Átadták az egykori Pannónia Filmstúdió teljesen megújult épületét a budapesti II. kerületben. A műemlék épületben ma is filmes munka folyik, és egy kis kiállítás is helyet kapott benne.

A „Pancsi”, ahogy a színészek egymás közt hívták, 1953-tól volt a magyar rajzfilm és szinkron legfontosabb műhelye, sőt, fellegvára, a szakma találkozóhelye. 2000-ig működött, amikor is bezárták, és – ahogy Jankovics Marcell, az utolsó igazgató csütörtökön felidézte – a természet elkezdte visszafoglalni a szocreál stílusban épült, Hűvösvölgyi úti épületet.

Egy Oscar-díj a Hűvösvölgyi útonLáng Zsolt, II. kerületi polgármester, Kövér László házelnök, és Rákosi Tamás, az épület, és az IKO Media Group tulajdonosa  

Fotó: Pál Anna Viktória/Propeller.hu

2015 őszen kezdődött meg a helyreállítás, és most csütörtökön ért hivatalosan is véget. Rákosi Tamás, az épület és az IKO Media Group tulajdonosa az átadó ünnepségen felidézte, hogy az első időkben még fűtés sem volt az épületben, de az ott dolgozók felmelegítették.

Megérte a fáradságot – mondta Rákosi –, mert nem csak az épületet, hanem a magyar kultúra egy darabját sikerült megmenteni, egyebek mellett azt legendás aláírófalat, amelyen az egykor itt dolgozó művészek és szakemberek szignói láthatók. 

A megújult, műemléki szempontok szerint restaurált épületben ma is filmes munka folyik, vágás és utómunkák, illetve reklámstúdió is helyet kapott. Emellett egy kiállítás mutatja be a magyar animációs film nagy korszakát, olyannyira, hogy egy vitrinben itt látható az első magyar Oscar-díj is, amit Rófusz Ferenc A légy című animációs filmje kapott 1981-ben.

Egy Oscar-díj a Hűvösvölgyi útonFotó: Pál Anna Viktória/Propeller.hu

A kiállítást a II. Kerületi óvodások és kisiskolások ingyen látogathatják meg –jelentette be Láng Zsolt polgármester, aki szerint köszönet illet mindenkit, aki részt vett a felújításban, hiszen egy nagyon komoly kulturális érték menekült meg.

Egy Oscar-díj a Hűvösvölgyi útonJankovics Marcell és Láng Zsolt – Fotó: Pál Anna Viktória/Propeller.hu

Kövér László, az Országgyűlés elnöke köszöntőjében arról beszélt: a Pannónia jó példa arra, hogy a 20. századi Magyarországnak legtöbbször csak arra volt ereje, hogy kiképezze a világszínvonalú alkotókat, de arra már nem, hogy itthon megteremtse számukra a feltételeket, ezért a legtöbben külföldön futottak be karriert. 

Egy Oscar-díj a Hűvösvölgyi útonFotó: Pál Anna Viktória/Propeller.hu

Az 1980-as évekre mégis létrejött egy világszínvonalú rajzfilmes műhely, és ennek a gárdának ma is köszönettel tartozunk, gyermekeink és unokáink nevében is. A mai Magyarország számára pedig az a feladat – mondta Kövér –, hogy képes legyen megteremteni itthon a feltételeket a mai alkotóknak, például azért, hogy a mai gyerekeknek is olyan színvonalú vizuális kultúrát adjunk át, mint amit a Pannónia megteremtett.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Szóljatok már ennek a nagy ünneplő Fidesz-potentátoknak, hogy az a rengeteg, világsikerű rajzfilm még a szocializmus keretén belül készült. Néhány év és rá fogunk jönni (persze a tankönyvekben azért benne lesz), hogy ezeket a rajzfilmeket is a mi kisistenünk csinálta, két parlamenti interpellációja között.
Nehogy kiderüljön, hogy ez is a Fidesz sikereinek eredménye.
moareka
Azért kattintottam erre a cikkre, hogy jobban megnézzem,--mosolyog a bajszos köteles...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok