Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) 1985-ös, most nyilvánosságra hozott jelentése részletesen foglalkozik a magyarországi belső politikai folyamatokkal – írja a Bors.

A Kádár-rendszer iránti növekvő elégedetlenséggel kapcsolatban megállapítják: terjedőben a nacio­nalizmus, népszerűek a túlfűtötten hazafias eszmék, arról számolnak be,  hogy számtalan filmet, könyvet és dalt inspirált ez az érzet.

A CIA szerint az István, a király rockopera hatalmas sikere és népszerűsége bizonyítja a minden korábbinál erősebb idegenellenességet.

 A 13 oldalas jelentés a szerzőket, Szörényi Leventét és Bródy Jánost is név szerint említi. Elismerik, „impresszív művészi munka”, és hogy István a legnépszerűbb magyar történelmi hős. De utalnak egyes elemzésekre, amik szerint a darabban Istvánt „nem nehéz behelyettesíteni Kádár Jánossal, a megjelenített kereszténységet pedig a marxizmussal”.

A Borsnak nyilatkozó Szörényi szerint a fenti összehasonlítást is a kommunisták találták ki a maguk megnyugtatására, hogy jó szívvel elviseljék és engedélyezzék a bemutatót.

– Ezt már akkor tudni lehetett, az akkori politika nagyon odafigyelt az ilyesmire. A rockopera tömegeket mozgatott meg, ők meg így kezelték a helyzetet. Belemagyarázták, hogy Kádár János egyenlő Istvánnal, a jövőbe látó és Koppány pedig a „maradi” Nagy Imre. Ha ez járt volna a fejünkben, meg sem születik a darab! Egyébként titkosszolgálati iratokból az is kiderül, hogy szerettem volna eladni a művet Amerikában. Bár el tudtam volna!

– viccelődött a legendás zeneszerző a CIA-jelentés kapcsán.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cicamama55
Orbán Viktor beszél egyfolytában szabadságharcról...Ez az rockopera számított igazán annak a bemutatásának időszakában! Nagyot alkotott ezzel a művel a Szörényi-Bródy szerzőpáros! Csodálatos alkotás lett ez, akkori csodálatos énekesekkel! A mai napig szívesen hallgatom és nézem, de a feldolgozott változataival, főleg a legutolsó szereposztással számomra elveszítette a felemelő, ünnepélyes hatását, jellegét. Nem is értettem, miért csavarták ki belőle a lényeget! Az első eredeti és a Társulat előadása volt szerintem a témához méltó, magas színvonalú. Egyes betétdalai a Himnuszhoz hasonló érzelmeket váltanak ki belőlem, ahányszor csak hallom, de csak az általam említett rendezésekben!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.