Annyi kérdés felvetődik, ha az ember átvált zöld háztatásba, és próbál szeméttermelés nélkül élni. Antal Éva fokozatosan tért át, és mára irtó sokat spórolt! Mutatjuk, mennyit.

Kiszámolták, mennyivel olcsóbb egy zero waste – hulladékmentes háztartás

Fotó: Pixabay

Egy korábbi cikkemben – írta Antal Éva – már elmeséltem, hogyan spórolunk a zero waste életmóddal havonta legalább 30-40 ezer forintot, de ez alkalommal arra gondoltam, vizsgáljuk meg konkrétan, mi mennyibe kerül pontosan egy hulladékmentes háztartásban egy “átlagoshoz” képest. Jöjjön a matek!

1. Takarítás egy „átlag” háztartásban ~ 4-6000 Ft

Kezdjük a takarítószerekkel és eszközökkel, talán itt lesz a leglátványosabb a különbség. Egy univerzális tisztítószer ára nagyjából 800-1000 Ft között mozog. Ha környezetbarát márkát választunk, akkor felülről veri a 2000 Ft-ot. Ám egy jóra való háztartásban többféle takarítószert is tartanak, külön az üvegre, padlóra, konyhára, fürdőszobára, stb. Így egy normál háztartásban a tisztítószerek összértéke elérheti akár a 3-4-5 ezer forintot is.

+ papírtörlő:

Én korábban takarításkor sokszor nyúltam a papírtörlőért, egy csomag 300 és 800 Ft között van, kiszerelés- és márkafüggően. A sikáláshoz pedig szivacsot szokás használni, egy csomag ára 300-500 Ft között található.

Így a takarítószerek és eszközök összértéke egy normál háztartásban körülbelül 4-6000 forint közé tehető.

Zero Waste takarítás ~1-1500 Ft

Na és akkor lássuk, hogyan alakulnak a számok a zero waste háztartásban. Én magamnak állítom elő a takarítószeremet, ecet, víz és narancshéj segítségével, így az ára nem éri el a 100 forintot.

Ezen kívül gyakran használok étkezési szódabikarbónát is például a fürdőszobában lefolyótisztításhoz: 1 kg étkezési szódabikarbóna körülbelül 400 Ft, és hónapokig elég. Papírtörlő helyett egy régi törölközőből varrtam apró rongyokat, amiket használat után kimosok, így ez nulla forint egyelőre. Műanyag szivacs helyett pedig egy luffatök szárított belsejéből készült komposztálható szivacsot használok, aminek az ára nagyjából 500 és 1000 forint közé tehető, de ez sokkal olcsóbb, ha magunknak termesztjük a kertben.

Ez így összesen 1000 és 1500 forint között jön ki.

2. Mosás egy „átlag ”háztartásban" ~ 75 Ft/mosás

Jöjjön a mosás. Egy liter mezei mosógél körülbelül 2000 forintba kerül, és 40 mosásra elegendő, egy liter öblítő pedig fele annyiért szintúgy 40 alkalom után fogy el. Van, ahol külön mosószert használnak a fekete, színes és fehér ruhákra, a különböző illatú öblítőket pedig már nem is részletezném.

Ez így összesen 3-6 ezer forint körül jön ki, de most számoljunk egyetlen mosással, ami így 75 forintba kerül.

Zero Waste Mosás ~ 19 Ft/fő

Én már elmondhatom magamról, hogy szinte az összes fellelhető zero waste mosástechnikát kipróbáltam, a mosószódától kezdve a mosódión keresztül a reszelt mosószappanig mindet, de ami a leginkább bevált, az a mosótojás. Ez lényegében egy műanyag tojás (amit egyszer kell megvenni, és kb. 5-10 ezer forint közt mozog az ára), ebbe pedig turmalin- és mosószóda-golyócskákat kell tenni. A tojást behelyezzük a dobba, a ruhák közé, majd a ruhákkal együtt kivesszük a mosás lejártával. A szerkezetet újra és újra használom minden mosásnál, a fehér mosószódagolyókat viszont 210 mosásonként kell pótolni. Az utántöltés nagyjából 4000 forintba kerül, és egy évre elegendő, öblítőt pedig nem kell hozzá használni.

Egy mosás 19 forintból kihozható ezzel a technikával.

3. Pipere egy „átlagos” háztartásban ~ 6950 Ft/hó/fő

Térjünk át a fürdőszobára. Egy tubus fogkrém ára valahol 500 és 1000 forint között mozog. Egy flakon átlag sampon kb. 1000, a hajbalzsam és a tusfürdő szintúgy, az eldobható borotva pedig kb. 100 forintra jön ki darabonként. De ne feledkezzünk meg a műanyag fogkeféről (300-1000 Ft), golyós dezodorról (kb. 700 Ft), a hidratáló krémről (minimum. 1000 Ft), vattakorongokról (400 Ft) és micellás vizekről sem (1300 Ft).

Egy átlagos fürdőszoba 6950 forintra jön ki egy hónapra egy főre.

Zero Waste pipere ~ 3765 Ft/fő/hó

Fog

Hogy elkerüljem a felesleges csomagolásokat, magamnak készítem a fogkrémemet, kókuszzsírból és szódabikarbónából. Egy két hónapra elegendő fogkrém kb. 100 forintból jön ki.

A fogkefe viszont már egy érdekes kérdés, a fa fogkefék általában néhány száz forinttal drágábbak, mint a műanyag fogkefék, de egy-egy helyen lehet akár teljesen átlagos árkategóriában is találni.

