Indokoltnak tartja a Főpolgármesteri Hivatal a budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartását a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

A tájékoztatási fokozat a légszennyezettség olyan szintje, amelynek rövid idejű hatása veszélyt jelent az emberi egészségre, különösen a gyerekekre, az idősekre és a betegekre.

Nekik azt javasolták, hogy kerüljék a szellőztetést és a szabadban tartózkodást. Ha ez valamiért nem elkerülhető, akkor lehetőség szerint a viszonylag kedvezőbb kora délutáni, a 13-15 óra körüli időszakban szellőztessenek.

A szálló por (PM10) légszennyezettségi szintje (az egy napra számított átlageredménye) január 8-án és 9-én is három, míg január 10-én egy mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 mikrogramm per köbméter).

Marad a szmogriadó a fővárosban

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legújabb előrejelzése szerint szombaton a levegő minősége átmenetileg javul, ugyanakkor estére mérséklődik a légmozgás, erősödhet a ködhajlam, így ismét határozott növekedésnek indul a légszennyező anyagok koncentrációja.

Vasárnap légszennyező anyagok napi átlagkoncentrációjában további romlás várható, amely akár nagymértékű is lehet. A következő két napban a levegő minőségének kisebb ingadozások melletti stagnálása a legvalószínűbb, számottevő javulás nem várható – hangsúlyozták.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.