A filmszakma neves személyiségei is segítenek a sajókazai szegényeken: gyűjtést szerveztek... A történet közismert. Börtönbüntetés fenyegeti azokat a sajókazai romákat, akik mélyszegénységben élnek, s lopják az áramot.

Forrás: boon.hu
Feltöltő: zizi444
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
charlie
Ha én lopom az áramot, akkor nekem is gyűjtést rendeznek?
latorkuvasz
igen, tőled
a szolgáltató...
de én nem cigányoznék, ha ilyen körülmények közé születnék, nem biztos, hogy látnám a kiutat
a probléma megolását én még mindig az oktatásban látom, és nem a gyerekekében, ide népnevelés kell, életmóra tanítani őket, pl a kertbe nem vasgyűjtés kell, hanem veteményes
én is ezt csináltam gyerekkoromban, nem parabola volt a házon, hanem ásó meg kapa a kertben
mehettem játszani :-)
KunczeGabor
@charlie: Charlie, Charlie. Ha Ön is olyan körülmények között él majd és nem tud áramot fizetni, Önnek is gyűjtenek majd. Akar esetleg cserélni velük? Szerintem elintézhető lenne.
nanena
@KunczeGabor: Én is a Sajó mellett éltem. És féltünk azoktól akiknek most gyűjtést rendeznek. Minden szegény megérdemli a törődést?
latorkuvasz
meg, de az ne pénz legyen, hanem nevelés, segítség a beilleszkedéshez
az ilyen gyűjtések, meg segélyek csak átmeneti megoldások, az bajt nem oldják meg
latorkuvasz
helysbítek, nem biztos, hogy megérdemli, de ezt kellene tennünk
má véleményem szerint...
nanena
Az adományok csak ahhoz járulnak hozzá, hogy lelkiismeretünk megnyugodjon. Miközben veszteséget okozunk magunknak. Olyan formát kell találnunk, amellyel minegyik fél nyer.
charlie
@KunczeGabor: Tehát támogassuk a bűncselekményeket? Senki nem mondta neki, hogy lopja az áramot. Ráadásul, nézzük pl. az a Dugót. Lopja az áramot, de piák, digitévé az van. Megcsinalnak 4-6 gyereket, az után havonta 100e koruli családi pótlékot megkapja. Plusz az egyéb segélyt.

Ha csak világításra használja a villanyt, akkor nem fog havonta többet fizetni 2-4e forintnál. Ja, hát, akkor nem használhatja a plazma tévéjét, a hifit, stb.

Kedves Kuncze Úr! A liberális jogvédők nagyon jól meg tudják mondani, hogy szegény kisebbségiek nem hibásak, mert csak a rasszista/fasiszta/náci magyarok azok. Nade akkor a jogvédők miért nem a cigányok között élnek?

Közalkalmazottként minden évben egyre kevesebb a fizetés (idén nem csak a reál, hanem még a nominál bér is csökkent), lassan én se fogom tudni fizetni a villanyt. Persze az senkit nem érdekel, mert nem vagyok cigány.

De sebaj, ez így lesz még pár éven át, akkor szépen elindulok Szlovénia felé. Gond nem lesz, ugyis ahhoz a nemzetiséghez tartozok.
ugyeugye
@charlie: sajnos egyre többünkben fogalmazódik meg a gondolat...

Tényleg igazságosabb rendszerre lenne szükség. Miért félnek ettől a politikusok?
KunczeGabor
@charlie: Nézem azt a házat a fényképen és beleképzelem a plazmatévét, meg a hifit. Nem megy. Megosztaná velünk egyébként, hogy mennyi az a közalkalmazotti fizetés, amiből nem fogja tudni fizetni az áramot?
charlie
@ugyeugye: Mert a félmillió naplopó, segélyből élő, plusz 800 ezer rokkantnyugdíjas (amiből még a legfinomabb becslések szerint is jó ha a fele ténylegesen rokkant nyugdíjas), a több mint kétmillió nyugdíjas, stb., jelentős szavazóbázist jelentenek.

A dolgozó nép meg le van szarva.
KunczeGabor
@charlie: Egyébként pedig borzalmas véleményeket mond. Nem kellene egy kicsit több beleérzés mások problémái iránt?
Az meg, hogy a jogvédők miért nem a cigányok között élnek, egész egyszerűen hülye duma, ennél Önnek voltak színvonalasabb megnyilvánulásai.
KunczeGabor
@charlie: Biztos, hogy a "félmillió naplopó" mindegyike rohangál szavazni? Merthogy nem teszi.
charlie
@KunczeGabor: Azért elég szomorú, hogy politikusként nem tudja ezeket. Hisz erről szavaztak... A közalkalmazotti fizetések a közalkalmazotti törvényben benne vannak.