Haj

Flakonos helyett szilárd sampont használunk, egy db 1500 Ft, viszont kétszer annyi ideig kitart, mint egy sima flakon. Hajkondícionáló helyett almaecetet használok, egy üvegben hígítom vízzel, majd azt öntöm a már samponnal megmosott, még nedves hajamra, dörgölöm és leöblítem vízzel. Egy liter almaecet 800 Ft és hosszú-hosszú hónapokra elegendő a hajamra és más tevékenységekre.

Fürdés

Tusfürdő helyett szappant használunk, egy egyszerű natúr szappan kb. 4-500 Ft-ba kerül a drogériákban.

Borotva

Eldobható borotva helyett cserélhető pengéjű biztonsági borotvát használok. Maga a szerkezet 10.000 Ft-ba kerül, de beszerezhetjük használtan is, illetve ezt sosem kell kidobni, csupán a pengéjét kell cserélni, így akár még az unokám is megörökölheti. A pengéje 100% fémből készült és újrahasznosítható, így nem termelünk vele szemetet. Évente 3-5 alkalommal szoktam cserélni, és 400 Ft-ba kerül 5 új penge.

Dezodor

A dezodorunkat magunknak is előállíthatjuk, néhány egyszerű háztartási alapanyag segítségével fillérekből, vagy vásárolhatunk papír csomagolású dezodort is, amit jelenleg használok 3500 forintba került és kb. 3 hónapra elegendő a mennyisége.

Arc

A hidratáló krémet szintén magamnak készítem kókuszzsírból, kakaóvajból, sheavajból és mandulaolajból, egy évre elegendő mennyiség egy főnek kb. 1000 Ft-ból jön ki. Vattakorong helyett újrahasználható textilkorongokat használok, amiket egy régi törölközőből bárki el tud készíteni otthon, ha nem szeretné boltban megvásárolni. Fekete arctisztító szappanom 1700 Ft, a sminklemosót mandulaolajjal helyettesítem (1900 Ft 250 ml, és ez kb. 2 évre elegendő mennyiség!)

Így összesen 3765 forintra jön ki egy zero waste fürdőszoba egy főnek egy hónapra, ez nagyjából pontosan a fele a normál fürdőszoba költségeinek.

​Menstruáció

De amivel eddig talán a legtöbbet spóroltam, mióta átálltam a zero waste életmódra, azok az újrahasználható menstruációs eszközök. Egy ciklusra elegendő nappali egészségügyi betét 1400 Ft, az éjszakai betét 600 Ft, egy csomag tampon 1500 Ft. Így az én 5-6 napig tartó menstruációmra kb. 2150 Ft-ot költöttem korábban. Jelenleg intimkelyhet használok, egy kehely 10.000 Ft, és kb. 10 évig lehet használni. Ha megtaláltuk a megfelelő kelyhet, nem kell kiegészíteni más újrahasználható vagy eldobható eszközzel és 10 menstruáció után, tehát kevesebb mint 1 év alatt megtérül az ára.

Pelenkázás ~ 216 ezer versus 100 ezer

Hasonló a helyzet a pelenkákkal is, ha babás háztartásról beszélünk. Számításaim szerint 6000 Ft-ból jön ki egy gyerekre az eldobható pelenka egy hónapra. Ha a gyermek 3 éves korára lesz szobatiszta, akkor összesen 216.000 Ft-ba kerül a pelenkázása. Mosható pelenkából rengeteg verzió létezik. Szakértő mosható pelenkás ismerőseim szerint 5000 Ft körül mozog egy átlagos mosható pelenka ára és átlag 20 db-ot érdemes belőlük beszerezni, de ez attól is függ, hogy hányszor kell cserélni egy nap, és milyen időközönként szeretnének mosni a szülők. Ezekkel az adatokkal a kezdő pelenkaszett 100.000 Ft-ba kerül, viszont ha beválik, rengeteget spórol velük a család, mire a gyermek szobatisztává válik, ráadásul a második gyermek pelenkázására egy centet sem kell fordítani legközelebb.

4. Öltözködés

Időnként ruhát is kell vennünk magunknak, ám a környezettudatosságra való tekintettel nem támogatom a fast fashion iparágat, ezért használtan veszem a ruháimat. Csak hogy érzékeltessem a különbségeket:

egy normál farmer egy hétköznapi divatáruházban kb. 8-10 ezer forintba kerül, míg egy adományboltban 200 forintért is beszerezhetem.

5. Étkezés

Az étkezés már egy ennél sokkal körülményesebb terep, hiszen ezt az is befolyásolja, hogy mit eszünk. (Nahát!) Mi rengeteget főzünk, ez amolyan hobbi számunkra, ezért gyakran fordul elő, hogy különlegesebb alapanyagokat is veszünk egy-egy ínyenc recepthez.

Szóval a főzésen inkább a kimérős vásárlással tudunk spórolni.

Ha saját dobozba/üvegbe kérem, annyit vehetek az adott élelmiszerből, amennyire szükségem van. Ráadásul a kimért termékek általában alapból 10-15 %-kal olcsóbbak, hiszen nincsen csomagolásuk. Ezen kívül nem vásárolunk PET-palackos üdítőket, mióta van kulacsunk, útközben azt használjuk, amikor kiürült, újratöltjük vízzel. Korábban naponta vettem 1 db pet palackos üdítőt magamnak az egyetemen, egy üdítő pedig kb. 300 Ft-ba került.

A kulacsom 5000 Ft-ba került (nem muszáj ilyen drágát venni, én is csak azért vettem meg, mert beleszerettem.), ennek 17 egyetemen töltött nap után megtérült az ára.

Antal Éva / NoSalty

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
a család ehhez mit szól? Mert arról semmi hír...bár ügyesen többes számban is ír néha, de nincs utalás sem férjre, sem gyerekekre, sem szülőkre..

Persze az is lehet, hogy elkerülte a figyelmem, és csak a spórolásra koncentráltam.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.