A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) éves, átlagkereseteket bemutató listáján több olyan szakma is szerepel, amelyik nagyon keresett, mégis alacsony fizetéssel jár – írja a penzcentrum.hu.

A legkeresettebb foglalkozás-csoportok, szakmák Magyarországon a 2014-es adatok szerint:

- Üzemi és gyári gépkezelő
- Értékesítés
- Szociális – egészségügyi szolgálat
- Vendéglátás
- Takarítás, otthoni kisegítők
- Teherautó sofőr
- Bányászat, kőfejtés
- Egyéb szolgáltatás
- Targoncakezelő

A kereslet azonban látványosan nem találkozik a kínálattal: 2014-ben a legtöbb álláskereső Magyarországon olyan, szakképzettséget nem igénylő munkakörben volt, mint a bolti eladó, az adminisztrátor, mechanikai rendszerek összeszerelését végző gyári munkás, a teherautó sofőr, és a lakatos – olvasható a lap cikkében.

Három százalékkal nőttek az átlagkeresetek az elmúlt évben a KSH összesítése szerint. A nettó átlagkereset 155 700 forint, a fizikai foglalkozásúaké 106 300 forint, a szellemi foglalkoztatásúaké pedig 210 900 forint volt. A legkevesebbet a humán-egészségügyi, szociális ellátás foglalkoztatottjai (nettó 93 698 forint), a vendéglátással, szálláshely értékesítéssel foglalkozók (100 322 forint), a mezőgazdaságban (117 973) dolgozók vitték haza.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Levendula
Azt elfelejtették hozzáírni, hogy MINIMÁLBÉRÉRT...
Nil
Mi az hogy nem igényel szakképzést a bolti eladó és a lakatos?
Tény hogy az eladókat polcfeltöltésre használják amihez nem kell még érettségi sem -de jól eladni tudni kell - ehhez ismerni kell a terméket, stb.
És engem odaállíthatnának bárhová- a lakatosok munkáját nem tudnám elvégezni bár elég sokat segítettem édesapámnak - de még segédmunkásnak se lennék jó.
A politika az amihez nem kell semmilyen iskola bár tanulnak ezt azt- de semmi értelme ha ezt teszik az országgal és a néppel. Sok embert ismerek aki sokkal jobban csinálná akár nyolc álltalánossal és az élettapassztalatával
36
@Nil: Szerintem is a személyes tehetség és az elkötelezettség, ami jó szakemberré tesz valakit. Ismerősöm, biztonsági őrként kezdte egy amerikai ipari cégnél, de a vezetés Ír volt. Egy nap, beszélgetett a belépő alkalmazottakkal és odakeveredett az Ír származású igazgató is. Látta, hogy a biztonsági őr asztalán, angol és német nyelvű könyvek vannak. Megdöbbent, hogy hogyan csak itt ül a kapunál a bódéban?? Behívta elbeszélgetésre és megkérdezte, hogy lenne-e kedve dolgozni, bent a cégnél. Egy-két nap és a szerződése, már meg is volt írva. Ez 2001-ben volt. 180 ezer nettó!!! lett a kezdő fizetése. Soha életében addig nem dolgozott az iparban. Nem is tanulta soha. De azonnal átlátta az üzem működését és benne a gépeket az utolsó csavarig, úgy alkalmazta, szerelte, mintha mindíg azt csinálta volna. Az angol és német műszaki szaknyelv, csak úgy folyt bele a fejébe. Még ipari robotot is megtanult programozni.
A történet szomorúvá, 2009-ben fordult, amikor kitették a munkahelyéről. Ma, 2015-ben, egy családi cégnél dolgozik, 140 ezer forintért. A főnöke, aki még magyarul sem tud egy e-mailt megírni, cipeli magával, Németországba, Belgiumba. Szakfordít, tolmácsol, prezentációkat tart az új termékekről és szerel is ha kell. A nyugati kollégái, 3000-4000 eurot visznek haza havonta. Ő 14 év után, 40 ezerrel kevesebb forintot.
36
@Nil: Már azt bánja, hogy még 2009-ben nem lépett le nyugatra. Ma már az albérlete elviszi, fizetése nagy részét és van egy hiteles kocsija is. Teljesen elszegényedett. Munkaruhát a főnöke nagy nehezen adott neki de amikor meg kell jelenni, cégemberek között, nincs egy felvehető ruhája.
Elgondolkodom ilyenkor, hogy mennyi tehetség járhat közöttünk, akik éhbérért tengetik napjaikat?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.