Itt a Dugó esete: vastagbor.blog.hu/2009/01/05/c_19
vastagbor.blog.hu/2009/01/08/kegyelmet_dugonak

Itt a digitévé, a hifi, a szeszek: m.blog.hu/va/vastagbor/image/2009/01/dugo2.jpg

Biztos mindenki emlékszik még a barlanglakó cigányokra. Nos, ott bizony minden barlangban bent volt a tévé, meg a digitévé...

A szerelők, akik ilyen helyekre járnak tudnának mesélni. A villyanszolgáltató emberei már nem is járnak kikötni arrafele a villanyt, mivel megfenyegetik, megverik őket, ha ki merészelik kötni az áramot. Mert szerintük az _jár_
charlie
@KunczeGabor: Nem kell nekik elmenni, beikszelik helyettük... Nameg ha van egy kis szesz, pénzosztás, akkor elmennek választani is. Persze, tudom, ilyen hivatalosan nem létezik...
nanena
KunczeGabor ma, 10:52 – válasz erre
Én nem vettem ki a cikkből, hogy valóban a képen levő épület az adott család otthona. Továbbá azt sem tudjuk, milyen volt mikor beköltöztek. Én járok azon a területen és azt látom, nem csinálnak semmit, a szemét ott a ház körül, a tetőt a saját erejükből sem javítják, eltüzelik az ajtót, az ablakot, a padlót, a szomszéd házát, az erdőt. Ha szegény, de tiszta, rendezett lenne a környék, akkor talán megértőbbek lennének.
charlie
@KunczeGabor: De kéne, azonban az embernek elege van abból, hogy mindig csak a naplopók (nem csak a cigányok, a naplopók halmaz nagyobb annál) szegény sorsáról van szó, hogy milyen nehéz nekik (de persze dolgozni azt nem akarnak. Ugye milyen felháborodás volt, mikor kitalálták, hogy a segélyt a közmunkához kötik?), de arról sosincs szó, hogy a dolgozók milyen problémával szembesülnek. Kezdve azzal, hogy a fizetés legalább felét elveszik, hogy aztán segélyekre osztogassák el.
charlie
Körmenden a Bartók lakótelepen van egy tömbház. Sima, téglaépítésű ház. Ide beköltöztették a kisebbséget (önkormányzati lakás).
Felújított lakások voltak, ma már úgy néznek ki mint a disznóól. Elégették a parkettát, az ablakkereteket (ugye, mikor kikapcsolták a gázt, mert nem fizették), az egész épületről ordít, hogy igénytelen emberek lakják. A közbiztonság a környéke, na arról nem is szólva.

