Döntött a kormány a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. megvásárlásáról a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság létrehozása érdekében.

A keddi Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. száz százalékos tulajdonát megtestesítő törzsrészvény-csomagjának állami megvételére 2,1 milliárd forintot csoportosítanak át a Miniszterelnökséghez.

Az ügyletről – a tulajdonos eladási szándéka esetén – a nemzeti fejlesztési miniszternek és a Miniszterelnökséget vezető miniszternek együtt kell gondoskodnia, a részesedés megszerzésével kapcsolatos eljárás lefolytatásával és az adásvételi szerződés megkötésével a Miniszterelnökséget vezető minisztert bízta meg a kormány.

Az Országgyűlés az idén nyáron fogadott el törvényt arról, hogy Mezőhegyesen az állami ménes fejlesztésével, a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. földjeit is felhasználva, az állam mintagazdaságot hoz létre.

A kormány indoklása szerint a törvény célja Magyarország egyik legjelentősebb mezőgazdasági területének megóvása és fejlesztése, a hagyományokra épülő, de korszerű technológiákat alkalmazó mezőgazdasági gazdálkodás elősegítésével. A kabinet jelentős ménesállományt hozna létre a Magyarországon honos lófajtákból, továbbá a térség oktatásának és turisztikájának fellendítését is célul tűzte ki, a tangazdaság agrárképzési gyakorlati hely lesz.

A Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok újjászervezésének koordinálására még az év elején kormánybiztost neveztek ki Farkas Sándor személyében.

A kormányzat ígéretet tett arra, hogy gondoskodik az érintett több száz dolgozóról.

A tangazdaság létrehozása érdekében felfüggesztették a térségben meghirdetett földterületek eladását és felülvizsgálták a földbérleti szerződéseket is, az érintett gazdák kártalanításával.

A ménesbirtokot 1784 decemberében alapították, az a 2004-es privatizációig Európa legrégibb állami birtoka volt.

A nyilvános cégadatok szerint a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. árbevétele mintegy 6,6 milliárd forint volt, csaknem egy milliárddal több az előző évinél, több mint fele exportból származott. Az adózott eredmény 2015-ben 541 millió forintot tett ki az előző évi 1,721 milliárd forint után. A mérleg szerint mintegy 1 milliárd forint jegyzett tőkéjű társaság saját tőkéje 2015 végén 4,1 milliárd forintot tett ki.

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
@quadrocopter: Én a lőrikére tippelek!!!Hogy a mén rúgja agyhelyen, végleg!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
CsipkeRózsa
Egy nagy terület és értékes épületek sokkal többet érnek, mint 2,1 milliárd Ft.
Idegenforgalmi célokat is szolgálhat, hasznos lehet az Orbán családnak is.
papa.49
Készül a rühelke saját szállodalánca!!!
eszegfu
Gyakorlatilag én nem értem, hogy mit jelent az: " a kormány döntött" a Ménesbirtok megvásárlásáról?! És, ha nem eladó?! "Érdekességek": A Zrt részvényei a Haszonhatár Kft tulajdonában vannak, mely cégnek magánszemélyek a tulajdonosai. 2004-től irányitja a Zrt-t a legfőbb tulajdonos. 2013. októberében a "Földet a gazdáknak" programot, melynek keretében a Ménesbirtok szerződés szerint 2017. jan.1-ig bérelt 8000 hektáros földjéből 3000 hektárt magánszemélyeknek eladtak. Sőt az ezen a területen végzett beruházások, fejlesztések fejében ujabb 20 évig még "lelakhatták" volna. 2013. óta pereskedik a Zrt a szerződésszegés (a 3000 hektár eladása) miatt, azóta nincs birósági döntés!!! Tehát az a gyanum, hogy ezt is "államilag" tették tönkre és az elfáradt tulajdonosoknak lehet, hogy elege van a "harcból", eladják...:((
eszegfu
@Pálinkafőző Rézüst: Kösz.! Valóban "ékes" bizonyiték erre a tendenciára! Ez sem tölt el örömmel!:(
Pálinkafőző Rézüst
@eszegfu: ezeknek csak a faékek tapsikolnak... :((

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.