Az emelés során komoly terhelésnek lesz kitéve a múlt szerdán a Dunában elsüllyedt hajó, ezért akár ketté is törhet – közölte Solymos András hajómérnök csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

A kiemeléskor ketté is törhet a Hableány
Kotrógép egy hajón a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében a Margit hídnál a Margit hídnál 2019. június 6-án. A Hableány és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én késő este ütközött össze a Margit híd közelében, a turistahajó felborult és elsüllyedt, fedélzetén 33 dél-koreai állampolgárral – turistákkal és két idegenvezetővel –, valamint kéttagú magyar személyzettel. Hét embert a környező hajókon utazók kimentettek, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta nyolc holttestet találtak a Dunában. MTI/Lakatos Péter

A szakember azt mondta, kockázatot jelent, hogy nem lehet tudni, pontosan milyen sérülések vannak a hajótesten, emelés közben ugyanis bizonyos pontokon a hajótest hajlik, ha pedig éppen ilyen helyen sérült meg, könnyen eltörhet.

Egy másik probléma, hogy amikor megemelik a hajótestet, a folyó a sodrás irányába is elkezdi nyomni

- tette hozzá, hangsúlyozva, emiatt komoly előkészületekre van szükség.

Kitért arra is, a 65 évvel ezelőtti balatoni hajóbaleset műszaki probléma miatt történt. A "Pajtás" hajót ugyanis átalakították, a faszerkezetű árnyékoló helyére fémet építettek, a teli ablakokat ökörszem ablakokra cserélték, és kivették a hajó aljából a betont is. Ezek a változtatások a hajó súlypontját felfelé vitték, ezért amikor szűken, nagyobb tempóval kanyarodott, felborult – ismertette.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
az odavezényelt nagy teherbírású daru kapitánya megnyugtatta az aggodalmaskodókat, hogy nem fog eltörni a felhozandó hajó..
Eleve nem emelik vizszint fölé, hanem két úszály közé fogva elúsztatják a forgalmas helyszínről, ahol bátran lehet vizsgálni...

Nem egyszerű, de biztonságos, és kulturált mentést eredményez.

Szóval van még hozzáértő szakember, aki nem foteltengerész.
papa.49
@jesz: Az igazi baj a MENTÉS VEZETŐ személye fingja nincs az egészről de a sintér őt bízta meg ezzel !!!
volvós
@papa.49: Politikai " mentés " lesz...ahogy írod !!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.