Közel 40 százalékkal kevesebb új lakásépítési projektet indítottak el a fővárosban a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, amely a vírus okozta befektetői elbizonytalanodást jelzi annak ellenére is, hogy az adatok még nem mutatnak drámai változást az új építésű lakások darabszámában – közölte az Otthon Centrum.

Közleményük szerint a vállalkozói lakásépítés legerősebb piaca a fővárosi, a megyei jogú városokban épülő összes projektnél majdnem másfélszer több beruházás indult el Budapesten. A lakásszám pedig több mint háromszorosa a vidékinek.

Az online hirdetett új építésű lakásprojektekről szóló júniusi felmérésük alapján Budapesten 463 beruházás van folyamatban, a beruházók 6130 lakást kínáltak megvételre – tette hozzá az ingatlanközvetítő hálózat.

A megvásárolható új építésű lakások száma az egy évvel ezelőttihez képest kismértékben változott, mindössze egy százalékos csökkenés volt tapasztalható – összegezte a tanulmány legfontosabb adatait Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető, aki szerint ennél valamivel nagyobb mértékben, 1,7 százalékkal csökkent a megvalósítás különböző fázisaiban lévő projektek száma. Az épülő és tervezett lakások esetében 181 darabbal kevesebb van jelenleg a piacon, amely fél százalékos csökkenést jelent.

Kitértek arra is, hogy az új építésű lakások átlagos négyzetméterára Budapesten 26 ezer forinttal átlépte az egymillió forintos lélektani határt, amely éves viszonylatban 7 százalékos növekedést jelent. Az előző negyedévhez képest 1,4 százalákos az emelkedés.

A kiemelten kedvelt fővárosi kerületekben – I., II., V. és a XII. – a négyzetméterárak 1,5 millió felett vannak, a külső pesti kerületek árfekvését 700-850 ezer közé pozicionálta a piac, a legolcsóbban a XXIII. kerületben kínálnak egy négyzetmétert, 510 ezer forintért.

A 2000-ben alapított Otthon Centrum 194 irodájával és teljes országos lefedettségével jelenleg Magyarország vezető ingatlanközvetítő hálózata az irodaszám és az ingatlankínálat nagysága tekintetében is.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.