereskedésbe fektetett be egy összeget, amelyet aztán nem kapott vissza – mondta az ügyvéd, hozzátéve, hogy két másik gyanúsítottja is van az eljárásnak. Az orgazdaság gyanúja pedig illegális illatszer-kereskedéssel kapcsolatos, a 30 millió forintos ügyben öt másik gyanúsított is van – mondta Jován László. R. László mindkét bűncselekmény elkövetését tagadja, a döntés ellen fellebbeznek – tette hozzá.

Megjegyezte: az ügyészség szerint mindkét bűncselekményt 2013 tavaszán követték el, ami szerinte azért is érdekes, mert ebben az időben védence folyamatos rendőri ellenőrzés alatt állt.

Kovács Gergely Ákos, a Fővárosi Főügyészség szóvivőjét helyettesítő ügyész az MTI megkeresésére azt közölte: a jelentős kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő ügyben a bíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatását. Az indoklás szerint szökésétől, elrejtőzésétől, illetve attól kell tartani, hogy megnehezítené vagy veszélyeztetné a bizonyítást, továbbá újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el.

R. Lászlót a kecskeméti maffiaperben 2006-ban jogerősen 12 évre ítélték, majd 2012-ben félbeszakították büntetésének végrehajtását, és a Prisztás-gyilkosság ügyében terhelő vallomást tett. A férfit, aki az olajügyekről ismertté vált Energol Rt.-ben igazgatótársa volt a számos, az 1990-es években elkövetett gyilkosság felbujtójaként 2012-ben letartóztatott Portik Tamásnak, tanúként hallgatták meg a szeptemberben egyesített Fenyő-gyilkosság és Aranykéz utcai robbantás perében. R. László számított a Portik Tamás ellen folytatott eljárás koronatanújának is, de az elsőfokú ítéletben a bíró kirekesztette a vallomását a bizonyítékok közül.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.