Amíg az etikai vizsgálat le nem zárul. 

Egy pszichológus egyesével meghallgatja a rendező jelenlegi hallgatóit. A Színház- és Filmművészeti Egyetem Etikai Bizottsága pedig december 4-én hallgatja meg Gothár Pétert

- írta meg a HVG.

Gothár Péter múlt héten kért etikai vizsgálatot maga ellen a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE), miután kiderült, hogy ő a Katona József Színház zaklatási botrányának főszereplője, akit kitiltottak a színház területéről. A HVG azt írja, hogy Upor László, az SZFE rektorhelyettese levélben tájékoztatta Fekete Péter államtitkárt a vizsgálat állásáról. Ebből kiderül, hogy az Etikai Bizottság intézkedési tervéve összhangban az egyetem pszichológusa ezekben a napokban egyesével meghallgatja Gothár Péter jelenlegi hallgatóit, a beszélgetés eredményéről pedig anonim írásos összefoglalót készít. Gothár előző osztályától is azt kérik, hogy álljanak rendelkezésre hasonló beszélgetésre.

Emellett külső megfigyelőt kértek a vizsgálathoz az Egyetem fenntartó minisztériumától, illetve a Magyar Művészeti Akadémiától is. Az Etikai Bizottság ajánlását tiszteletben tartva Gothár Péter a vizsgálat lezárultáig szünetelteti oktatói tevékenységét a Színház- és Filmművészeti Egyetemen – írja a lap.

Közben az MMA tájékoztatást vár a Gothár ügyében folyó belső vizsgálatokról, így a Színművészetitől is

A Nemzet Művésze díjat gondozó Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tájékoztatást vár a Gothár Péter ügyében folyó vizsgálatokról a Katona József Színháztól, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetemtől

- tájékoztatta a köztestület hétfőn az MTI-t.

Mindezt annak kapcsán közölte az MMA, hogy a budapesti Katona József Színház a múlt héten – az érintett megnevezése nélkül – közölte: kitiltotta egyik szerződéses munkatársát, mert a színház vezetőségének tudomására jutott, hogy többször is "erkölcsi határokat átlépő módon" viselkedett a többi dolgozóval szemben. A döntést egy belső vizsgálatot követően hozta meg a vezetőség.

Később Gothár Péter, a nemzet művésze a Facebookon tette közzé bocsánatkérő nyilatkozatát. A Színház- és Filmművészeti Egyetem pedig közleményt adott ki arról, hogy Gothár Péter, az intézmény tanára megkereste az egyetem vezetőjét és etikai vizsgálatot kért önmaga ellen.

"Mint a Nemzet Művésze díjat kezdeményező és a díj gondozását ellátó köztestület, a Magyar Művészeti Akadémia elvárja a közvetlenül érintettektől – így a Nemzet Művésze díjjal rendelkező Gothár Pétertől, valamint az üggyel kapcsolatban belső vizsgálatokat már megindító Színház- és Filmművészeti Egyetemtől és Katona József Színháztól –, hogy tetteikben és nyilatkozataikban a magyar művészek közössége egészének érdekét, valamint a művészek által a művészeknek adható és egyben legmagasabb díj méltóságát szem előtt tartva járjanak el" – olvasható az MMA hétfői közleményében.

Felidézik, hogy a Nemzet Művésze díj Bizottság a legmagasabb állami művészeti elismeréssel, a Kossuth-díjjal kitüntetett művészek testülete, amely a Nemzet Művésze díj odaítélésről határoz.

A díj érdemtelenség esetén történő visszavonásáról és az ezzel kapcsolatos eljárás lefolytatásáról ugyancsak kizárólagosan a bizottság dönthet

- közölték.

Mint írták, a Magyar Művészeti Akadémia – nem ismerve a folyamatban lévő vagy már lefolytatott vizsgálatok eredményét – az ügyben vizsgálatot folytatók megfelelő intézkedését kéri, amennyiben a jogi felelősségre vonás szükségessége felmerül, hiszen ez esetben már nem felsőoktatási vagy előadóművészeti szervezet által kezelendő kérdésről van szó.

A Magyar Művészeti Akadémia a fentiek okán indokoltnak tartja a Színház- és Filmművészeti Egyetem, illetve a Katona József Színház részéről a Bizottság tájékoztatását a belső vizsgálatok végeredményéről

- tartalmazza a közlemény.

Az Index emlékeztet, a Katona József Színház november 19-én közölte, hogy többé nem dolgoznak "egy szerződéses munkatársukkal", aki " több esetben is erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett a színház dolgozóival". Karácsony Gergely főpolgármester másnap a színház fenntartójaként kijelentette, a zaklató nevét nyilvánosságra kell hozni; 20-án Gothár Péter kiadott egy rövid közleményt, amelyben bocsánatot kért egy esetért. Hogy miért szerepel Gothár nyilatkozatában mindössze egy eset, míg a Katonáéban több, azt azóta sem tisztázta egyik fél sem – teszi hozzá az Index.

Forrás: HVG, 24.hu, MTI, Index

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
nagyon takargatják ezt a szőrö majmot...csak nem más is benne volt?...arra ne várjon senki, hogy ez a mocsok saját jószántából(szégyenében) lemond a havi hatszázezer Forintos járadékáról..a szégyent kár volt említeni, mert baromi vastag bőr van a pofáján, ragya, meg ágyipoloskás, takonyfogós szőr...
...és akkor ez a gané mászott rá némelyik fiatal tanítványra...

Ki kellene baszni mindenhonnan.
jesz
december 4.-én hallgatja meg az etikai bizottság...nagy ölelkezések a hasonszőrűekkel, és boldog ünnepek kívánása után a fülébe súgják: nyugi, nem kaszálunk el...szeretünk petikém..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.