A Legfőbb Ügyészség (LÜ) szerint az elmúlt időszakról általánosságban megállapítható, hogy a bűnözésre vonatkozó minden statisztikai adat csökken. Fazekas Géza szóvivő szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében az ügyészségeknél elrendelt belső vizsgálattal kapcsolatban kifejtette: annak célja tisztázni, hogy a korrupciós bűncselekményeknél van-e valamifajta általános tendencia.

Polt Péter legfőbb ügyész Bárándy Gergely szocialista képviselő írásbeli kérdésére adott, március 2-ai keltezésű válasza szerint a korrupció elleni fellépés országos vizsgálatát rendelte el. Az MSZP-s politikus az atlatszo.hu portál adataira hivatkozva felvetette: mi a magyarázata annak, hogy Polt Péter 2010 decemberi kinevezése óta háromszor akkora arányban utasítja el a Legfőbb Ügyészség a hivatali korrupció miatt tett feljelentéseket, mint az azt megelőző fél évtizedben, illetve miért szüntették meg a nyomozásokat 2010 december és 2014 december között kétszer olyan gyakran, mint 2006 és 2010 között.

Az ügyészség szombati közleménye szerint a portál az egységes rendőrségi-ügyészségi bűnügyi statisztika egyes adataiból vont le következtetéseket. "Ezen megállapítások egy része – külön vizsgálat nélkül is megállapítható módon – megalapozatlan és téves" – írták.

Az LÜ szerint az oldal elemzéséből úgy tűnik, hogy a korrupciós ügyekben kizárólag az ügyészség rendelkezik a feljelentésekről, illetve nyomoz. "Ezzel szemben a büntetőeljárási törvény szabályai szerint e körben is a rendőrség az általános nyomozó hatóság", az ügyészség csak egy-egy speciális esetben, például a vezető beosztású hivatalos személyek által elkövetett hivatali vesztegetés esetén nyomoz korrupciós ügyekben, egyébként a nyomozás felügyeletét látja el.

Mivel a korrupciós bűncselekményeknek nincs sértettje, így a nyomozó hatóság feljelentést elutasító vagy nyomozást megszüntető határozata ellen nem lehet az ügyészség felé panasszal élni – emelték ki. Hozzátette, hogy az LÜ nem végez nyomozati vagy nyomozásfelügyeleti tevékenységet, így "soha nem rendelkezik a feljelentésekről, sem pedig a nyomozó hatóságok határozatairól".

A közleményben azt is közölték, hogy az országos vizsgálat eredményéről tájékoztatni fogják a közvéleményt.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Bercifiu
Persze, hogy csökken, hisz nem nyomoztok.
Bercifiu
Persze, hogy csökken, hisz nem nyomoztok.
Toby
No és hogyan emelkedett a nyomoztás megtagadások száma, mint orbán a feljelenthetetlen, a free-falopás sem bűncselekmény, a KRESZ szabálysértésekről már ne is neszéljünk !
Ha másként nem lehet, akkor manipulált statisztikai adatokkal kell igazolni a "jelentem rend van !" - t !
coyote3
Statisztika, statisztika, statisztika :)))))
kisangyalom13
Kedveseim, Szegeden a www.delmagyar.hu hírekben mindent eltusolnak, Dohányrablási ügy, Kiskundorozsmai férfi gyilkossága, így nézik hülyének az olvasókat! Ez csak egy hírújság, többi országos hírekben mennyit hazudnak?
papa.49
Ha nem nyomoztok persze hogy csökken az ügyek száma, attól még nem lesz kevesebb a bűncselekmény, csak a statisztika javul LÁTSZÓLAG!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.