Az emberi jogok magyarországi helyzete kapcsán a civil szervezetek elleni kormányzati támadásról, így például az Ökotárs elleni attakról folytat vitát az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága Brüsszelben. A fideszes EP-képviselők látványosan kivonultak az ülésről.

A jobboldal már az ülés elején szerette volna meghekkelni a meghallgatást egy ügyrendi vitával. Az Fidesz pártcsaládjához, az Európai Néppárthoz tartozó képviselők azt sérelmezték, hogy nem kiegyensúlyozott a meghívottak listája, illetve az igazságszolgáltatásba való beavatkozás, hogy meghívják az Ökotárs Alapítványt az ülésre, noha bírósági eljárás folyik ellenük. Ez utóbbi nem fedi a valóságot, mert ismeretlen tettes ellen nyomoz a rendőrség.

A magyar kormányt Kovács Zoltán nemzetközi szóvivő, a vegzált civileket és a magyar sajtót egyebek mellett Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója, Barbora Cernusakova, az Amnesty International Magyarországgal foglalkozó munkatársa és Mong Attila, az Átlátszó.hu oknyomozó újságírója, a közrádió egykori, Pulitzer-díjas műsorvezetője képviselte.

Magyar-ügy az EP-ben: hekkelni akart, majd kivonult a Fidesz

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője a fenti képet osztotta meg a Twitteren, amihez azt írta:

Vita a magyar demokrácia helyzetéről a LIBE bizottságban, az Európai Parlamentben. A Fidesz kivonult, LMP nincs itt.

Szanyi Tibor, az MSZP képviselője pedig a következőket írta a Facebookon:

"Hát, most nem szívesen lennék Kovács Zoltán helyében az EP magyar vitáján. Iszonyatosan kaszabolják az európai képviselők. Tényleg halál feleslegesen sértegette az EP-t, leszappanoperázva és lehazugozva a tanácskozást."

"Az EP 'magyar vitáján' Wickström képviselő asszony most eléggé orrba vágta Kovács Zoltán nemzetközi szóvivőt. Vastaps közepette utasította vissza, hogy a magyar kormány képvislőjeként egy EP-meghallgatást szappanoperának nevezzen, illetve hazudozással vádolja az EU-intézmények sokaságát!"

A meghallgatásra várták a kormányközeli Békemeneteket szervező Fricz Tamást is, ő azonban az utolsó pillanatban lemondta az eseményt, a meghívottak névsorát kifogásolva.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Senara
@coyote3: Érvek nélkül is tudnak vitatkozni itthon , csak ott nem érv a bukott baloldal ,az elmúlt nyolc év , Ferire sem lehet hivatkozni , maradt a szappanopera .
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
quo vadis
Nem tudnak, képtelenek vitatkozni, mert ott a "csak" kevés. Ezt volt mikor ellenzékben voltak, Nem Gyurcsány, Bajnai tették tönkre ezt az országot, hanem már akkor is orbán és a bandája. (nem vagyok egyik párt híve, és Gyurcsányt sem szerettem különösebben, de ehhez képest ipari tanuló).
Nincs még egy európai ország, ahol ezt büntetlenül megengedhetik maguknak. Látvány perek, a korrupció legteljesebb támogatásával, (aki szót mer emelni ellene, beperlik) de ez érthető is. Ha egyszer kiderülne, hogy mennyit loptak az elmúlt években, elszabadulna a pokol. Vajon hogyan lett egy 20 előtti senkiből mára több száz milliárdos vagyona?
A baj az, hogy ez a banga magyar bedől a nagy dumának, és elhiszik, mert el akarják hinni, amit mond. Mindenki tudja, hogy nagy szarban vagyunk, de elnézzük matolcsy feneketlen költekezését, orbán, rogán lázár mészáros lőrincz egyre nagyobb lenyúlásait. A baj az, hogy amikor esetleg már nem lesznek parlamenti párt, a magyaroknak rá kell döbbenni, hogy az ország már nem az övék, hanem egy kis réteg minden területre rátette a kezét. (lásd még a keszthelyi kikötőt is megvette az orbán famillia) Szóval ennek nem lesz vége, és a következő kormány esélytelenül indul, hiszen a magyar állam vagyona akkorra már magánkezekben lesz,
human
@quo vadis: Teljesen igazad van. És egy új kormány mozdulni sem fog tudni az országban, mert a legnagyobb cégek, piacok, még az ingatlanok is fideszes kezekben lesznek. Be fognak tartani, ahogy a fidesz betartott ellenzékben is. Mindent megtettek, hogy a reformokat megtorpedózzák kivonulással, népszavaztatással.
Az mszp alatt demokratikus kormány működött és ezt használta ki a fidesz, hogy minden eszközzel támadjon. Most, hogy a fidesz került hatalomra azonnal elkezdték leépíteni a demokráciát biztosító intézményeket, hisz nem akarnak az mszp sorsára jutni.
Jávor Benedek azt a taktikát választotta amit minden jóérzésű ember is tenne. Azaz a kerület jövőjéért igyekszik kiegyezni a fideszesekkel. Az mszp kormány is hagyta, hogy a fidesz már ellenzékben bekebelezze a közintézményeket, a fontos posztokra saját szimpatizánsaik kerüljenek. Ezt a hibát a fidesz nem követi el, hisz ő dolgozta ki ezt a kormánybuktató stratégiát. Ezért van a központosítás, az alkotmánybíróság jogkörének szűkítése. De egy népszavazás is már csak akkor lesz érvényes, ha a részvétel legalább 50%-os lesz (ami nem igazán jellemző).
kecskésmihály
@human:" Jávor Benedek azt a taktikát választotta amit minden jóérzésű ember is tenne."
Karácsony Gergelyről van szó.
kecskésmihály
Kovács szóvivő úr (BOCS) és a CÖF is, csak vagdalkozni tud. A HIR TV, az ECHO TV és a Köztelevízió az ő terepük, mert ott nem ugat közbe senki.
human
@kecskésmihály: Köszönöm, tényleg Karácsony Gergelyt akartam írni. Ezt a kettőt máskor is összekevertem.
Abzug62
Ez az ember azt hitte, az a stílus, ami itthon elmegy, Európában is beválik. Melléfogott!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.