A napraforgóst választották a Balaton fagyijának a Nyitott Balaton rendezvénysorozat záró programjaként meghirdetett versenyen – olvasható a Balaton Turizmus Szövetség MTI-nek küldött közleményében. 

A versenykiírásnál a szervezők azt kérték, hogy természetes alapanyagokból készülő, hagyományos kézműves fagylaltokat nevezzenek a cukrászdák.

Idén a balatonföldvári Kárpáti Fagylaltozó nyerte a Balaton Turizmus Szövetség Balaton fagyija-díját. A zsűri különdíjat adott a tavalyi győztes Florida Fagyizó (Balatonmáriafürdő) gesztenyés álom, a zalakarosi Szilágyi Cukrászda almaszimfónia (muskotályos sült alma) és az Amaretto Fagylaltozó almádi házi krémes fagylaltjáért.

Az idei nyertes fagylalt készítője, Kárpáti Péter hangsúlyozta, hogy nagyon szerette volna megmutatni a közönségnek és a kollégáinak, hogy nemcsak a drága szicíliai pisztáciából és a piemonti mogyoróból lehet finom fagylaltot készíteni, hanem a "mi kis szotyinkból is".

A napraforgós lett a Balaton fagyija

Fotó: balatonfagyija.hu

A versenyt a régiós szövetség idén is a Nyitott Balaton rendezvénysorozat keretében hirdette meg. A felhívásra csaknem 30 fagylaltot neveztek a tó környéki cukrászdák és fagyizók. A versenyhez saját, navigációval ellátott webes alkalmazás is készült, hogy az érdeklődők minél könnyebben tájékozódhassanak és juthassanak el a helyszínekre. Az alkalmazást a rendezvény holnapján lehet elérni.

Május 3-án a négytagú zsűri 300 km-t autózva járta végig a helyszíneket és kóstolta végig a fagylaltokat. A bírálat fő szempontja volt az íz, a harmónia, az illat, a kreativitás, a felhasznált anyagok, az állag és a dekoráció.

Meszes István, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség oktatási bizottságának és a zsűri elnöke a győztes fagylaltról elmondta, hogy "kiváló az utóíze, az állaga nagyon selymes, krémes, amilyennek egy jó fagylaltnak lennie kell".

A díjnyertes fagylalt receptjét a szervezők megosztják a www.balatonfagyija.hu weboldalon, hogy minél több helyen elkészíthessék ezt a balatoni finomságot a cukrászdák és fagylaltozók.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
KERKA
Nyuszika bemegy a fagyizóba és megkérdi: Káposztás fagyi van?
Az nincs nyuszika!-hangzott a válasz.
Másnap ismét bemegy a nyuszika, : káposztás fagyi van?
Az nincs nyuszika, de van eper, málna, citrom, vanilia stb.
Nem, azt nem kérek!
Harmadnap bemegy a nyuszika és megkérdezi: Káposztás fagyi van?
-Nem, az nincs nyuszika! De a cukrász elgondolkodik az eseten és nekiáll káposztás fagyit készíteni.
-Jött is ám a nyuszika: Tessék mondani káposztás fagyi van?
-Van, nyuszika, van bizony!
-Pfúúúúújj, milyen lehet az!
Desischado
Emlékszem, kb. két éve, az "év tortája" volt a sláger. Megkóstoltam, hát nem volt egy nagy szám! Ezt nem tudom, milyen lehet, de napraforgóból fagyi?!
Aki Én
Gyerekkoromban volt egy röpke próbálkozás a répa és a paradicsom fagyival. Hááát, ne volt nagy siker. Ez viszont jó lehet. Sós karamellt ettem már, az beszarás jó.
Jankó123
És tessen mondani, a Pancho Arénában tisztították hozzá az alapanyagot?
Mert, ha igen, akkor nem szeretem!
:-)
KERKA
@Desischado: Des, kóstoltad a szatmári szilvás tortát? Ha nem, valahol keresd meg, eszméletlenül finom. Igaz nem fagyi, de állítom, hogy kettőt lenyomsz belőle:))
Desischado
@KERKA: Köszi a tippet, kettőt nem nyomnék le, mert cukros vagyok, de ha lehet, akkor valahogy megpróbálom levadászni, és megkóstolni egy kicsit!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.