Az egy évvel ezelőtti, a Fidesz számára nagyon sikeres országgyűlési választás után a sorozatban elvesztett három időközi voksolással megdőlt a nagyobbik kormánypárt megverhetetlenségének mítosza – jelentette ki a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke egy politikai fórumon kedden Nyíregyházán.

 Gyurcsány Ferenc több mint kétszáz szimpatizánsa előtt úgy fogalmazott, a Fidesz vereségeivel megrepedt a nemzeti együttműködés rendszere, "ha úgy tetszik, meztelen a király".

Az ellenzéki politikus hozzátette, ez volt az elmúlt egy év legnagyobb meglepetése.

Megdőlt a Fidesz megverhetetlenségének mítosza

A DK elnöke kifejtette, három választásból kettőt "megnyertünk mi", egyet pedig elvitt "a Fidesz radikális ellenzéke", majd megjegyezte, az előző két győzelemmel a jövőben is kiegyezne. Azt mondta, Újpestet akár még meg is magyarázhatják, de Veszprémet már nem lehet, mivel ez a város évek óta a jobbközép egyik nagyon erős fellegvára volt.

"Ezt a Veszprémet olyan könnyen nyertük meg, hogy magunk sem hittük. Dúl az elégedetlenség az országban" – értékelte a helyzetet a DK vezetője. Gyurcsány Ferenc szerint sok ember szólítja meg a panaszaival, de nem a DK-t kritizálják, hanem a kormánnyal és az országgal kapcsolatos csalódásukat mondják el. Ébrednek az emberek – folytatta –, nem restellnek az utcán leszólítani egy ellenzéki politikust, és megosztani vele gondjaikat-bajaikat.

Szerinte az "elvett" iskolák és a kórházak miatt az emberek még csendben maradtak, most azonban már hallatják hangjukat. Az áprilisi tapolcai választást példának hozva Gyurcsány Ferenc úgy érvelt, a városiak azért szavaztak a Jobbikra, mert az embereknek elegük volt abból, hogy a várostól elvettek mindent az elmúlt időszakban.

Az elkeseredés, a kilátástalanság és a reménytelenség fordította szembe a kormánnyal a tapolcaiakat – tette hozzá. A DK vezetője pártja feladatának nevezte, hogy az ország lakosságának reményt nyújtson.

A rendszerváltozás óta eltelt két és fél évtizedre utalva azt mondta: a magyarok átlagos életszínvonala lényegében "tapodtat nem mozdult", nagyon sokan sokkal rosszabbul élnek, mint huszonöt évvel ezelőtt. Az emberek emiatt elveszítették az alkotmányos rendbe és a demokráciába vetett hitüket, és utat nyitottak minden olyan "sarlatán eszmének", amely az alkotmányos renddel és a demokráciával szembefordul.

Azért kell dolgozni, hogy az emberek jobban éljenek, mert akkor nagyobb lesz a "demokratikus rend" becsülete – vélekedett Gyurcsány Ferenc. Hozzátette, ha nem így történik, akkor az emberek kételkedni fognak, hogy nem-e volt jobb az életük 1990 előtt.

A DK elnöke szerint Orbán Viktor azt üzente, hogy "elveszi szabadságunk egy részét, de majd biztosít nagyobb jólétet". Hozzátette: "mi lett a vége? Nincs több szabadság se, meg nincsen nagyobb jólét se. Ha úgy tetszik, csöbörből vödörbe".

A DK elnöke úgy véli, a demokrácia programját ki kell egészíteni a tisztességes emberi élet programjával. Ha erre képesek, akkor a magyarok milliói azt fogják mondani, hogy igazuk van, és jó itt élni, ám ha elbukik ez a program, akkor egyre inkább szélsőséges politikai megoldásokra fognak fanyalodni – jelentette ki.

Saját pártjáról szólva Gyurcsány Ferenc kiemelte, sok év munkája kellett ahhoz, hogy a DK-nak ma nagyjából félmillió szavazója legyen. Szerinte nem azok fogják vezetni a következő években Magyarországot, akik "valahonnan hirtelen előkerülnek", hanem azok, akik a legtöbbet tanultak az elmúlt évekből.

Azt mondta: ő és a Demokratikus Koalíció politikusai talán jobban megértették, mit kell másképpen csinálni.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
zöldszem
@justhpeter: Igazad van!!
Mocskos pohárba nem érdemes, tiszta vizet önteni.
25 éve egymást váltogatják. Hol a Fidesz, hol az MSZP... mikor érjük meg, hogy nem a párt nyer, hanem az állampolgárok?
eszegfu
@zöldszem: Az a baj, hogy -- és ez nemcsak nálunk -- egy választáson nem az állampolgárok indulnak és nyernek, hanem a pártok, nélkülük nem megy...
verum
@justhpeter: Mondjuk azért nem sikerült Gyurcsánynak az elképzelése, mert rendre megvétózták, népzavazással, stb.
A vizitdíj is jó helyre került volna, most nagyobb árat kell fizetni.
Gyurcsány egyetlen bűne, hogy beismerte azt, amit rosszul tettek és nem akarta tovább csinálni.
Orbánnak ezerszer mennie kellett volna, mindazért, amiért annó Gyurcsányt menesztették.
Csak ciki ezt belátni, hogy a többség is tévedhet. :-/
zöldszem
@eszegfu: Azért, ha választások után a nép, (aki ugye megválasztotta) érdekeit szolgálnák, akkor lehetne azt mondani nyert a nép.
eszegfu
@zöldszem: Ebben a formában igazad van, de pont ez a baj MSZP-t, Fidesz már nem akarjuk, akkor ki marad mint választható? Fogalmam sincs.
Freewolf
Egy valaki verheti meg a Fideszt, az a Jobbik. Annyira nem hülyék a fideszesek, hogy ne látnák, nem népszerűek a mostani ötleteik. 2018-ig van még idejük korrigálni, mert ha nem koalíció lesz a Jobbikkal. Attól fáznak egy csöppet!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok