Az egyik végletből a másikba esett az Orbán-kormány a nyugdíjrendszer átalakításával, mivel 2012-ben eldobta korábbi bőkezű és rugalmas nyugdíjba vonulási szabályokat és felváltotta a jelenlegi rugalmatlan korhatárrendszerrel, amelyre ráültette a Nők 40 programot. A női korkedvezményes nyugdíj a korhatár emelésével szétfeszíti a nyugdíjrendszert, a kedvezmény igazságtalan, diszkriminatív és fenntartatlan – ezért annak megszüntetést javasolják a Közgazdasági Szemlében most megjelent tanulmány szerzői. Az egymást követő magyar kormányok az elmúlt két évtizedben ahelyett, hogy a nemzetközi gyakorlatban többé-kevésbé bevált rugalmas korhatár elvét alkalmazták volna vagy alkalmaznák a magyar nyugdíjrendszerben, ehelyett vagy a nagyon engedékeny, vagy nagyon merev szabályokkal igyekezték a nyugdíjba vonulás időpontját meghatározni. Pedig a nyugdíjrendszerek működésben is működik az a közgazdasági elv, miszerint a piaci elven működő elosztás, vagyis az egyének élethelyzetüknek megfelelő...

Forrás: napi.hu
Feltöltő: emerencia
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

colibri
A hétköznapi emberek nem ilyen tudományosan értelmezik a magyar nyugdíjrendszert, benne a Nők 40 programot, mint a szakértők. Mi az évek terheit érezzük a vállunkon, sőt személy szerint a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazási lehetőségével is szolidáris vagyok. Adják meg a lehetőséget! Ha az az ára, hogy levonással és nem teljes összegű juttatással jár, akkor is! Mert mit lát a "keményen dolgozó kisember" manapság? Mindenre van pénz, ami neki nem fontos. Akkor, miről beszélünk nyugdíjügyben? Egy biztos! Ha meglépik ezt a változtatást/visszavonást, elbúcsúzhatnak az első hellyel járó támogatottságtól, mert ez a döntés biztosan átlépi az emberek ingerküszöbét.
emerencia
@colibri: Mi is éltünk anno mikor szerencsésebb honfitársaink gyűjtötték a szolgálati időt, életerősen, fiatalon. Nem lógtunk mert iskolába jártunk majd később a magyar gazdaság szétverése miatt önhibánkon kívül keservesen szenvedtünk a munkanélküliségtől és a kamatadódót kb.másfél millióan úgy, hogy nem volt számunkra nyitva a jóléti országok munkaerőpiaca. Arról nem is beszélve, hogy amikor már elmúltunk ötven évesek még mindig növelték a ránk vonatkozó nyugdíjkorhatárt ami tudomásom szerint példátlan az EU közösségében!

Most pedig öregen kell férfiaknak, nőknek egyaránt dolgoznunk azért, hogy a tőlünk fiatalabbak elmehessenek nyugdíjba és akár még ugyanúgy, ugyanott (pl., -1 órás alibi részmunkaidősként) dolgozhassanak tovább a negyvenévben és a gyereknevelésben állítólag megfáradva dupla jövedelemért. Vedd észre, hogy nem ugyanaz hatvanévesen ledolgozni az éveket mint fiatalon a pártállamban, ahol külön védőtörvények vonatkoztak a fiatal munkavállalókra. Én nem szeretném tőlük elvenni a kiváltságaikat de nem tartom igazságosnak, hogy ennek fedezetét velünk fizettessék meg úgy, hogy öregen, (sokan betegen) dolgoznunk kell a húsz-harminc-negyven éves életerős fiatalokra szabott munkahelyeken. Az Orbán kormány a merev nyugdíjkorhatár és az igazságtalan nyugdíjrendszere miatt rengeteg szavazatot fog veszíteni mert ez a problémát egyre többen felismerik és egyre többen megszenvedik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.