Nem fogadja el a választási bizottság döntését, akik szerint a miniszter nem sértett törvényt, amikor Tarlós és Orbán megállapodásáról beszélt.

A Kúriához fordult Karácsony Gergely, mert szerinte tévesen mondta ki a Nemzeti Választási Bizottság, hogy Gulyás Gergely miniszter szavai nem minősülnek kampánytevékenységnek.

A főpolgármester-jelölt nem nyugszik bele a döntésbe, és a TASZ jogi segítségével tovább viszi az ügyet.

Gulyás az egyik kormányinfón fogalmazott úgy, hogy aki alkalmas főpolgármesternek, az együttműködést keres a kormánnyal, aki alkalmatlan, mint Karácsony Gergely, az pedig elutasítja az együttműködés lehetőségét és hadállásnak tekinti a főpolgármesteri tisztséget.

Később azzal támasztotta alá állítását, hogy szerinte a Tarlós István és Orbán Viktor között kötött megállapodás – ami körülbelül 1000 milliárd forintnyi Budapestnek juttatandó fejlesztési támogatásról szól – érvényét veszítheti, ha más lesz a polgármester, mint a fideszes jelölt.

Karácsony Gergely ekkor a választási bizottsághoz fordult, mert szerinte a kijelentés miatt a kormány jogszerűtlen kampányolással, valamint a választás alapelveinek és tisztaságának megsértésével is gyanúsítható.

Karácsony a Kúrián keresztűl menne neki Gulyás Gergelynek

A kifogást végül 8:5 szavazati aránnyal elutasította a bizottság, mert szerintük Gulyás Gergely miniszteri feladatkörébe tartozik az is, hogy együtt kell működnie az aktuális főpolgármesterrel, és a nyilatkozatát is ennek szellemében tette.

A TASZ által fogalmazott beadvány szerint viszont nem feladata a miniszternek, hogy megítélje a főpolgármester-jelöltek alkalmasságát, így nyilvánvalóan kampányolt Gulyás a beadvány szerint Tarlós mellett. A Kúriának szóló levél szerint, ha az NVB érvelése helytálló, akkor az is beleférne, hogy Pintér Sándor levelet küld minden rendőrnek, hogy szerinte ki alkalmas Budapest vezetésére.

Cikk- és címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

(24.hu)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.