"A lefolytatott belső vizsgálattal kapcsolatban – az Ön rendelkezésére bocsátott – összefoglaló jelentés minden általam ismert, relevanciával bíró információt tartalmaz, ezért az Országgyűlés költségvetési bizottsága előtti – egyébként a bizottság napirendi pontjaként még meg sem szavazott – meghallgatási lehetőséggel nem kívánok élni" – írja Vida Ildikó a parlament költségvetési bizottsági elnökének, Burány Sándornak (MSZP) címzett levelében.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökét a hivatal belső vizsgálatáról és annak eredményeiről kívánta meghallgatni a bizottság, de Vida Ildikó nem jelent meg hétfőn a testület előtt. Meghallgatását Schmuck Erzsébet (LMP), Szelényi Zsuzsanna (független), Hegedűs Lórántné (Jobbik) és Burány Sándor (MSZP) kezdeményezte.

Vida Ildikó a levélben emlékeztet arra: a bizottság elnöke az amerikai érdekeltségű cégeknél elévülési időn belül lefolytatott adó- és vámhatósági eljárások felülvizsgálatáról készített összefoglaló jelentéssel kapcsolatban kérte őt arra, hogy március 24-én személyesen jelenjen meg a bizottság ülésén, és adjon tájékoztatást a belső vizsgálatról, illetve annak eredményéről.

Hozzáteszi, az összefoglaló jelentés anonimizált változatát tájékoztatás és felhasználás céljából megküldi. A jelentés a levél szerint részletesen ismerteti a lefolytatott belső vizsgálat célját, tárgyát, a vizsgálattal érintett kört, a kiválasztási szempontrendszert, a vizsgálatban részt vevő szerveket, a vizsgálatnak az elrendelés szempontjából lényeges megállapításait.

A vizsgálat célja annak ellenőrzése volt, hogy az amerikai cégekkel kapcsolatban elévülési időn belül lefolytatott eljárások során az állami adó- és vámhatóság – az ellenőrzöttség szintjére, az informatikai lekérdezések jogosultságára és az adózói bejelentések kivizsgálására is tekintettel – milyen eljárási gyakorlatot folytatott, különös tekintettel azokra az akár egyedi, akár rendszer jelleggel tapasztalt hibákra, hiányosságokra, vagy esetleges jogszerűtlenségekre, amelyek a NAV által lefolytatott eljárásokkal kapcsolatban törvényességi vagy szakszerűségi kifogásokat vethettek fel.

A vizsgálat megközelítőleg 850 adózó tízezer ügyét érintette, és általános jelleggel kiterjedt a NAV hatáskörébe tartozó valamennyi eljárásra, azonban a megállapítások súlypontját a bevallások utólagos ellenőrzésére irányuló adóellenőrzések képezték. A vizsgálat általános következtetésként megállapította, hogy az amerikai érdekeltséget mutató cégek adóhatósági kapcsolatai átlagosnak mondhatók a többi nem amerikai édekeltségű céghez képest, adóteljesítményüknek, működési kockázatuknak, stb. megfelelő – más adózókkal ekvivalens – adóhatósági bánásmódban részesültek – írja Vida Ildikó.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vonotok
Egy magára is adó köztisztviselő, ennyi megszégyenlésre, már régen felállt volna székéből, és leköszön. De mi még nem tartunk itt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.