Magyarország már részese az Iszlám Állammal kapcsolatos konfliktusnak, mert a nyugati értékközösséghez tartozik, amely ellen a terrorszervezet támadást intézett – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

A tárcavezető reggel parlamenti pártok képviselőivel egyeztetett a magyar szerepvállalásról az Iszlám Állam elleni fellépésben. Ezt követően újságíróknak kifejtette: hétfőn kormányzati munkacsoport tanácskozott erről a kérdésről, jövő héten pedig az Országgyűlés külügyi és honvédelmi bizottsága foglalkozik a témával.

Március második felében kerülhet sor egy helyszíni szemlére, majd április közepén kerülhet a parlament elé a magyar szerepvállalás kérdése. Ha az Országgyűlés ezt támogatja, május második felében érkezhetnek Irakba a magyar katonák – ismertette a miniszter. Közölte: előzetes számítások szerint 20 milliárd forint lehet a misszió költsége egy évre.

Miután megérkezett az Egyesült Államok felkérése, hogy Magyarország vállaljon nagyobb szerepet az Iszlám Állam elleni harcban, Szijjártó Péter elmondta, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a – száz-százötven magyar katona részvételételéről szóló – kétharmados parlamenti többséget igénylő döntés a lehető leggyorsabban megszülessen.

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Én nem szeretném akadályozni ebbéli szándékában, sem a személyes részvételben. Akár vihetné az egész focista apparátusát is magával.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
@kopeba: A foldrajzi helyzetunkbol adodik az, hogy nekunk "
mindig be kell valakinek csokolnunk", csak sosem mindegy, hogy kinek?
A vilag eleg vilagosan oszlott fel a haboru utan, es mi mar "cuclista" korunkban is inkabb a nyugathoz huztunk, mint kelet fele, mint a "legvidamabb barakk"

Megvedeni magunkat pedig inkabb az iszlamtol es az oroszoktol kellene, mint Nyugat-Europatol es Amerikatol. (Ezek ugyanis NATO tagok, ahova mi is tartozunk.) Egyenlore az ISIS es putyin keveri a lekvart, ha jol veszem ki a terseg problemajabol.
karma1
@tivoli: Nyuszika, de most nincsen haboru korbe-korbe, csak Ukrajnaban, amit putyin okozott, most meg szabadon donthettunk volna, hogy hova, merre allunk (Brusszelben nagyon bizonygattuk, hogy vallaljuk az Oroszorszag elleni embargot, aztan hazajottunk, es vigan leultunk targyalni putyinnal, hogy mi azert uzletelnenk veluk orrba-szajba). Szoval siman hozzuk a formankat, elaruljuk az Uniot, ahogy kell. orban onkent es dalolva nyalja a s@gget putyinnak, a franc se kotelezte ra, csak o akar kiszallni az Uniobol, bekerulni a Nagy Medve olelesebe...:o((((
vadsanca
@karma1: Ez is egy ugyanolyan klub mint az Európai Unio. Minden csoportosulásnak -klubnak- feltételei vannak. Akik egy ilyen közösségbe belépnek azok elfogadják a játékszabályokat.
Békeidőben is vannak kötelezettségek, amiket a tagoknak egyformán teljesíteni kell. Nem lehet kibúvási lehetőség a gazdasági helyzet aktuális állapota.
Kérdem én, valójában miért is vagyunk NATO-tagok? Az országot már így is megvette a nyugat. Ők már alapból tagok voltak. Ha egyáltalán katonai támadás történne ellenünk a nyugati befektetők az érdekeik miatt beleszólnának az incidensbe.
A központi NATO felkérésnek illő eleget tenni, mivel a feltételekben ez is benne volt. Tehát nem hátrálhatunk meg! Akik részt vesznek ebben és ehhez hasonló offenzivákban, tőlük nem sajnálom a kifizetett bért, persze az életben maradás a legfontosabb! De valójában kinek a terhe lesz ez?
Sajnos az USA szeret beleszólni mások belügyeibe, lásd a vietnámi konfliktust. Igaz, politikailag elvesztette, amely katonák sokaságának életét követelte. Úgy látszik nem tanult az esetből. Azokkal a katonákkal a hazájukért harcoltattak, legalább is ezt mondták nekik. Én nem szeretnék Vietnámokat megélni.
Orbánnak annak idején érdeke volt aláírni a tagsági szerződést, mivel így biztosítva van az ország az esetleges belső konfliktusoktól. Ha mégis lenne valami, akkor lehet kérni a szervezet "segítségét" a visszaverésben. '56-ban is ez történt és tartott "40 évig".
karma1
@soljanka: Ne remenykedj, nincs olyan szerencsenk...:o((((
kukac50
Én küldeném az összes Fideszest Szíjártóval!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.