Szándékosan leapasztják az állam készpénzes vagyonát, de csak az év utolsó napjára, mert az EU csak ezt a napot nézi államadósság-mutatóként az egész évre. Az EU mindig az év utolsó napját nézi az államadósság tekintetében, hiszen a szabály alkotásakor fel sem tételezték, hogy ez alkalmat ad a trükközésre. Másrészt ezt a szabályt igen könnyű megváltoztatni, és akkor máris nem fog papíron csökkenni az államadósság. Harmadrészt ezzel a magyar kormány saját magát is becsapja (nem beszélve a választókról), hiszen a költségvetési tervezéskor illetve számos fontos statisztikánál kiindulópont az államadósság "hivatalos", papíron számolt mértéke.

Forrás: fn.hir24.hu
Feltöltő: gibgab
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
De ha ők azt mondják, hogy csökkent, akkor a valóságban
nem keveset növekedett !
Csakhogy év végén egy kis kockázatot vállalva a számlát mindig szándékosan leapasztják, hogy kisebb legyen az adósság. Tavaly például év végén durván 900 milliárddal vitték lejjebb a szintet, e nélkül a GDP-arányos államadósság az év végén 82 százalék körül lett volna.

Hogy ez mennyire az év végi szépítésről szól, jól mutatja, hogy az intézkedés mindig csak átmeneti, a következő év január végére mindig újra megemelik a számlán lévő összeget, hogy a likviditás visszaálljon a normális szintre. A gyors pótlásra azért is van nagy szükség, mert a költségvetés is éppen hónap elején igényli a forrásokat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.