Közadakozásból épült az 56-os forradalom 40. évfordulójára a Kossuth térre a Forradalom lángja szobor, ami egy ideje már elfeledetten őriz egy kutyafuttatót.

Elfeledetten áll a II. kerületi Nagy Imre téren a Forradalom lángja szobor, amelyet az 56-os forradalom és szabadságharc 40. évfordulójára közadakozásból készítettek el. 

A 444 cikke szerint anno még Göncz Árpád köztársasági elnök kilincselt érte, de a Horn-kormány nem akart pénzt adni rá, ezért kellett közadakozásból (amihez a Demszky Gábor vezette főváros 1,2 millió forinttal, plusz a kerületek is kisebb-nagyobb összeggel szálltak be) létrehozni.

A szobrot Lugossy Mária készítette, 1996-ban került ki a Kossuth térre, ahol 2012-ig állt. A 4 méter magas gránitobeliszken egy gázláng égett a forradalom ideje alatt, október 23. és november 4. között.

2006-ban még Vlagyimir Putyin elnök is virágot helyezett el a lábainál.

A szobor a Kossuth tér átalakítása során egy időre eltűnt, Mécs Imre egykori 56-os halálraítélt találta meg azt egy fővároshoz közeli kőfaragó üzemben elemeire szedve. 

Streamable – free video publishing

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

Végül 2015-ben került vissza Budapestre a szobor, de nem a Parlamenthez, hanem a budai oldalra a Fő utcára a Nagy Imre térre. Hamar kiderült azonban, hogy megemlékezésre nem alkalmas a terület, mert kicsi – ez jól látható a 444-re feltöltött 2015-ös videóból is, amiben Tarlós beszél a forradalom lángjáról.

A cikk szerint idén mindössze egy koszorú díszelgett a szobor előtt, de azt sem valamelyik politikai párt rakta ki, hanem az I. kerületi Kosztolányi Dezső Gimnázium 9/b osztálya.

(Címlapi kép: részlet a videóból)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.