Pár hónap alatt gyakorlatilag totálkárosra tették tönkre a seggük alá rakott, felújított lakásokat. (ugye, ilyen apróságok, mint kibontották a falakat a lakások között, stb.) És azért ilyen nem csak itt fordult elő...
KunczeGabor
Indultunk onnan, hogy kell e gyűjteni a nagyon nehéz helyzetbe kerülteknek. Most ott tartunk, hogy egyesek pártolják a bűnözőket. Nem pártolják. A kultúrális különbségek, az élethelyzetek különbözősége, az iskolázottság hiánya, a nem létező lehetőségek és az összes fel nem sorolt hátrány együtt teremt kilátástalan életet, ahol már nincs veszíteni való. Velünk élnek több százezren magyar állampolgárok, roma származásúak, akiknek a problémáit sem a gyűlölet, sem a kitaszítás nem fogja megoldani, sőt növelni fogja. Nem kell védeni bűnözöket, de programok kellenek, ennek árát pedig a többségi társadalomnak éppen a saját jól felfogott érdekében kell megfizetnie.
latorkuvasz
a társadalomnak egy nem is kicsi része nem pusztán leszakadt, de el is vadult, a szó szoros értelmében
én csak ismételni tudom magam: nevelés
de hogy hogyan, arról gőzöm sincs, csak egy a biztos: senki nem tesz semmit, legalábbis érdemben
nanena
@KunczeGabor: Mintha mi nevelnénk őket, hogy ilyenek legyenek. Nyugodtan lophatnak, csalhatnak, nem fizethetnek mert ilyen az iskolázottságuk, stb. Mi értsük meg Őket, adjunk. Ez olyan egyoldalú dolog. Ha azt tanulják, hogy rájuk nem vonatkoznak a társadalmi normák, akkor nem is fogják betartani azokat.
latorkuvasz
igen, programok kellenek, ebben minen éppeszűnek egyet kell értenie, de nincsenek.
nanena
Ez az 'egyéb magyar' - roma ellentét hasonlít az izrael-arab ellentétre. Megy a duma, hogy programok, meg kultúrák különbsége, meg humanitás, stb. És ezeknek semmi haszna. A vége pedig ...?
latorkuvasz
tehát oda likadtunk ki, hogy tesze-toszaság van
charlie
A romák jöttek Magyarországra, nem pedig a magyarok a romákhoz! Vegyék fel a magyar (európai) normákat, és illeszkedjenek be. De ezzel, hogy elsősorban romák, és nem magyarok (németek, stb. ugye ez nem csak itthon gond) a saját különállásukat hangsúlyozzák. Mellesleg több száz éve (ami alatt számtalan módszer lett kipróbálva) nem sikerült beilleszkedniük, felvenniük az európai normákat. Másoknak sikerült, akkor most kiben is van a gond?
nanena
@charlie: A gond nem azzal van, hogy ők később jöttek ide. Hiszen mi sem vagyunk itt öröktől fogva.
Szavaidat továbbgondolva úgy látszik az értékrendünk, a kultúránk nem összeegyeztethető. Ez nem jelenti azt, hogy az övék rossz. Ha nem összeegyeztethető, akkor hiába vannak programok. A programok szükségessége csak politikusi és érdekvédői duma, hogy ne kelljen csinálni semmit.
latorkuvasz
jól van, a szapulásból elég, mi a teendő?
menasagh
Az ilyen gyűjtésekkel kapcsolatban, már az ókorban is tudták azt az alapszabályt, miszerint az éhezőnek nem halat kell adni, hanem megtanítani halászni !
nanena
@latorkuvasz: Ha elmondanám mi a javaslatom, akkor besorolnának egy olyan táborba, amibe nem akarok tartozni. Ez egy drasztikus megoldás lenne. De mégis mondanék pár javaslatot.
A lopás, gyilkosság, csalás megbüntetése bőrszínre való tekintet nélkül. 3 gyermeken felül ne kapjanak családi pótlékot. A juttatások nagy részét természetben kapják. Kártyás villanyórák felszerelését. Az ingatlantulajdonosoknak lehessen beleszólásuk kik költöznek melléjük. Szociális segély - közmunka. És a végtelenségig lehetne folytatni. Ha ezeket nem lépjük meg a szakadék csak mélyülni fog.
charlie
@nanena: na, már ezeket elmondtad, így már belesoroltak a fasiszta/neonáci/rasszista vonulatba (mondjuk, az is egy érdekes dolog, hogy akik ilyen szavakkal dobálóznak halvány lila gőzuk nincs róla, hogy mit jelent. pl. fasizmus, nácizmus összekeverése, egymás szinonímájaként való használata)
latorkuvasz
a költözéses beleszólást kivéve nem látom annyira lehetetlennek a dolgot
nanena
@charlie: Azokat még nem mondtam el.;)
nanena
@latorkuvasz: Ha egy hangos üzem költözik mellém, abba van beleszólásom. Abba, hogy egy részeges, erőszakos pedofil gyilkos, nincs.
ugyeugye
@nanena: Az a baj, h még a szándékot se látom a pilitikusokban, h ezt meg akarják oldani. Lehet ők is belátták már rég, h nem is lehet...???
nanena
@ugyeugye: Azt bírom, mikor egy politikus egy bírálatra azt mondja, én mondjam meg, hogyan lehetne egy dolgot kijavítani. De akkor miért vannak ők?
ugyeugye
@nanena: Én azt is szívesen megmondanám - de hol? No meg nekem se kell naponta megmondani, h mi a munkám és ez milyen feladatokkal jár. :)
Evikati
Először a romavezetőket, romapolitikusokat kellene "iskoláztatni", megtanítani nekik, hogyan és mit kell tenniük a népükért. Drága autókkal odagurulnak a törpék (sajnos a nevüket nem tudom) a putrik elé és megmondják a frankót. A nyomorultak meg hisznek nekik, csókolják a kezüket és eszükben sem jut, hogy az ő munkahelyteremtésre szánt pénzükből lubickolnak.
csikknorisz
Igy, tobb mint egy evvel ezutan, a mai hireket olvasva mar nyugodtan lehet mondani, hogy ablakon kidobott penz volt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.