Az uniós külügyminiszterek hétfői brüsszeli tanácskozásukon arra az álláspontra helyezkedtek, hogy mind politikai, mind gazdasági szempontból stratégiai fontosságú, hogy Európai Unió együttműködjön Afrikával – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter magyar újságíróknak nyilatkozva.

A miniszter elmondta, hogy a magyar kormány "Déli nyitás" politikájáról meghozott döntésének helyességét igazolja, hogy az Európai Unió stratégiai fontosságú kérdésként fogalmazza meg, hogy Afrikában vezető szerepre tegyen szert.

Szijjártó Péter bejelentette, hogy az Eximbank a magyar befektetők, beszállítók jobb pozícionálása érdekében 3 millió euróval járul hozzá az Európai Bizottság és kilenc uniós tagállam által 2007-ben létrehozott, 800 millió eurós EU-Afrika pénzügyi alaphoz. Magyarország emellett a Világbanknak ahhoz az alapjához is csatlakozik, amely afrikai kereskedelmi bankokba fektet be pénzt.

A miniszter felhívta a figyelmet, hogy óriási a globális verseny az Afrikával való gazdasági együttműködésben, Kína és az Arab-öböl államai is jelentős erőfeszítéseket tesznek, hogy megvessék lábukat a kontinensen. A külügyminiszter úgy vélte, hogy a "Keleti Nyitást" megelőző időszakkal ellentétben, Magyarország időben kapcsolódik be ebbe a globális versenybe, és "nem fut a világ után".

"Sikerült elkerülni azt a hibát, amely korábban a "Keleti Nyitást" megelőző időszakban jellemző volt, hogy nem kapcsolódtunk be egy globális gazdasági verseny keleti aspektusába, ezért kellett aztán sokkal több erőt és energiát mozgósítani ahhoz, hogy sikeresek legyünk" – magyarázta a miniszter.

A külgazdasági és külügyminiszter felidézte, hogy 2001 óta az afrikai kontinens átlagosan évi 5 százalékos gazdasági növekedést produkált, 2050-re pedig megduplázódhat Afrika lakossága.

A miniszter tudatta, hogy Magyarország három helyen, Ghánában, Angolában és Etiópiában nagykövetséget, Etiópiában, Angolában és Kenyában pedig kereskedőházat tervez nyitni.

A külügyminiszterek tanácskozásán a líbiai helyzet is szerepelt, amely Szijjártó szerint közvetlen kihívást jelent Európa biztonságára és a térség stabilitására, miután az Iszlám Állam (IÁ) és más terrorszervezetek is megvetették a lábukat az országban, amelyet terjeszkedési bázisként használnak. Szijjártó Péter tudatta, hogy a kellő feltételek megléte esetén a magyar kormány tudná támogatni, hogy uniós misszió menjen Líbiába hozzájárulandó az ország stabilizálásához, a tűzszünet és a határok ellenőrzéséhez. A miniszterek Szijjártó elmondása szerint egyetértettek abban, hogy a líbiai válságot csak politikai úton lehet rendezni, és nemzeti egységkormány létrehozására van szükség.

A tárcavezető elmondta, hogy a közelmúltban, az uniós tagállamok közül utolsóként Magyarország is kénytelen volt kiüríteni nagykövetségét Tripoliban. Beszámolt ugyanakkor a miniszter arról, hogy a nagykövet a tunéziai határról, meglévő kapcsolatrendszerén keresztül Ausztria és Csehország elrabolt állampolgárainak kiszabadításában is segédkezik.

A miniszter arra is kitért, hogy az IÁ elleni nemzetközi katonai fellépés keretében a kormány továbbra is elkötelezett amellett, hogy Magyarország 150, biztosítási feladatot ellátó katonát küldjön az észak-iraki, kurdusztáni Erbilbe.

Szijjártó Péter azt is elmondta: kezdeményezte –  és a tanács foglalkozni is fog a kérdéssel –, hogy az Európai Bizottság nyújtson anyagi támogatást az Irakban földönfutóvá vált keresztény családok ellátásához. Szijjártó Péter elmondta, hogy káld keresztény egyház májusig tudja finanszírozni annak a mintegy 13 ezer családnak az ellátását, akik elveszítették otthonaikat. Ennek havi költsége havonta mintegy 1 040 000 dollár, Magyarország pedig azt szeretné, hogy Brüsszel pár hónap költségeit vállalja magára.

"Mindig megtesszük, amit lehet" – idézte fel Szijjártó, hogy Magyarország tavaly 70 ezer euró humanitárius segítséget küldött a térségbe, valamint 500 eurót juttatott minden kopt családnak, amelynek családfőjét Líbiában lefejezték a muszlim szélsőségesek.

A napirenden szintén szereplő migráció kérdésével kapcsolatban Szijjártó Péter rámutatott, hogy míg 2012-ben 2157-en kértek menedéket Magyarországon, 2014-re ez a szám csaknem a hússzorosára, 42777-re nőtt, idén március elejéig pedig már a tavalyi felét elérte a menedékkérők száma. "Példa nélküli a nyomás Magyarországon" – hangoztatta a miniszter, kifejtve, hogy Magyarország mind egy főre vetítve, mind a gazdaság méretéhez viszonyítva a második ebben a tekintetben az unióban.

" Az Európai Uniónak meg kell találnia azokat az eszközöket, amelyekkel visszaszorítja a menekültjoggal való visszaélés látható jelenségét" – nyomatékosította sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter, kitérve arra, hogy a menedékkérők az eljárás ideje alatt a jelenlegi szabályok szerint az adott országban maradhatnak, és így szabadon is mozoghatnak a schengeni övezeten belül.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.