Végleg kivezetik az úgynevezett tartós tankönyveket az iskolák első és második osztályából, a minisztérium az érzelmi kötődéssel magyarázza a lépést – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

A lap szerint a napokban egy tervezet került föl az Emberi Erőforrások Minisztériumának oldalára, ebben van szó az intézkedésről, melyet még a második Orbán-kormány vezetett be, hogy ez enyhítené a családok és a költségvetés terheit.

A tartós tankönyvek ellen több pedagógiai szervezet is tiltakozott, követelték, hogy vezessék ki a rendszert az első négy évfolyamról, mivel megnehezítette az alsósok oktatását az, hogy nem jelölhettek ki semmit a tankönyvekben.

Tavaly óta emiatt nem kötelező az 1. és 2. osztályban tartós könyveket használni, azonban a rendelet eddig nem lett módosítva.

Az EMMI a változtatást a tervezetben a következő szöveggel indokolta:

"Életkori sajátosságok, valamint az első évek tankönyveihez fűződő érzelmi kapcsolat miatt mindenképp előnyös a kisiskolások saját tankönyvekkel való ellátása.”

A minisztériumban úgy vélik, a kivezetés mindössze 600 millió forintos többletköltséget jelentene az állami fenntartású iskoláknak. Ám a tárca szerint miután ez már beépült a tankerületi központok költségvetésébe, az intézkedés pluszforrást csak a nem állami – tehát alapítványi és egyházi – fenntartóktól igényelne. Ennek összege számításaik alapján 112 millió forint lenne – olvasható a cikkben.

A rendeletmódosítás több ponton érinti a tankönyvkiadókat, velük azonban a minisztérium nem egyeztetett, pedig fajsúlyos változás is van a tervezetben: a kiadóknak július 31-ig le kellene szállítani a könyveket az iskolákba, de az állam december 15-ig ráérne fizetni. Ez eléggé nagy anyagi rizikót jelent a kiadóknak – mondta el a Magyar Nemzetnek Kereszty Péter, a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének (Tanosz) elnöke.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.